Kan ik mijn gegevens bij het BKR opvragen?

Iedereen met een leengeschiedenis, staat geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). U kunt uw eigen gegeven inzien door deze op te vragen. Voordat kredietinstellingen een lening gaan verstrekken, gaan ze de aanvrager eerst natrekken bij het BKR. Dit doen zij om te voorkomen dat mensen teveel schulden op hun naam krijgen. Een tweede reden is om de kredietinstellingen te beschermen tegen wanbetalers die al elders betalingsproblemen hebben (gehad). De registratie vindt dus plaats in het belang van beide partijen. In het geval de kredietinstellingen zich niet zou kunnen beschermen tegen slechte betalers, zouden ze minder snel krediet verstrekken en ook tegen een hoger rentepercentage in verband met het risico dat ze in dat geval lopen.

Wat wordt er vastgelegd bij het BKR?

Gegevens met betrekking tot de persoon worden vastgelegd. Het gaat hierbij om de naam, adres en de woonplaats en de geboortedatum van de persoon die leningen op naam heeft staan. Over de lening zelf worden gegevens vastgelegd als de hoogte van het kredietbedrag en de looptijd van de lening. Van lopende leningen en van leningen die inmiddels beëindigd zijn (blijft 5 jaar staan) worden gegevens bijgehouden.

Wat wordt gezien als een lening?

Onder de noemer lening vallen niet alleen doorlopende kredieten en persoonlijke leningen. Ook bijvoorbeeld een uitgestelde betaling wordt geregistreerd bij het BKR. Een uitgestelde betaling is namelijk gewoon een lening. Een auto kopen waarbij u nu de helft moet betalen en over twee jaar de tweede helft is een lening en zal geregistreerd worden. Dit geldt zelfs in het geval u in de uitgestelde periode geen rente hoeft te betalen.

Wie kan mijn BKR gegevens opvragen?

Dit mag u zelf uiteraard doen, het zijn namelijk uw eigen gegevens. Indien u een krediet aanvraagt bij een financiële instelling, dan mogen zij ook uw gegevens opvragen. Dit mogen zijn niet zomaar doen om bijvoorbeeld iemand na te trekken zonder dat daar een goede reden (bijvoorbeeld een kredietaanvraag) aan ter grondslag ligt.

Hoe kan ik mijn gegevens inzien?

U kunt een verzoek hiertoe indienen bij uw bank. Zij laten u een aanvraagformulier invullen. Bij het inleveren bij een medewerker van de bank moet u zich legitimeren. De gegevens worden namelijk uitsluitend verstrekt aan de persoon zelf. Bij het aanvragen van uw gegevens uit het register moet u 4,95 betalen. Tegen hetzelfde bedrag is het ook mogelijk om uw gegevens in te zien bij het BKR in Tiel.

Wie heeft mijn gegevens opgevraagd bij het BKR?

Uitsluitend aangesloten instellingen kunnen gegevens opvragen bij het BKR. Dit zijn instellingen die inzicht moeten hebben in uw financiële positie in verband met producten en diensten die zij aanbieden. U kunt bij het BKR ook opvragen wie het afgelopen jaar uw gegevens heeft opgevraagd.

Verwijderen van een negatieve registratie bij het BKR

In het geval u onterecht negatief geregistreerd staat, kunt u contact opnemen met het BKR. Over het algemeen zullen zij u verwijzen naar de financiële instelling die de negatieve registratie heeft vastgelegd. Deze partij moet er voor zorgen dat deze negatieve signalering weer gecorrigeerd gaat worden.

Zie ook:
Schulden van een ex partner
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto kopen met een uitgestelde betaling kost geldAuto kopen met een uitgestelde betaling kost geldAutoproducenten willen het kopen van een auto laagdrempelig maken. Als u het aankoopbedrag voor een nieuwe auto nu niet…
Wat is een uitgestelde betaling?Bij het aankopen van computers en andere duurdere consumentengoederen, krijgt u de mogelijkheid om gebruik te maken van…
Ondergrens voor melding BKRRegistratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) kan wel eens onredelijk uitvallen. Het kan namelijk gebeuren dat u…
Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!Met een BKR registratie kun je wel geld lenen. Geld lenen zonder BKR toetsing kan ook. Het gaat alleen op een andere man…

Het hebben van schulden, wees er eerlijk overHet hebben van schulden, wees er eerlijk overVeel mensen die schulden hebben, verzwijgen dit voor hun omgeving. Zelfs naaste familie buiten het gezin zijn niet op de…
Ouderen en geld lenen bij de bank?In onze samenleving is het gebruikelijk om te lenen. Voor mensen boven de 65 jaar zijn er minder mogelijkheden om lening…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.