Hoe geef je minder geld uit aan een cadeau?
Je wil graag een aardig bedrag sparen. Maar op de een of andere manier geef je keer op keer veel meer geld uit aan een cadeau dan je je hebt voorgenomen. Hoe geef je nu minder geld uit aan een cadeau en hoe kun je besparen op allerlei sociale activiteiten?
Situatieschets: sparen en geld uitgeven aan jezelf
Normaal heb je helemaal geen moeite met sparen. Indien je zaken voor jezelf moet regelen weet je altijd het onderste uit de kan te halen. Je zorgt er altijd voor dat je je basics aanvult tijdens de uitverkoop. Je hebt al jaren dezelfde stijl. Je koopt tijdloze kledingstukken. Dit geldt ook voor schoenen. Je kiest bewust neutrale kleuren en uitvoeringen om ervoor te zorgen dat het niet opvalt dat je bewust de mode niet volgt. Dit scheelt je namelijk veel geld. Alleen als het om anderen gaat spring je gruwelijk uit de band. Als je een cadeau koopt reken je standaard meer af dan de had begroot.
Zorg eerst goed voor jezelf
Je kunt er alleen echt voor anderen zijn als je goed voor jezelf zorgt. Zorg dat je er in ieder geval zelf financieel warmpjes bijzit voordat je alles weggeeft. Beknibbel niet op jezelf. Verwen jezelf eens.
Potten: geld besparen
Zorg ervoor dat jij niet altijd degene bent die trakteert. Dit kan je op de lange termijn veel geld besparen. Op een bepaald moment weten de mensen niet beter. Ga je met z'n allen op stap maak dan een potje. Als het geld op is kun je beslissen naar huis te gaan of nog eens in te leggen. Een ongeschreven regel is dat mensen die geen alcohol drinken meestal de helft inleggen. Hun drankjes zijn meestal goedkoper. Bij uit eten gaan kun je vantevoren afspreken dat iedereen voor zichzelf betaalt. Dan krijg je geen zure gezichten van mensen die alleen een hoofdgerecht willen terwijl anderen voor een voorgerecht en ook nog dessert gaan. Vertel dit vantevoren aan het restaurant. Indien het restaurant hier niet mee akkoord gaat zoek je je heil ergens anders.
Een relatie of op bezoek gaan: goedkope cadeaus
Als je gewoon bij iemand op de koffie gaat hoef je geen groot geschenk mee te nemen. Je kunt zelfs binnen je familie- of vriendenkring afspreken dat je elkaar geen cadeaus meer geeft. Een originele tip: verpak een mooi doosje en geef het door! Als je bij iemand gaat eten kun je ook een zelfgemaakt dessert meenemen. Communiceer dat wel even vantevoren. Anders heeft de gastheer of gastvrouw erg veel eten over! Als je dan toch een fles wijn wil meenemen: kies dan voor een goedkope wijn. Aandacht geven is belangrijker dan met cadeaus aankomen. Als je gewoon bij familie op bezoek gaat kun je erover denken om niet altijd een grote bos bloemen te kopen. Voel je je ongemakkelijk als je met lege handen komt zorg dan dat je altijd een aantal goedkope cadeaus in huis hebt. Trouwens: het gebaar is meestal belangrijker dan de prijs. Opa's en oma's vinden een leuke foto van de kleinkinderen meestal waardevoller dan een grote bos bloemen.
Besparen op feestjes
Als je een leuk samenzijn wil organiseren zonder dat het iedereen de hoofdprijs kost zou je een aantal alternatieve activiteiten kunnen ontplooien. In je vriendenkring kun je in plaats van iedere keer uit eten gaan of naar de kroeg gaan een vast moment in de maand bij toerbeurt bij iemand thuis afspreken. Maak er eens een culinair evenement van. Laat iedereen zijn favoriete tapas maken en laat ze daarbij het bijbehorende drankje meenemen. Of organiseer eens een toetjesfeest waarbij iedere gast zijn favoriete toetje meeneemt. De kans is groot dat je een hechtere band krijgt in je vriendenkring door deze goedkope alternatieven. Je krijgt inzicht in ieders' thuissituatie en leert wat over de favoriete gerechten van je vrienden.