Met schulden profiteren van inflatie

Met schulden profiteren van inflatie Profiteren leners van inflatie? Die vraag hoor je steeds vaker, vooral nu het huidige monetaire beleid van centrale banken kan leiden tot drastische inflatie. Zoals zo vaak hangt het ervan af. Maar in principe komt inflatie mensen met schulden goed uit.

Heb ik met een lening baat bij inflatie?

"Ik heb een lening lopen bij mijn bank. Heb ik dan baat bij inflatie? Het geld wordt immers steeds minder waard, dus misschien ook mijn uitstaande lening". Regelmatig wordt deze interessante vraag gesteld aan budgetspecialisten.

In feite is het een zeer voor de hand liggende redenatie. Duidelijk is in ieder geval dat een leningbedrag van 30 jaar geleden op dit moment omgerekend een hele andere waarde vertegenwoordigt. Maar we moeten niet vergeten dat gelijktijdig met de oplopende inflatie ook de lonen stegen en levensmiddelen duurder werden. Vandaag de dag zou het vele malen gemakkelijker zijn om een dergelijk bedrag op tafel te leggen. Je zou zomaar van het een op het andere moment schuldenvrij kunnen zijn.

Inflatie biedt voordelen indien die hoger is dan de verschuldigde rente

Maar de denkfout die vaak wordt gemaakt, is dat gedurende de looptijd ook rente op de lening is betaald, die naar alle waarschijnlijkheid meer dan de inflatie bedroeg.

Strikt genomen zouden we in al die jaren eigenlijk noch geld hebben verloren, noch geld hebben gewonnen. Want terwijl we meer verdienden, werd anderzijds ook alles duurder; Een onbeslist, zo lijkt het. Aldus redenerend wordt ook een krediet door de inflatie niet groter. Banken passen kredietbedragen dan ook niet aan de inflatie aan. Aangezien de rente voor een lening gedurende de hele looptijd betaald moet worden, heeft men slechts voordeel van inflatie als die hoger is dan de verschuldigde rente.

Bij lopende leningen levert inflatie zelden iets op

Helaas is het allemaal toch niet zo eenvoudig als het lijkt. Men probeert ons namelijk met alle mogelijke middelen elk jaar weer een lagere inflatiestijging voor te spiegelen dan in werkelijkheid het geval is. Concreter geformuleerd: als onze lonen met 3-4% per jaar zouden stijgen, zou de reële inflatie maar liefst 10% moeten zijn. Op die manier wordt ons reële inkomen steeds minder waard. We kunnen ons minder veroorloven dan een jaar geleden.

Als het aan de consument lag, zou er beter geen inflatie kunnen zijn. Daardoor was iedereen veel gelukkiger en iedereen zou altijd hetzelfde kunnen doen met zijn geld. Interessant is inflatie alleen maar als deze hoger is dan de geldende rente, zoals momenteel in de VS het geval is. Helaas is dat een uitzondering, zodat inflatie in de regel weinig oplevert bij lopende leningen.

Leningen in vreemde valuta bieden meer kans op voordeel

Interessanter wordt het evenwel als u een lening in vreemde valuta heeft. In dat geval hebben we te maken met vele veranderende variabelen waarvan men eventueel kan profiteren: lage rente, wisselkoersen, een hoog rendement op de middelen die men eventueel ter aflossing kan aanwenden én inflatie.

Zoals ik al liet doorschemeren in de vorige paragraaf, kan het een slimme zet zijn om een lening in vreemde valuta te nemen, bijvoorbeeld in Amerikaanse dollars. Ondanks de hoge inflatie blijft uw geleende bedrag gelijk. De rentes zijn laag en deze zullen waarschijnlijk nog enige tijd op dat niveau stagneren. Bovendien is de verwachting dat de dollar nog geruime tijd aan de zwakke kant blijft.

Wie enigszins in de materie thuis is kan uit een dergelijke situatie voordeel halen en met een uitgekiende beleggingsstrategie een kapitaal met hoog rendement creëren. Dan heeft men alleen nog een beetje geluk nodig met betrekking tot de dagkoersen en het talent om telkens op het juiste moment in te stappen.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Schulden aflossen met een lening: Hoe doe je dat?Wanneer je schulden hebt, die je wilt afbetalen, kan het zinvol zijn om dat te doen door het afsluiten van een nieuwe le…
Lening oversluiten voor een goedkopere leningLening oversluiten voor een goedkopere leningSluit nu uw veel te dure lening over en profiteer van de laagste maandlasten. Deze zin hoor je regelmatig voorbij komen…
Lenen zonder toetsingLenen zonder toetsingKredietaanbiedingen voor lenen zonder toetsing van geldgevers die uw kredietwaardigheid bij BKR niet natrekken, ze zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 22-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.