Lening aanvragen, tips voor succes
Door de financiële crisis kijken banken kritischer naar leningaanvragen. Je moet een kredietaanvraag dus goed onderbouwen om je lening goedgekeurd te krijgen. Bankmedewerkers krijgen wekelijks heel wat aanvragen te beoordelen, je bent niet de enige. Zorgen er dus voor dat jouw aanvraag er positief uitspringt. Maar hoe pak je zoiets aan met de meeste kans op succes?
Regelmatige inkomsten cruciaal
Op de eerste plaats zal de bank uiteraard van je verlangen dat je voldoende regelmatige inkomsten hebt en dat dit ook naar genoegen kunt aantonen. Verzamel dus vooraf voldoende inkomensbewijzen en bied de geldverstrekker een juist inzicht in je inkomsten. Je kan dat het beste doen met recente loonstrookjes en een jaaropgave bijvoorbeeld.
En soms zal de bank aanvullende zekerheden of een onderpand vragen. Aanvullende zekerheden kan men bieden in de vorm van onroerend goed of een goed businessplan als men wil lenen met een zakelijke bedoeling.
Tips om je kredietwaardigheid te verbeteren
Een onderzoek van kredietverstrekker FREO (onderdeel van Rabobank) toont aan dat nagenoeg de helft van alle kredietaanvragen al bij voorbaat afgewezen wordt vanwege een slechte kredietwaardigheid. Talloze aanvragers hebben, zonder dat zij dat weten, op hun naam nog leningen bij BKR geregistreerd staan terwijl die al volledig terugbetaald zijn. Daardoor worden nieuwe leningaanvragen vaak onterecht afgewezen.
FREO doet een aantal aanbevelingen om de
kredietwaardigheid te verbeteren:
- informeer bij BKR naar de inhoud van je dossier en let er daarbij vooral op of leningen met een indicatie ‘A’ (= achterstallig) nog wel actueel zijn. Verzoek zo nodig om correctie;
- annuleer creditcards op jouw naam die je niet meer gebruikt of die je ooit vernietigd hebt zonder de bank daarvan in kennis te stellen;
- vraag aan de bank of men een aflossingsdatum kan opvoeren die zo kort mogelijk ligt na de dag dat je salaris wordt bijgeschreven. Dat biedt de bank meer garantie op stipte ontvangst van de verschuldigde aflossingsbedragen;
- is er op het moment geen acute leenbehoefte maar staan er wel nog schulden open, overweeg dan of je die niet beter kan oversluiten naar een goedkopere aanbieder;
- zorg altijd voor stipte betaling van je facturen. Zo krijg je niet het stempel van een slechte betaler;
- houd altijd een klein bedrag aan spaargeld achter de hand voor onvoorziene uitgaven, dan hoef je niet voor elke futiliteit een krediet aan te vragen;
- heb je meerdere kredieten op jouw naam, probeer ze dan over te hevelen naar één aanbieder waardoor je kan profiteren van een lagere rente.
Sjoemel nooit met (inkomens)gegevens
Ook weer door kredietverlener FREO is vastgesteld dat aanvragers van consumptief krediet te pas en te onpas sjoemelen met inkomensgegevens of identiteitsbewijzen. Tot de meest voorkomende vormen van fraude behoren:
- gemanipuleerde loonstroken;
- vervalste bankafschriften;
- verzwegen alimentatie;
- geldhandelingen op naam van overleden verwanten.
Maar al deze manipulaties, bedoeld om ten onrechte in aanmerking te komen voor een krediet, leiden in de regel tot niets. Sommige bankmedewerkers hebben een specifieke training doorlopen om dit soort praktijken te achterhalen en fraudeurs lopen altijd tegen de lamp.
Verstrekken valse gegevens heeft verstrekkende gevolgen
Mensen hebben er doorgaans geen notie van welke verstrekkende gevolgen dit soort frauduleuze handelingen kunnen hebben. Op financiële instellingen rust immers de verplichting om aangifte te doen van valsheid in geschrifte. In een dergelijk geval kan de overtreder gedurende een periode van 8 jaar niet meer terecht bij banken en verzekeraars.