Spaargeld belastingvrij

Spaargeld belastingvrij In aanloop naar het volgende belastingjaar en aangifte inkomstenbelasting is het interessant om te kijken of u nog belasting kunt besparen. Als u in privé over vermogen beschikt, dan kunt u nog voor één januari actie ondernemen. Dan is het handig om te weten waar de mogelijkheden liggen voor u. In dit artikel komen de (on)mogelijkheden aan de orde voor Box 3 om belasting te besparen.

Box 3 - vermogensrendementsheffing

Voor zover uw vermogen meer dan 21.139 (2012) voor u alleen of 42.278 (2012) voor u en uw fiscaal partner bedraagt, betaalt u belasting in Box 3 van de inkomstenbelasting. In Box drie zitten uw bezittingen en schulden die niet al eerder aan de orde zijn geweest in Box één of Box twee van de inkomstenbelasting. Onder andere kunt u denken aan uw banksaldi, de tweede woning, vakantiewoning, aandelen, obligaties, vorderingen op uw kinderen of ouders enzovoorts.

Berekenen belasting Box drie

U berekent de verschuldigde belasting door het saldo van uw bezittingen en schulden per één januari van het jaar te nemen (dus voor 2012 bent u al te laat, maar voor 2013 kunt u nog actie ondernemen). Op het saldo moet u een rendement van 4% berekenen. Dit rendement is aansluitend belast tegen 30%.

Voorbeeld:
Stel u heeft een vermogen van 100.000. Op dit vermogen mag u samen met uw fiscaal partner allereerst de vrijstelling voor Box 3 hierop in mindering brengen. Dan resteert 57.722 aan belast vermogen. Op dit vermogen veronderstelt de wetgever dat u een rendement haalt van 4%. Dit is 2.308. Over dit rendement moet u 30% belasting betalen. Uw uiteindelijke belastingschuld in Box 3 bedraagt 692.

De belasting in Box 3 berekent u dus op grond van een forfaitair systeem. Welk rendement u in werkelijkheid behaalt, is niet relevant.

Ouderentoeslag

Voor mensen die aan het eind van een kalenderjaar 65 jaar of ouder zijn, geldt een ouderentoeslag. Dit bedrag verhoogt de vrijsteling in Box 3. De hoogte van de ouderentoeslag hangt af van het inkomen in Box één.

Inkomen Box I Oudertoeslag
meer dan niet meer dan
014.302 27.984
14.30219.895 13.992

Is het inkomen meer dan 19.895 (2012), dan heeft iemand van 65 jaar of ouder geen recht op een extra vrijstelling in Box drie van de inkomstenbelasting.

Bezittingen

De bezittingen in Box 3 zijn in de wet opgenomen.

  1. onroerende zaken.
  2. rechten die direct of indirect op onroerende zaken betrekking hebben (bijvoorbeeld vruchtgebruik op een woning)
  3. roerende zaken, voor zover niet voor persoonlijke doeleinden gebruikt of verbruikt (bijvoorbeeld de auto of fiets gebruikt u voor persoonlijke doeleinden en maken daarom geen deel uit van uw te belasten vermogen in Box 3
  4. rechten die op roerende zaken betrekking hebben
  5. rechten die niet op zaken betrekking hebben, zoals giraal geld, aandelen enzovoorts
  6. overige vermogensrechten

Schulden

Voor zover een schuld geen verband houdt met een vermogensbestanddeel in Box één of Box twee mag u de schuld meenemen in Box drie. Zo kan de schuld voor uw eigen woning in Box één dus nooit uw vermogen in Box 3 verminderen. Maar let op dat de rente van deze lening dan aftrekbaar moet zijn. Heeft u een lening op uw woning voor consumptieve doelen gebruikt, dan mag u deze schuld weer wel meenemen in Box 3. Een ander voorbeeld waar u wellicht niet direct aan denkt, is de schuld aan de creditcard maatschappij. Deze schuld mag u meenemen in Box 3.

Besparen belasting

Richting het eind van het jaar is het verstandig te kijken of u nog uw grondslag in Box 3 kunt verlagen. Heeft u bijvoorbeeld nog een voorlopige aanslag openstaan? Betaal deze dan voor eind december. De schuld aan de Belastingdienst verlaagt niet uw grondslag, maar als u de voorlopige aanslag betaalt heeft u hetzelfde resultaat wel kunnen behalen, namelijk dat u over minder vermogen belasting moet betalen.

Heeft u een auto op het oog? Koop de auto dan voor één januari van het volgende jaar. Het geld op uw bankrekening zit namelijk wel in uw grondslag waarover u belasting moet betalen en de auto komt daar niet in. Door het moment van aanschaf naar voren te halen, behaalt u dus een belastingvoordeel.
© 2012 - 2024 Belastingadvies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaargeld belastingvrij in 2020 of 2021?Spaargeld belastingvrij in 2020 of 2021?Al het spaargeld belastingvrij in 2020, 2021 en 2022 zou mooi zijn, maar geen belasting betalen is dat ook realistisch?…
Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021Belastingvrij sparen in 2020 en 2021, sparen met fiscaal voordeel, belastingvrij geld bijverdienen in 2020 en 2021, bela…
Belastingen - de belastingvrijstelling sparen en vermogenBelastingen - de belastingvrijstelling sparen en vermogenU betaalt tot 2017 1,2 procent vermogensbelasting over uw spaargeld en vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting, in 2…
Belasting spaargeld 2019 omlaag?Belasting spaargeld 2019 omlaag?Over uw spaargeld 2019 en uw vermogen betaalt u belasting, de vermogensrendementsheffing box 3. Maar die vermogensbelast…

Spaarrekeningen en bankenSpaarrekeningen en bankenBanken en hun verschillende spaarrekeningen. Wat is het depositogarantiestelsel en welke banken vallen hieronder? Wat zi…
Geld sparen en inleggen, hoeveel kan ik opbouwen?Geld sparen en inleggen, hoeveel kan ik opbouwen?Door concreet geld te sparen kun jij een leuk kapitaal voor de toekomst opbouwen. Het vormt daarnaast een buffer voor al…
Belastingadvies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.