Geld besparen: begin bescheiden!
Je wil wat meer geld overhouden aan het einde van de maand. Maar je weet niet waar te beginnen. Wat is een verstandige aanpak bij het geld besparen? Meestal zijn mensen veel geld aan wonen en vervoer kwijt. Dit zijn de grote jongens. Kijk eens naar je verzekeringen, bijvoorbeeld je autoverzekering,
Opmerking
Deze tips zijn informatief bedoeld en er kunnen dan ook geen rechten aan ontleend worden. Ieders' persoonlijke situatie is anders. Je blijft zelf verantwoordelijk voor je financiële keuzes. De site van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goede informatiebron. Vraag bij problemen hulp aan gekwalificeerde en betrouwbare adviseurs.
Stel een doel: waarvoor heb ik dit geld nodig?
Onderzoek heeft uitgewezen dat je meer kans op succes hebt als je een doel stelt. Als je bij jezelf denkt: "Ik wil zuiniger leven" dan is dat niet concreet genoeg. Wat is je doel? Waarvoor heb ik dit geld nodig. Begin eens bescheiden. Wil je voor iets sparen? Stel jezelf in het begin korte termijn doelen. Dat zijn doelen die je binnen een redelijke tijd kunt behalen. Dus niet als je vijfentwintig jaar bent een doel voor je vijfenzestigste levensjaar stellen. Als je honderdvijftig euro voor een nieuw servies wil sparen schrijf dit op. Begin te sparen voor concrete dingen. Zaken waar je iedere dag weer plezier aan hebt. Een nieuwe tas, nieuwe gordijnen of een andere auto. Door je eerste doelen tastbaar te maken ervaar je door er iedere keer weer naar te kijken een succeservaring. Je moet jezelf eigenlijk als het ware "omprogrammeren". Het nieuwe programma luidt: "Sparen is leuk en haalbaar".
Wat is je tijdspad?
Kies in het begin doelen die niet te ver in de toekomst liggen. Het is namelijk zo dat je eerst een nieuwe gewoonte moet leren: sparen. Als de tijdsduur tussen het beginnen met sparen en het behalen van je doel te ver in de toekomst ligt is de kans dat je het bijltje erbij neergooit gewoon groter. Begin eens met een week te sparen. Pak een doorzichtig jampotje en zet deze op een zichtbare plek. Gooi eens een week al het geld dat je niet aan onnodige dingen uitgeeft in deze glazen pot. Tel uit wat je aan het einde van de week overhoudt. Het is ook goed om in een klein notitieboekje een bespaardagboek bij te houden. Schrijf nu eens voor de verandering om aan welke verleidingen/koopmomenten je weerstand hebt geboden. Nogmaals: het is de bedoeling dat je een aantal succeservaringen wat betreft sparen beleeft. Door op te schrijven wat je goed doet (in tegenstelling tot opschrijven wat je altijd fout doet) kun je ook zelfvertrouwen opbouwen. Herhaal die weekcyclus vier maal. Aan het eind van die periode van vier weken tel je alles wat je hebt bespaard bij elkaar op. Dit is het bedrag dat je waarschijnlijk comfortabel kunt sparen in een maand. Geef jezelf een complimentje. De eerste horde is genomen! Als het goed is heb je een positieve ervaring met sparen opgedaan. Bereken nu hoeveel maanden je moet sparen om je eerste, kleine doel te behalen.
Bespaartip: autoverzekering
Het probleem van veel bespaartips is dat ze te abstract zijn. Vaak beginnen veel mensen er niet eens aan omdat ze de moed in de schoenen zinkt. Een eigen moestuin beginnen lijkt wel leuk, maar je moet eerst geld en tijd investeren. Daarnaast moet je ook nog de beschikking over een tuin hebben. Schrijf eens eerlijk op waarop jij nog denkt te kunnen besparen. Bij de meeste mensen nemen wonen en transport de grote happen uit hun budget. Indien je al een auto hebt zou je eens naar je autoverzekering kunnen kijken. Hier is soms best wel wat op te besparen. Wees er vooral alert op als dit de tweede auto binnen het gezin is. De kans is groot dat het aantal schadevrije jaren dan op 0 is gezet. Daardoor kan je premie een stuk hoger worden. Zoek naar een goedkope autverzekering. Als je hier niet op kunt besparen zou je overdag minder kunnen uitgeven aan snacks. Een andere mogelijkheid is om een zero-shop maand in te lassen. Ga eens een maand niet funshoppen. Kijk maar eens eerlijk naar je koopgedrag. De meeste mensen komen toch met een aankoop thuis als ze gaan shoppen. Waren dit altijd noodzakelijke aankopen?