Geld besparen op luiers

Geld besparen op luiers De uitgaven voor een baby kunnen behoorlijk oplopen. Een complete babykamer moet worden ingericht en de uitzetlijst kent geen einde. Dan zijn er nog de kosten voor het gebruik van luiers, in het eerst jaar gemiddeld zon 1850 stuks per kind. Logisch dat je als ouders graag op deze uitgave bezuinigt. Onmogelijk is dat zeker niet! Lees snel hoe je veel geld kunt besparen op luiers. Er zijn een aantal mogelijkheden om te bezuinigen op de aanschaf van luiers. Allereerst is er de keuze tussen katoenen en wegwerpluiers. Heeft de wegwerpluier je voorkeur, dan zijn hier zeker ook keuzes in te maken. En zelfs als je voor de duurste variant kiest, hoef je niet altijd het volle pond te betalen.

Katoenen of wegwerpluier

De moderne, wasbare katoenen luier is een goed alternatief voor de plastic variant. De voordelen zijn:
  • Beter voor het milieu: minder afval, minder gekapte bomen, geen gebruik van olie dat gebruikt wordt bij de productie van wegwerpluiers.
  • Hergebruik van luiers, de kosten zijn aanzienlijk minder.
  • Het kind is (meestal) eerder zindelijk.
  • De katoenen luier is (meestal) beter voor de babyhuid, het ademt.

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan, zoals de kosten voor de energie van het wassen van de katoenen luiers en het waspoeder, tegen het grote gemak van de wegwerpluier. Toch kunnen de kosten voor een katoenen luier in plaats van een wegwerp oplopen tot honderden euros voordeel per jaar. Een goede reden dus om over te gaan op de wasbare luier als je flink wilt bezuinigen op de kosten van luiers.

Huismerk- of merkluier

Kies je toch voor de wegwerpluier, dan kun je ook nu nog veel geld besparen. Als je namelijk kiest voor de gewone, merkloze luier, dan scheelt je dat aanzienlijk. Gemiddeld kun je zon 15 tot 20 cent per luier besparen. Uit de luiertest van de Consumentenbond in oktober 2002 komen de huismerken als grote winnaar uit de bus. De prijs-kwaliteitverhouding is stukken beter. Besparen: koop merkloze luiers.

Besparen op merkluiers

Toch geven veel ouders aan te kiezen voor merkluiers, zoals Pampers of Huggies. Ze absorberen beter, geven minder eczeem aan de babybillen en zijn meer geavanceerd. Zo maakt de nieuwe generatie Pampers zelfs huidcrèmes en lotions overbodig, wat concurrent Johnson & Johnson, producent van dergelijke babyhuidverzorgingsproducten, al danig in de portemonnee heeft kunnen voelen. Voor ouders dus ook een bewuste keuze om bij de merkluier te blijven. Hoe kun je nu nog besparen? Tips:
  • Vergelijk de prijzen tussen verschillende winkels. Alle merkluiers zijn regelmatig in de aanbieding. Let goed op de inhoud, soms bevat het pak minder luiers, dan is het nog maar de vraag of deze goedkoper is.
  • Ga je op de aanbieding af, schaf dan, als je financiële situatie dit toestaat, een voorraad aan. Vaak zijn er drie pakken te koop voor het geld van twee. Dat scheelt toch snel zo'n tien euro per maand.

Een handige manier om de prijzen te vergelijken, is regelmatig te kijken op de site www.watkostenluiers.nl. Hier houden moeders uit heel Nederland de aanbiedingen bij.

Waar je ook voor kiest, besparen kun je dus altijd! Wees geen dief van je eigen portemonnee en kies voor de laagste prijs.
© 2009 - 2024 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitwasbare luiers voor de babyUitwasbare luiers voor de babyEr zitten een aantal grote voordelen aan uitwasbare luiers ten opzichte van weggooiluiers. Zo zijn ze een stuk beter voo…
Bespaartips met een babyBespaartips met een babyEen baby kost geld. Hoeveel geld? Dat hangt af van een hele hoop factoren. Natuurlijk zijn er de basisbehoefte en benodi…
Over katoenen luiersIn dit artikel vind je informatie over de verschillende soorten katoenen luiers, de voor- en nadelen en enkele bekende m…
Wat dient u te regelen voor de bevallingWat dient u te regelen voor de bevallingUw kindje kondigt zich bijna aan. Ook al kan het soms nog even duren u kunt zich vast voor bereiden op zijn of haar koms…

Medisch onderzoek om er (financieel) beter van te wordenMedisch onderzoek om er (financieel) beter van te wordenWat betekent meedoen als proefpersoon aan een medisch onderzoek. Je kunt als proefkonijn leuk geld verdienen. Voor zieke…
Rechtsvorm: de VerenigingNaast de commerciële (profit) organisaties, zijn er ook non-profitorganisaties, zoals de vereniging. De vereniging stree…
Reactie

L. Arts, 24-03-2013
De tip om de prijs per luier uit te rekenen is een hele goede, want soms ben je goedkoper uit met het kopen van veel kleine verpakkingen, i.p.v. één grote verpakking, is onze ervaring! Ligt natuurlijk aan de aanbieding, maar narekenen loont! Tot de kleine 1 jaar was kochten we altijd luiers in de winkel, maar daarna eigenlijk zoveel mogelijk online. Bevalt heel goed! De beste aanbiedingen vonden wij bij Bol.com en Wehkamp.nl. Daarbij kiezen we een goedkopere luier (Simply dry) voor overdag (dan verschoon je vaker en loopt het sneller in de gaten als de broek vol zit) en voor de nacht een duurdere (Baby Dry + voor extra absorptie). Reactie infoteur, 25-03-2013
Dank voor je reactie en goede tips!

Nicolette (61 artikelen)
Laatste update: 15-12-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.