Snel geld lenen lening oversluiten

Snel geld lenen  lening oversluiten Sommige mensen hebben tegelijkertijd meerdere leningen lopen. Bijvoorbeeld een eerste lening om een aankoop te kunnen en een tweede lening door iets te kopen op afbetaling. Ook kan een derde lening afgesloten zijn, om tijdelijk wat meer te besteden te hebben voor bijvoorbeeld een vakantie. Leningen overlappen elkaar al snel, omdat er zoveel verschillende leningen zijn. Overlapping gebeurt soms onbewust.

Lening oversluiten

In een geval waarbij meerdere lening nog lopend zijn, kan het geen kwaad er eens over na te denken een lening over te sluiten. Het zou namelijk een stuk voordeliger kunnen zijn. Het idee achter een lening oversluiten is dat er nog een lening wordt afgesloten, die garant staat voor het bedrag dat nodig is om alle andere lopende leningen in één keer te kunnen aflossen. Op die manier bent u direct van de leningen af en hebt u het overzicht duidelijk in beeld. Een groot voordeel hiervan is dat kleinere, meerdere lening in vergelijking vaak meer kosten met zich meebrengen. Eén grote lening is met relatief lage kosten een stuk voordeliger.

Kosten vervroegd aflossen

Een nadeel van het oversluiten van een lening is dat het niet zomaar gedaan is. Meestal is er namelijk sprake van kosten die ook wel als boete gezien worden bij het vroegtijdig aflossen van lopende leningen. Dit geldt voornamelijk bij een lopende lening, maar niet bij een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet staat juist bekend om zijn flexibiliteit. De kosten die bij het vervroegd aflossen komen kijken, kunnen het rentevoordeel van het oversluiten weer tegenwerken en zelfs overstijgen. In dat geval is het niet raadzaam om leningen over te sluiten. Voordat u besluit uw leningen over te sluiten is het goed om te kijken wat voor leningen u hebt en wat de regels ten aanzien van vroegtijdige aflossing zijn.

Hogere schuld

Het is natuurlijk heerlijk om het overzicht terug te hebben door één lening af te sluiten. Een ander belangrijk punt van aandacht is echter wel dat de schuld nu ook hoger kan worden. Door het afsluiten van eerdere leningen bestaat er al een schuld, die door het oversluiten verhoogd kan worden. Wanneer deze schuld te hoog wordt, kunnen de gevolgen een nadelige uitwerking hebben.

BKR

Het Bureu Krediet Registratie houdt nauwlettend in de gaten hoeveel iemand leent. Als u meer geleend hebt, is de kans groot dat u geregistreerd staat. Het BKR doet dat om geldschieters controle te geven over hun geld. Als zij zien dat iemand schulden heeft en weinig terugbetaalt, zullen ze minder snel geneigd zijn met je in zee te gaan. Wanneer u dus al meerdere leningen hebt lopen, en besluit deze over te sluiten, worden deze gegevens ook geregistreerd bij het BKR. Dat kan zowel nadelige als positieve gevolgen hebben. Nadelig omdat er opnieuw een lening wordt afgesloten, maar voordelig omdat te zien is dat u een duidelijk overzicht hebt van uw leningen, wat kan betekenen dat u van plan bent die terug te betalen.

Langere looptijd

Wat ook mogelijk is, is om een lening een langere looptijd te geven. Dat geldt zowel voor eigen leningen als de oversluiting. Hierdoor zal het maandbedrag lager worden, maar het totale bedrag neemt alleen maar toe. Dat is een logisch gevolg van langere looptijd met dezelfde rente. Het verlengen van de looptijd is wel zinvol als het lastig is om het huidige maandbedrag te betalen. De voorwaarde in dat geval is wel dat de oversluiting leidt tot een substantieel lager maandbedrag.

Bank en expert

Voor meer informatie over het oversluiten van leningen is het goed om bij de bank of een expert langs te gaan. Aan hen kunt u uw situatie voorleggen en zij zullen op maat een advies kunnen geven. Ook kan het geen kwaad om vooraf te informeren naar de opties die verschillende banken en instanties u bieden om uw lening over te sluiten. Op die manier krijgt u een overzicht van de kosten en voordelen en kunt u een keuze maken voor de methode die het beste bij uw situatie past. Geld oversluiten is immers een serieuze kwestie.
© 2009 - 2024 Paulsmiezen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leningen goedkoop samenvoegen en oversluitenLeningen goedkoop samenvoegen en oversluitenLeningen goedkoop samenvoegen tegen een lagere rente en dan oversluiten. Bundel uw leningen, dat is vaak de voordeligste…
Lening oversluiten voor een goedkopere leningLening oversluiten voor een goedkopere leningSluit nu uw veel te dure lening over en profiteer van de laagste maandlasten. Deze zin hoor je regelmatig voorbij komen…
Lening oversluiten naar doorlopend kredietLening oversluiten naar doorlopend kredietEen bestaande lening oversluiten of omzetten naar een nieuwe lening is een goedkopere manier van geld lenen en betekent…
Een doorlopend krediet oversluiten is slimEen doorlopend krediet oversluiten is slimAls u al enige tijd een doorlopend krediet hebt afgesloten, kan dit tegen een hogere rente zijn dan bij een andere bank…

Een dubbeltje op zijn kant, educatie of vermaakSteeds meer Nederlanders komen in de financiele problemen door een slecht uitgavenpatroon. Maandelijks komt er voldoende…
Populaire leningen - doorlopend kredietPopulaire leningen - doorlopend kredietGeld lenen zal nooit gratis zijn. Ook al ben je in staat om tijdelijk over een extra geldbedrag te beschikken, vroeg of…
Paulsmiezen (97 artikelen)
Laatste update: 01-06-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.