Meerdere schulden: voeg ze samen

Meerdere schulden: voeg ze samen Schulden samenvoegen kan voordeel opleveren. Mensen die verschillende schulden in de vorm van kleine leningen en afbetalingsregelingen hebben doen er vaak goed aan om alles samen te voegen in een heel nieuwe regeling. Dat bespaart geld. Maar niet in alle gevallen. Maak dus eerst inzichtelijk hoe de situatie is voordat meerdere schulden worden samengevoegd.

Verschillende leningen en kredieten: voor allemaal worden kosten gemaakt

Sommige mensen hebben overal en nergens schulden. Ze staan negatief op hun betaalrekening, hebben goederen op afbetaling en maken gebruik van een creditcard maar betalen nooit het volle pond ineens. Voor al die rekeningen moeten ze echter wel kosten maken. Aparte kosten per rekening, kaart of afbetalingsrekening. Daar komt bij dat rente over schulden vaak hoog zijn. De rente van kleine leningen is bovendien altijd hoger dan die over veel grotere bedragen.

Het samenvoegen van kredieten

Het samenvoegen van kredieten levert vaak een mooie besparing op. Ook daar zijn echter wel kosten aan verbonden.

Leningen en schulden: maak een overzicht

Wie meerdere leningen en schulden heeft doet er goed aan eerst een overzicht te maken van wat er allemaal openstaat. Schrijf op een vel papier alle leningen, schulden en afbetalingsrekeningen die er zijn. Verdeel ze onder in:
 • Doorlopende kredieten
 • Persoonlijke leningen
 • Rekeningen waarop iemand rood staat
 • Creditcards
 • Postorderkredieten
 • Klantenkaarten
 • Leasecontracten
 • Afbetalingen
 • Leningen met een onderpand
 • Andere leningen (bijvoorbeeld leningen bij familie en vrienden)

De voorwaarden van leningen en kredieten noteren

Vervolgens moet een overzicht worden gemaakt van:
 • De rente
 • De doorlooptijd
 • Bijkomende kosten (niet altijd het geval)
 • Het maandelijkse bedrag dat wordt betaald aan aflossing

Inzichtelijk maken welke kosten er bij leningen worden gemaakt om te kijken of een gezamenlijke nieuwe regeling beter is

Het is verstandig om eerst het bovengenoemde overzicht te maken en om te kijken hoeveel er in totaal wordt betaald en hoe lang, voordat er een nieuwe lening wordt afgesloten om alles samen te voegen.

Leningen samenvoegen

Wie leningen, kredieten en afbetalingsregelingen wil samenvoegen moet letten op drie belangrijke punten. Dit zijn:
 1. De kosten van het opnieuw afsluiten van een nieuwe lening
 2. De kosten van die nieuwe lening op zich
 3. De doorlooptijd

Doorlopend krediet of persoonlijke lening veranderen: kosten zijn soms hoog

Mensen die hun doorlopende krediet of persoonlijke lening willen veranderen, moeten daarvoor extra kosten betalen. Het is dus belangrijk om te weten hoeveel die kosten zijn. De hoogte van die kosten is terug te vinden in de voorwaarden van de lening of het krediet. Ondanks het feit dat de rente van een nieuwe lening lager kan zijn, kan het door de hoogte van de kosten door het veranderen van lening niet lonend zijn om alle schulden samen te voegen.

Vergelijken van leningen: vergelijk alle voorwaarden

Bij het vergelijken van leningen is het zaak niet alleen te letten op de hoogte van het rentepercentage. Er kunnen namelijk ook administratie- of afsluitkosten in rekening worden gebracht en het is van belang om te weten hoe hoog die zijn. Daarnaast is de looptijd van de nieuwe lening belangrijk. Als de rente van de nieuwe lening lager is dan die van de oude lening, maar de looptijd langer kan iemand toch nog veel duurder uit zijn op de langere termijn. Het kan bijvoorbeeld gunstig zijn om voor een poosje de hoge rente van een creditcard te betalen in plaats van jarenlang een persoonlijke lening af te sluiten waarover steeds opnieuw rente moet worden betaald.

Schulden onderbrengen in de hypotheek

Mensen die een huis bezitten kunnen hun andere schulden ook onderbrengen in hun hypotheek. Een hypotheekverstrekker financiert in de meeste gevallen 125 of 130 procent van de executiewaarde van de woning. De werkelijke kosten van de aankoop zijn vaak lager en daardoor blijft er ruimte over om andere leningen in de hypotheek op te nemen. Het voordeel daarvan is dat een hypotheek vaak een lagere rente heeft dan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Er is wel een addertje onder het gras. Als het geld uit die lening wordt gebruikt voor andere zaken dan de aanschaf of de verbetering van het huis dan is de rente niet aftrekbaar voor de belasting.

Special over schulden

In de special over schulden worden allerlei oplossingen aangedragen om uit de schulden te raken of er voor te zorgen dat schulden niet ontstaan.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening en hypotheek samenLening en hypotheek samenHet samenvoegen van lening en hypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn. Zo kunt u met een vast maandbedrag uw leencap…
Schuldhulpverlening & schulden; minnelijk trajectSchuldhulpverlening & schulden; minnelijk trajectMiljoenen Nederlanders worden geconfronteerd met schulden. Een hypotheek, ofwel een hypothecaire lening, is een algemeen…
Schulden aflossen met een lening: Hoe doe je dat?Wanneer je schulden hebt, die je wilt afbetalen, kan het zinvol zijn om dat te doen door het afsluiten van een nieuwe le…
Aansprakelijkheid schulden na einde relatieAansprakelijkheid schulden na einde relatieRelatie over: een ton schuld. Je leest soms over relaties die verbreken, waarna blijkt dat de ex een lening is aangegaan…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • www.Berekenhet.nl
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 17-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.