Geld besparen: leer goedkoop eten maken

Geld besparen: leer goedkoop eten maken Je hebt gelukkig een baan maar toch houd je naar je zin aan het einde van de maand te weinig over om substantieel te sparen. Eet je veel buitenshuis? Denk hierbij ook aan de luxe broodjes tijdens je lunch. Dan kun je veel geld besparen door op een andere manier te leren koken. Goedkoop en gezond eten kan zeker smaakvol zijn. Je kunt zeker op een slimme manier bezuinigen op de ingrediënten, waardoor je ook kunt bezuinigen op de boodschappen. Goedkoop eten klaarmaken hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn voldoende goedkope recepten.

Geld besparen: leer goedkoop eten maken met goedkope recepten

Je hebt al van alles geprobeerd. Grote pannen pasta, regelmatig een uitgebreide bestelling bij de Chinees. Toch vind je het eten thuis te eentonig. Daardoor kom je weer in de verleiding om meer buitenshuis te eten. Dit kost bijna altijd meer dan dat zelf goedkoop eten maken. Als je jezelf zielig vindt kun je nooit geld besparen. Denk eens aan de Hollandse pot. Dit is over het algemeen toch goedkoop en gezond eten dat eenvoudig klaar te maken is. Deze goedkope gerechten zijn een goed uitgangspunt om te leren koken. Denk hierbij aan goedkope gerechten als boerenkoolstamppot.

Een weekschema: besparen op boodschappen

Als je nog niet zo goed kunt koken moet je het jezelf vooral niet te moeilijk maken. Begin gewoon met een weekschema. Het is het beste om te variëren met de ingrediënten. Op de site van het voedingscentrum vind je meer informatie over de schijf van vijf. Eet dus niet iedere dag pasta. Dus op maandag kook je iets met rijst. Op dinsdag iets met aardappelen of puree. Op woensdag bereid je iets met couscous (zo klaar!). Op donderdag mag een pizza. Op vrijdag pannenkoeken. Vergeet ook niet om voldoende verse groenten en fruit te eten. In het weekend kun je iets uitgebreider eten of op bezoek gaan bij vrienden. Dit weekschema klinkt heel basic en dat is het ook. Omdat je een planning hebt zul je waarschijnlijk kunnnen besparen op boodschappen. Je komt minder in de verleiding om zaken te kopen die niet op je lijstje staan. Als je grotere porties maakt zou je wat gerechten kunnen invriezen. Dit is meteen een besparing op tijd, kosten en energie. Je hoeft de pannen dan ook maar een enkele keer af te wassen.

Het tweewekenschema

Kun je al wat beter koken dan kun je wat meer variëren met gerechten. Maak een lijst van tien verschillende gerechten die je snel in elkaar kunt draaien. In de weekenden kun je bij vrienden gaan eten of experimenteren met wat moeilijkere gerechten of nieuwe maaltijden uitproberen. Als je eenmaal genoeg verschillende gerechten onder de knie hebt kunt je overgaan op een maandschema.

Upgrade kant- en klaar gerechten

Dus bijvoorbeeld op maandag mag je voor kant en klaar kiezen. Je koopt een basispizza met kaas en tomaat. Die zijn al te koop voor een paar euro. Beleg naar keuze met wat extra groenten of salami. Gehalveerde groene olijven of wat ansjovis geven de pizza pit. Zorg dat je altijd een zakje geraspte kaas in de koeling hebt liggen. Als je dan ook nog wat sla hierbij eet heb je al een lekkere complete maaltijd.

Ga voor Chinees

Je kunt ook een enorm grote rijstschotel bij de Chinees kopen. Je deelt hem meteen op in een aantal porties. De extra zaken zoals kroepoek kun je niet zolang bewaren. Koop dan gewoon wat goedkope kroepoek erbij. Indien je dan een grote pot atjar tjampoer koopt en een loempia of wat saté-stokjes uit de supermarkt kun je lange tijd eten van de rijstschotel.

Maak zelf pastasaus

Als je gek bent van pasta kun je zelf je eigen pastasaus componeren. Indien je wat uien, knoflook, rundergehakt, gezeefde tomaten en wat kleine blikjes geconcentreerde puree bij elkaar voegt kun je een basissaus maken waar je erg veel plezier van hebt. Indien je bij de bereiding wat rode wijn toevoegt heb je al de eerste variatie. Indien je wat extra groenten combineert met wat mais en kidneybonen kun je deze saus al gebruiken voor een ovenschotel met taco's. De geraspte kaas verdeel je dan over de bovenkant van dit mengsel.

Bezuinigen op lunches

Koop baguettes, pistolets of zwaardere, luxe afbakbroodjes in de supermarkt. Bak ze af en beleg ze met luxe vleeswaren of speciale kaas. Neem in een apart bakje wat gesneden ijsbergsla mee. Als het lunchtijd is componeer je je eigen broodje. Indien gewenst doe je er een lekker sausje overheen. Dit is een lekkere manier van bezuinigen! Waarschijnlijk bespaar je hiermee ettelijke euro's per maand. Reken maar uit: als je twintig maal per maand buitenshuis luncht en door het zelf meebrengen van je lunch vijf euro bespaart scheelt dit al honderd euro netto per maand. Dit kan gedurende de looptijd van je carrière vele tienduizenden euro's schelen. Indien je uitgaat van een besparing van duizend euro per jaar kun je over veertig jaar gerekend veertigduizend euro besparen.
© 2013 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
Leven als een vrekLeven als een vrekProberen zuinig te leven is een goed uitgangspunt. U kunt ook helemaal doorslaan door ook weer te besparen op de kosten…
Goedkoper boodschappen doenMet veel haast boodschappen doen kost u meer geld. Door goed te kijken en vergelijken kunt u eenvoudig 10 besparen op b…
Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Uw vaste lasten kunt u niet of nauwelijks beïnvloeden. Er valt veel geld te besparen op de dagelijkse boodschappen. Zond…

Spaar een appeltje voor de dorstSpaar een appeltje voor de dorstHet is belangrijk om sparen tot gewoonte te ontwikkelen. Zodra je denkt dat je het sparen onder de knie hebt kun je van…
Wat is bonus sparen: voordelen en nadelen?Wat is bonus sparen: voordelen en nadelen?Vele banken bieden bonus sparen aan. Wat is bonus sparen? Hoe werkt deze manier van sparen? Wat zijn de voordelen en nad…
Bronnen en referenties
  • http://www.voedingscentrum.nl
  • www.nibud.nl
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 17-11-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.