Geld lenen: doen of niet?

Geld lenen: doen of niet? Het is tegenwoordig reuze eenvoudig om een lening te krijgen. Aanbieders zijn er te over. Bij de één gaat gels lenen nog sneller en goedkoper dan bij de ander. Maar is het wel zo verstandig om een lening af te sluiten en is het wel echt nodig?

Inhoud


Is een lening nodig?

Vroeger bewaarde we ons geld in een ouwe sok. Wat we over hadden spaarden we op voor tijden dat we het wel nodig zouden hebben. Even verder in de tijd, zetten we het geld op de bank. Zo hadden we er ook nog leuk rentevoordeel van en we hadden wat geld wanneer nodig. Tegenwoordig is het anders.

Lenen is heel normaal geworden. Wanneer iemand een nieuwe auto wil of een uitbouw, wordt daar een lening voor gesloten. Het is voor veel mensen erg aantrekkelijk om toch die mooie auto te kunnen kopen, terwijl ze daar eigenlijk (nog) geen geld voor hebben. Exact hier zit het addertje onder het gras. Er is eigenlijk geen geld voor, maar het wordt toch gekocht…! We sparen als het ware achteraf.

Als we het goed bekijken dan is zo’n lening helemaal niet nodig! We kunnen gerust nog even doorrijden in de oude auto en zonder uitbouw hebben we iets minder ruimte in huis, maar daar komen we niet door om. We zijn door de jaren heen zo gewend geraakt om omgeven te worden door luxe, dat het in veel mensen niet meer op komt om het zonder die luxe te doen! We kunnen wat dat betreft nog wat leren van de oudere generatie met hun geldsok!

Rente

Een lening wordt geleidelijk terug betaald waarbij ook rente betaald moet worden. Daardoor is lenen altijd duurder dan een directe aanschaf. Bovendien wordt geleend omdat er geen geld voor is. De vraag is maar of het geld er in de toekomst wel is. Wie leent, levert bovendien voor de periode daarna geld in op het vaste inkomen en zal dus even goed zuiniger aan moeten doen.

Problemen

Er wordt veel geleend, of het nu financieel mogelijk is of niet, en veel mensen raken hierdoor in de problemen. Gelukkig gaat het ook vaak goed, maar over het algemeen blijkt dat de gevolgen van een lening onderschat worden. Vaak ontstaan problemen niet met opzet, maar door onwetendheid.

Gevolgen voor een consument die niet kan betalen:

 • Extra lening: Er kan niet afgelost worden en er wordt een extra lening genomen om de problemen van de eerste lening op te lossen. Zo wordt het ene probleem opgelost met een nieuw nog groter probleem! De rentelast wordt verdubbeld en zo kunnen mensen steeds dieper in de schulden komen.
 • Rekeningen niet voldaan: Er komt een moment dat de rekeningen niet meer betaald kunnen worden. Herinneringen vallen op de deurmat en hierna volgen de aanmaningen.
 • Deurwaarder: Als laatste komt de deurwaarder aan de deur. Deze kan beslag leggen op de huisraad en deze verkopen. Met de opbrengst hiervan kunnen de schulden worden afgelost. Ook kan beslag worden gelegd op het loon of de uitkering. De consument krijgt een deel om van te leven. De rest wordt ingehouden tot de schuld is betaald. Zo is de klant de dupe van zijn eigen lening. Hij is uiteindelijk meer spullen kwijt dan dat er bij zijn gekomen door de lening.

Tegenwoordig is schuldbemiddeling een vak. Dat geeft aan hoeveel mensen in de problemen komen. Dat is jammer want het kan eenvoudig worden voorkomen. Het begin van de problemen is
dat veel mensen vallen voor de verleiding van een ‘makkelijke en snelle’ lening. Er wordt overal mee geadverteerd. Er wordt niet goed over nagedacht en het ziet er allemaal zo mooi uit. Zo worden onverstandige leningen aangegaan en ontstaan problemen.

Wanneer wel lenen?

Er kunnen zich natuurlijk situaties voordoen waarin een lening nodig of mogelijk is.

Hypotheek

Het is maar zeer weinigen gegund om een huis uit eigen geld te kunnen betalen. Zo ongeveer iedereen heeft dan ook een hypotheek op zijn koophuis. Een andere manier is er eenvoudigweg niet.
Zaak is wel om niet zonder meer op een maximum hypotheek in te zetten. Dit kan problematisch worden wanneer er een periode komt dat u er financieel minder rooskleurig voor staat.

Studie

Een andere lening die meestal nodig is, is de studiefinanciering. Een deel wordt kwijtgescholden bij goede studieresultaten, maar steeds een groter deel wordt lening met de huidige bezuinigingen. Omdat een student meestal te weinig geld heeft om de studie uit eigen zakte betalen is een lening soms nodig. Voor studenten is het raadzaam om werk te zoeken naast de studie om de lening laag te houden. Zo blijft de lening later geen blok aan het been. Het is altijd verstandig om zuinig aan te doen als student. Tenslotte moet nog maar blijken of er een baan te vinden is na de studie!

Noodzakelijke huishoudelijke producten

Is een belangrijk huishoudelijk apparaat kapot zoals de wasmachine of de koelkast en er is geen geld voor een nieuwe? Krijgt u een onverwachte hoge aanslag van de belasting? Dan kan een kleine lening uitkomst bieden. Er zijn echter meer mogelijkheden om dit op te lossen. Lees daarvoor de tips.

Tips

 • Wat je niet hebt kun je niet uitgeven! Dit is een goede basis om aan te houden. Lenen is helemaal niet zo hard nodig als de meeste mensen denken…. Koop nooit iets wat niet in uw budget past, dan kunnen er ook geen problemen door ontstaan.
 • Instellen op niet lenen: Wanneer u er zich op in stelt dat u helemaal niet gaat lenen, zult u zien dat het in de praktijk ook niet nodig is. U houdt dan in uw financiën rekening met wat kan en zult vanzelf wat zuiniger aan doen als er minder geld is. Leen alleen in uiterste nood en wanneer er echt geen andere oplossing is. Mocht er een keer nood aan de man zijn, houdt de lening dan zo klein mogelijk en los die zo snel mogelijk af.
 • Aan onwetendheid is iets te doen!: Laat u goed inlichten en informeren, onderzoek de mogelijkheden goed. Laat u nooit verleiden tot een aankoop, maar denk er eerst goed over na. Weeg de voors en tegens af en kijk eerlijk of u het kunt dragen. Wanneer een lening eenmaal is aangegaan, kunt u niet meer terug. Vraag u altijd af of u de lasten van een lening aan kunt. Zo niet, laat het dan niet door gaan. Bij de minste twijfel kunt u het maar beter niet doen!
 • Leen nooit om een andere lening af te lossen: Zo raakt u alleen maar dieper in de problemen. Stel alles in het werk om het geld bij elkaar te krijgen. Dat zal op dat moment veel moeite kosten, maar achteraf loont het omdat u dan uit de problemen bent!
 • Leen alleen als u zeker weet dat er op korte termijn voldoende geld binnen komt om de lening helemaal af te lossen.
 • Buffer: Waarom achteraf sparen om een lening af te lossen als dat een stuk duurder is?! Vooraf sparen geeft veel meer voldoening. U koopt iets nieuw en weet zeker dat er geen schuld door ontstaat. Heerlijk toch! Het duurt misschien langer voor u het nieuwe product heeft, maar het zal nooit leiden tot problemen. Zorg er dan ook voor dat u altijd een financiële buffer heeft om in ieder geval de meest noodzakelijke dingen op eigen kracht te kunnen. Zet iedere maand een bedrag opzij en zet het op een spaarrekening. Zo heeft u altijd iets achter de hand in tijden van nood. Is het niet mogelijk om te sparen? Bekijk dan nog eens uw vaste lasten en uw uitgaven. U zult zien dat er altijd wel een punt is waar u op kunt besparen. Zo bent u goed voorbereid op onverwachte kosten.
 • Bekijk alle andere opties voor u gaat lenen: Kunt u wat geld lenen van een familielid? Dat is goedkoper omdat er geen rente hoeft te worden betaald. Kunt u het benodigde voorwerp lenen van iemand? Kunt u spullen van uzelf verkopen die u niet meer nodig heeft? Kunt u ergens wat bijklussen om wat extra te verdienen? Pluis dit helemaal uit. Dat scheelt u veel extra kosten en voorkomt problemen.

Lees verder

© 2012 - 2023 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Financiering en kredietFinanciering en kredietIedereen heeft wel eens geld nodig. Het kan dan heel erg handig zijn om even snel een persoonlijke lening af te sluiten.…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Snel een lening afsluitenSnel een lening afsluitenSnel een lening afsluiten betekent op zoek gaan naar informatie. U wilt snel geld lenen dus overweegt u een snelle lenin…

Flitskredieten zijn verbodenEen flitskrediet is een lening voor een korte periode tegen lage rentelasten. Door trucjes toe te passen konden aanbiede…
Stududiefinanciering & studieschuld terugbetalenStududiefinanciering & studieschuld terugbetalenScholieren op het MBO en studenten op het HBO en WO die jonger zijn dan dertig jaar, hebben recht op studiefinanciering.…
Bronnen en referenties
 • www.voorbeginners.info
Bubo (94 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.