BKR: Bureau Krediet Registratie
Het BKR is een Nederlands kredietregistratiebureau, dat van elke persoon die in Nederland een krediet heeft afgesloten een elektronisch dossier bijhoudt in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Wat wordt er precies geregistreerd door de organisatie? Wat is het doel van kredietregistratie? En wat zijn de gevolgen van een BKR-registratie?
Waarom een kredietregistratie?
Elke instelling met een bankvergunning heeft de wettelijke verplichting om zich aan te sluiten bij het BKR. Het gaat hier om banken, maar ook om bijvoorbeeld leasemaatschappijen en postorderbedrijven. Het BKR is een onafhankelijke non-profitorganisatie. Hun doel is niet het maken van winst, maar het voorkomen dat mensen teveel lenen om ze te beschermen tegen problematische schuldsituaties. Ook worden financiële instellingen beschermd tegen kredietnemers die niet in staat zullen zijn hun leningen af te lossen.
Wat wordt er geregistreerd bij het BKR?
Ten eerste bevat het register de persoonsgegevens:
- Achternaam
- Voorletters
- Geboortedatum
- Adres
- Woonplaats
Naast deze gegevens worden ook de gegevens van de lening of schuld opgenomen is het register. Het betreft hier kredieten met een looptijd van minimaal drie maanden, die zijn verleend aan een natuurlijk persoon, die tussen een bepaalde onder- en bovengrens liggen. De kredietgegevens bestaan uit:
- Het soort krediet
- De hoogte van het krediet
- Het moment waarop het krediet ontstond
- De voorziene laatste aflossingsmaand
- De daadwerkelijke laatste aflossingsmaand
- Eventuele bijzonderheden omtrent de aflossing
Voor het vermelden van bijzonderheden is er een zevental codes dat wordt gebruikt, namelijk:
BKR-code | Betekenis |
A | Achterstandsmelding: De kredietgever heeft een achterstandsmelding gegeven op een lening |
H | Herstel: Wanneer een achterstand met code A is ingelopen, krijgt deze code H |
1 | Er is inmiddels een aflossings- of schuldregeling getroffen, nadat de achterstandssituatie ontstaan is |
2 | De lening (het restant) is uit handen gegeven aan een incassobureau |
3 | Er is € 250,- of meer afgeboekt |
4 | De kredietnemer is niet bereikbaar |
5 | Er is een preventieve betaalregeling getroffen. Code 5 wordt verwijderd na beëindiging van de betaalregeling |
De kredietgevers zijn verplicht om de consument van tevoren een waarschuwing te geven, aleer ze een achterstandsmelding doen bij het BKR als er voor een afgesproken tijdstip niet wordt betaald. Bij de codes 1 tot en met 5 zijn kredietgevers niet verplicht om de melding van tevoren aan te kondigen.
Wat zijn de gevolgen van een negatieve BKR-registratie?
Een doel van de registratie van het BKR is het vastleggen van de kredietwaardigheid van mensen. Het BKR verzamelt alleen de feiten en doet zelf geen oordeel over of je wel of geen lening kunt afsluiten. Wanneer je dus een negatieve BKR-registratie hebt, omdat je je schulden niet tijdig of zelfs helemaal niet aflost, zullen bedrijven bij wie jij wil gaan lenen dit ook te weten komen. Grote kans dus dat je de lening niet verstrekt krijgt. Zakelijke instellingen die inzicht hebben in je betaalgedrag zullen jou als een risico zien. Dit geldt voor leningen bij een bank, maar ook voor bijvoorbeeld het aanvragen van een creditkaart. Het is belangrijk om te weten dat een achterstandscode (code A) vijf jaar zichtbaar blijft voor zakelijke klanten die jouw dossier willen inzien. Ook wanneer de achterstand is hersteld (H).
Het inzien van je dossier
Het is mogelijk om een verzoek in te dienen om je dossier in te zien en zo nodig kun je een verzoek indienen om een correctie door te laten voeren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een lening wilde afsluiten, maar deze niet hebt gekregen. Houd er wel rekening mee dat er kosten aan het opvragen van je dossier zijn verbonden. Ook kun je inzage krijgen in welke instellingen het afgelopen jaar je dossier hebben opgevraagd. Mocht een instelling ten onrechte je dossier hebben opgevraagd, dan wordt er een boete opgelegd aan de betreffende instelling.