Reserveer een vast bedrag voor leuke dingen

Reserveer een vast bedrag voor leuke dingen Je wil minder geld uitgeven aan de zogenaamde leuke dingen. Om dit op lange termijn vol te houden moet je een doel stellen. Ook is het van belang om het bedrag niet te laag te maken. Anders heb je kans dat je je goede voornemen binnen de kortste keren opgeeft.

Opmerking

Dit artikel is informatief bedoeld. Je blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk voor (financiële) keuzes in je leven. De site van het NIBUD (www.nibud.nl) is een goed startpunt bij vragen over geld. Neem op tijd actie bij problemen en vraag advies aan betrouwbare en gekwalificeerde adviseurs.

Waarom stel je een doel?

Je hebt een reden om een limiet te stellen aan het bedrag dat je uit mag geven voor leuke dingen. Als je hebt besloten dat je deze stap gaat zetten betekent dit dat je waarschijnlijk tot de conclusie bent gekomen dat je moet besparen. Om op de lange termijn succesvol te zijn kun je het beste een bedrag vaststellen dat je per maand mag uitgeven. Je zou er misschien een aparte portemonnee voor kunnen maken. Zo van: als het geld uit deze portemonnee op is dan heb ik mijn maandbedrag uitgegeven. Het is ook zo dat je plastic geld gemakkelijker uitgeeft dan fysiek geld. Dus als je wil besparen zou deze ouderwetse methode misschien wel een aanrader kunnen zijn. Verder is bekend dat als je uitgebreid bijhoudt wat je uitgeeft dat je dan bijna vanzelf minder geld uit gaat geven. Schrijf dus op wat je uitgeeft. Ook al is het maar een eenvoudig opschrijfboekje: neem het overal naartoe.

Een andere kijk op je omgeving

Waarom wil je eigenlijk minder uitgeven aan leuke dingen? Wat versta je onder leuke dingen? Soms is het zo dat het bijhouden van al die gadgets ongelofelijk veel tijd en geld kost. Als je bijvoorbeeld een ebookreader aanschaft is het mooi dat je veel documenten nu kunt opslaan op dit handzame apparaat. De aanschafprijs is echter niet gering. Als je alleen wat Engelse pockets wil lezen die je daarna toch doorgeeft of wegdoet kun je net zo goed naar de kringloper gaan en voor een klein bedrag een pocket kopen. Je moet heel wat pockets kopen voordat je op het bedrag komt dat zo'n best wel handige ebookreader kost. Bij zo'n reader moet je eerst tijd steken in het leren kennen van de software. Dus al die gadgets zijn flitsend en mooi, maar kosten nogal wat investeringen in tijd en geld. Soms is de oude manier genoeg.

Hoe blijf je gemotiveerd?

Om door te blijven gaan met je goede voornemens is het van belang dat je regelmatig je voortgang kunt zien. Dat kan met een grafiek op je telefoon, een grote, doorzichtige spaarpot op een prominente plaats of een grafiek aan de muur. Heel duidelijk is de zogeoemde piekenpijp. Deze spaarpot in de vorm van een buis is gemaakt van een doorzichtig materiaal waarop met streepjes staat aangegeven hoeveel er inzit. Ook zij er digitale spaarpotten die je krijgt als je een spaarrekening opent waarvan het display laat zien hoeveel er al inzit. Ook duidelijk dus.

Word minder materialistisch

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hoe meer televisie je kijkt des te materialistischer je wordt. Ook als je veel tijd besteed aan het analyseren van reclame wordt je beïnvloed. Het beste is gewoon om niet te veel voor de buis te hangen. Kies een leuke, goedkope en voldoening schenkende hobby waar je ook nog leuke mensen tegenkomt. Je kunt ook vrijwillerswerk gaan doen. Dan sla je twee vliegen in een klap: je komt onder de mensen en je doet ook nog wat voor de maatschappij. Dit alles voor bijna nop.
© 2012 - 2024 Blackbeauty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energieprijzen vergelijken levert veel geld opEnergieprijzen vergelijken levert veel geld opEen gemiddeld huishouden (2,2 personen) verbruikt ongeveer 3500 KwH (kilowattuur) aan elektriciteit en 1.600 m3 aan gas.…
Opzegvergoedingen contract energieleverancier (consumenten)Opzegvergoedingen contract energieleverancier (consumenten)Vanaf het moment dat de energiemarkt vrij (geliberaliseerd) is, hebben mensen de mogelijkheid om zelf te kiezen voor een…
Slimme energiemeter, voor de consument en energieleverancierDe slimme energiemeter, ook wel slimme meter genoemd, geeft inzicht in het energieverbruik voor de consument maar ook vo…

Sparen bij Keytrade (MoneYou België)Sparen bij Keytrade (MoneYou België)MoneYou België die zeer actief was met online sparen met hoge rente, heeft in 2019 alle spaarrekeningen verkocht en over…
Bespaar veel geld met het spannende lunchtrommeltjeBespaar veel geld met het spannende lunchtrommeltjeJe neemt je eigen lunch meer naar school, naar je werk of je luncht gewoon thuis. Dit kan meerdere redenen hebben. Je wi…
Bronnen en referenties
  • www.nibud.nl
  • http://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/788/708/RUG01-001788708_2012_0001_AC.pdf
  • Boek: Leven van 1,- per dag door Kath Kelly ISBN10 9041762965
Blackbeauty (100 artikelen)
Laatste update: 26-12-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.