Bespaar tijdens je studie

Bespaar tijdens je studie Wat zijn nu de belangrijkste zaken waar je op dient te letten tijdens je studietijd? Niet alleen de financiën worden besproken, maar ook meer praktische zaken. Als je tijdens je studietijd op je geld let hoef je minder te lenen. Dit zorgt ervoor dat je minder hoeft af te lossen en dat je ook minder vlug genoodzaakt bent om met allerlei baantjes je kasgeld bij te spijkeren. De tijd die overblijft kun je weer aan je studie besteden. Dit zorgt ervoor dat je dus weer vlugger afstudeert.

Spaar spaar spaar

Probeer al voordat je begint met je studie een buffertje aan te leggen. Dit voorkomt namelijk dat je moet lenen en van de regen in de drup raakt. Er zijn namelijk altijd zaken waar je niet op hebt gerekend. Denk daarbij aan de reparatie van een fiets: een nieuwe koplamp, een versleten achterband enzovoorts. Als een bijbaantje vinden niet is gelukt kun je ook al op verjaardagen om "studiegeld" vragen. Gebruik dit dan ook echt om een potje voor je studie te maken. Opa's en oma's en ook vaders en moeders vinden het meestal een goede zaak als je studeert voor je studie en willen ook nog wel eens bijdragen aan je eerste-hulp-bij-ongelukken-potje.

Jouw bank

Zoek een betrouwbare bank waar je je spaargeld stalt. Wees er wel zeker van dat je bank onder het Nederlandse garantiestelsel valt. Bezoek daarvoor de site van de Nationale Bank (DNB). Let op: een hoge rente wordt niet voor niets gegeven. Als je denkt: "Dit is te mooi om waar te zijn!", dan is dit meestal ook zo. Kijk ook even hoeveel je voor een bankpasje moet betalen. Er zijn nogal wat banken die kosten voor een pas rekenen! Daarnaast kun je ook milieu-overwegingen of rente op een lopende rekening mee laten wegen bij je keuze voor een geschikte bank.

Creditcards of kredieten

Begin niet aan creditcards. Als je het geld niet hebt, koop dan ook niets. Iets anders zijn natuurlijk de eerste levensbehoeften. Maar luxe producten aanschaffen met een creditcard is niet handig. Je betaalt een enorme rentevergoeding aan de bank. Daar wordt aan verdiend. Een doelgroep die nog weinig geld heeft en waarschijnlijk veel rood gaat staan is interessant voor de verstrekkers van een creditcard. Daar kan namelijk langdurig een hoge rentevergoeding van gevangen worden.

Betaal je rekeningen op tijd

Zorg dat je altijd op tijd je rekeningen betaalt! Dit voorkomt namelijk onnodige verhogingen door het missen van de laatste termijn. Vergeet de incassokosten niet. Dit is echt zonde van je geld. Als je elektronisch bankiert (via internet) kun je de betalingsdata en de bedragen vantevoren ingeven. Stel dit niet uit tot het laatste moment.

Bespaar op je studieboeken

Probeer als het enigszins kan te besparen op studieboeken en schoolgerelateerde kosten. Een nieuw boek ziet er mooi uit, maar als je die hele stapel nieuw aanschaft kan dit al vlug in de papieren lopen. Denk niet dat je alles gaat bewaren. Hoe dan ook, op een bepaald moment heb je genoeg van die enorme hoeveelheid boeken en brengen ze niets meer op. Dit is jammer. Verkoop ze gewoon op tijd en indien dit kan zo vlug als mogelijk. Dan zijn de boeken nog gewild. Anders heb je kans dat er weer een nieuwe druk of update is uitgebracht.

Leer wassen

Als je nog thuis woont zorg je ervoor dat je voor jezelf kunt zorgen. Het is namelijk zeer prijzig en tijdrovend als je alleen voor de was iedere keer naar je ouders moet reizen. Laat je de logica van een wasetiket uitleggen. Leer het verschil tussen bontwasmiddel en witwasmiddel. Laat je ook uitleggen hoe je het best met de hand wast indien je niet de beschikking hebt over een wasmachine of als je fijn wasgoed hebt.

Leer koken

Begin op tijd met het leren van de basics van koken. Schil eens een aardappel, kook eens onder toezicht wat rijst en pasta. Nog slimmer is om thuis een schriftje aan te leggen met je lievelingsgerechten en goedkope varianten. Moeders/vaders, opa's en oma's vinden het over het algemeen best leuk om een aantal recepten te delen. Zorg dat je een vijftal gerechten zelfstandig kunt maken. Dan krijg je in ieder geval niet de naam dat je alleen pilaf kunt maken. Zelf kunnen koken en in kunnen schatten wat de ingrediënten en een gerecht kosten kunnen je nu en in de toekomst veel geld besparen.
© 2013 - 2024 Blackbeauty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenBesparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenAls student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is bespa…

Zwitserleven: spaarrekening met hoge spaarrenteZwitserleven: spaarrekening met hoge spaarrenteZwitserleven biedt u in 2017 een hoge spaarrente op een nieuwe spaarrekening van 0,45%, hoger dan de drie grote banken.…
Hoge spaarrente Nationale Nederlanden BankHoge spaarrente Nationale Nederlanden BankEen hoge spaarrente vindt u bij de Nationale Nederlanden Bank. Deze bank is samen met de verzekeraar Nationale Nederland…
Bronnen en referenties
  • www.nibud.nl
Blackbeauty (100 artikelen)
Laatste update: 20-12-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.