Lenen: een lening oversluiten doe je zo

Lenen: een lening oversluiten doe je zo U kunt uw dure lening oversluiten tegen een lagere rente. Uw leningen oversluiten naar een goedkopere lening kan u veel geld besparen. U kunt een hypotheek oversluiten, maar ook een gewone lening of krediet. Geld lenen om een dure lening te kunnen oversluiten met minder kosten, maar ook leningen samenvoegen. Andere schulden aflossen. Zo maakt u ook een vervroegde aflossing mogelijk. Bereken ook zelf uw voordeel. Bij een hypotheek is een boeterente mogelijk. Zet uw voordeel altijd af tegen de eventuele extra kosten die u moet maken..

Oversluiten van lenig of hypotheek


Hypotheek omzetten en oversluiten

We spreken over een hypotheek omzetten als u van de ene hypotheekvorm overstapt naar een andere, een aflossingsvrije hypotheek omzetten. Het oversluiten van een hypotheek kan bijvoorbeeld als de rentevaste periode voorbij is en een nieuwe periode met een nieuwe rente moet worden afgesproken.

Hypotheek oversluiten

Een hypotheek oversluiten is dus regelmatig aan de orde. Dat betekent nieuwe onderhandelingen over de voorwaarden van de lening, rente, de nieuwe looptijd en de hoogte van boetevrije aflossingen. Als het verlengingsvoorstel van de bank u niet bevalt, kunt u de hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. En die banken zien uw graag komen, want de concurrentie bij het oversluiten van hypotheken verhevigt zich. Op de hypotheekmarkt gebeurt momenteel niet zo veel en dus vissen banken naar nieuwe klanten. Zij die oversluiten aan het einde van een rentevaste periode zijn dan gewilde klanten. Maak van deze concurrentieslag gebruik om uw hypotheekrente verder te verlagen.

Dure lening en hypotheek oversluiten

Wie enkele jaren geleden een hypotheek afsloot en nu tegen een lagere rente aankijkt, is al snel geneigd om zijn hypotheek over te sluiten. Dat er dan soms ook een boeterente moet worden betaald, wordt ingecalculeerd. De boeterente kan immers eenvoudig worden meegenomen worden als extra hypotheekrenteaftrek en de nieuwe lage hypotheekrente doet de rest. Maar ook een gewone lening die te duur is of versnipperde leningen, kunt u meestal oversluiten naar een nieuwe lening.

Oversluiten van bestaande leningen en kleine dure leningen samenvoegen

Vaak is het ook goedkoper om een nieuwe lening af te sluiten, waarin ook de oude leningen zijn begrepen. Met dit oversluiten bent u meestal goedkoper uit. Bovendien stapt u zo over van meerdere aanbieders van leningen naar 1 aanbieder en zullen ook de eventuele administratiekosten lager zijn.

Rekenvoorbeeld met de voordelen van het oversluiten van een lening:

Stel u hebt twee verschillende leningen lopen, lening 1 en lening 2. De voorwaarden zijn als volgt:
  • lening 1 van 10.000 euro tegen 15% rente,
  • lening 2 van 5.000 euro tegen 5% rente.

Wat u doet is een nieuwe lening nemen van minimaal 15.000 euro tegen de huidige rente. Vaak neemt men iets meer geld op als nieuwe lening. Stel die rente is 5%. Dan betaalt u over de nieuwe lening van 20.000 euro in een jaar 1.000 euro rente, terwijl u de twee andere leningen aflost. U betaalde op de twee andere leningen het bedrag van 1.750 euro aan rente. Het directe voordeel is dan 750 euro per jaar. Bovendien heeft u 5.000 euro extra in handen. Zorg er voor dat de rente op de nieuwe lening voor geruime tijd vast staat, zodat u niet het risico loopt dat de rente snel kan worden verhoogd.

Voordelen van het oversluiten van lening en krediet

In het algemeen biedt het oversluiten van een lening alleen maar voordelen. U hebt een veel beter overzicht in uw leningen en bent goedkoper uit. Voordelen:
  • De nieuwe rente zal lager zijn, waardoor u oude dure leningen kunt aflossen en daardoor lagere maandlasten krijgt.
  • Doordat u extra leent en de problematische leningen afkoopt is de bank eerder bereid u geld te lenen.
  • Bij een hoger bedrag wordt een lagere rente berekend dan bij een laag bedrag.
  • Dit is de kans om een kredietverlener te vinden die u meer aanspreekt en gunstiger voorwaarden heeft.

Aandachtspunten bij het oversluiten van een lening

Vraag altijd meerdere offertes en vergelijkt u de aanbiedingen van de verschillende krediet verstrekkers goed. Let bijvoorbeeld goed op de volgende aandachtspunten:

1. De boeterente

Het oversluiten van een krediet kan gepaard gaan met een boete van de oude aanbieder van lening. Bekijk of de nieuwe rente inclusief boete op termijn goedkoper is.

2. Gevolgen voor verzekeringen

Laat u niet allerlei verzekeringen aanpraten die niet nodig of gewenst zijn, maar het oversluiten wel extra duur zullen maken.

3. Bij verschillende bedrijven offerte aanvragen

Vraag voldoende verschillende offertes op internet aan en let op bedrijven die onder het zelfde moederbedrijf vallen.

4. Let op een actierente

Kies niet voor een goedkope rente die al na korte tijd behoorlijk zal worden verhoogd. Lees de voorwaarden daarop goed na.

5. Looptijd van de lening

De looptijd van de lening kan u erg helpen om de maandlasten laag te houden. Hoe langer u de terugbetaling in de tijd uitsmeert hoe minder u per maand betaalt. U betaalt langer en langer rente over de resterende schuld.

6. 50% aflossingsvrij is toegestaan

Er gelden er strengere regels voor het verstrekken van een hypotheek. Zo mag nog maar 50% van de waarde van het huis zijn gefinancierd met een aflossingsvrije hypotheek. Bij uw eigen bank is dat geen probleem omdat die de nieuwe regels niet hoeft toe te passen op een bestaande lening, maar een andere bank zal waarschijnlijk welke de strengere normen hanteren.

Conclusie bij het oversluiten of verlengen van een lening

De belangrijkste factor naast het lenen tegen een goedkopere rente is waarschijnlijk nog de boeterente. Als er een boeterente moet worden betaald, moet u bekijken of deze opweegt tegen het rentevoordeel bij samenvoeging van de leningen. Bekijk in hoeveel jaar u de boeterente terugverdient. Een boeterente van 1% en een lagere rente van 0,5% betekent gecombineerd dat u al na twee jaar tijd goedkoper uit bent met de nieuwe lening.

Kleinkrediet, flitslening

Voor wie andere verplichtingen zoals rood staan wil oversluiten is door sommige aanbieders speciaal het kleinkrediet ontwikkeld. Dit is een doorlopend krediet tot 5.000 euro waarbij het bedrag dat u gebruikt om andere leningen af te lossen goedkoop kan worden gefinancierd. Al met al een heel slimme ontwikkeling waarvan veel mensen eenvoudig kunnen profiteren. Ferratum is bekend voor zijn flitslening.

Slot lening oversluiten

Vele kleine leningen oversluiten naar één grotere is vaak verstandig. Op internet zijn er vele aanbieders die u verder kunnen helpen. Vraag altijd een paar offertes aan om de aanbiedingen goed te kunnen vergelijken. Denk ook eens aan het kleinkrediet. Wie een rentestijging verwacht, sluit snel over en wacht dus niet te lang. Laat u wel hierover adviseren.
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel geld lenen bij Ferratum (flitslening)Snel geld lenen bij Ferratum (flitslening)Een bedrag van 1.000 euro lenen of nog meer, het kan eenvoudig. Snel geld lenen, denk anders aan 100 euro lenen of meer…
Goedkoopste flitslening en minilening vergelijkenGoedkoopste flitslening en minilening vergelijkenMet spoed een paar honderd euro lenen kan bij verschillende specifieke aanbieders. Maar wat kost een flitslening, flitsk…
Flitskrediet bij Ferratum is direct geld in handenFlitskrediet bij Ferratum is direct geld in handenFerratum is snel geld lenen. Binnen 10 minuten staat het flitskrediet op de bankrekening, soms ook bij een negatieve BKR…
Ferratum België - snel geld lenen met minikredietFerratum België - snel geld lenen met minikredietGeld lenen in België? In Nederland kennen we Ferratum al lang van de flitslening, minikrediet en minilening. Maar Ferrat…

Coronacrisis en de autobrancheCoronacrisis en de autobrancheDe coronacrisis sloeg in het voorjaar van 2020 wild om zich heen en beperkte zich al lang niet meer tot de horeca, maar…
Snel geld lenen per SMS bij VoorschotjeSnel geld lenen per SMS bij VoorschotjeWie eenvoudig en snel geld wil lenen, kiest voor de flitslening of minilening van Voorschotje. Direct geld lenen met een…
Reacties

Miranda, 01-09-2013
Ja probeerde ik ook maar met een te negatief bkr helpen de banken niet dan hebben ze geen vertrouwen in je ondanks dat er per maand genoeg geld binnen komt maar door een fout vanuit je overleden kun je nu niet goed rond komen. Maar als er iemand te vinden die wel helpt bij een lening dan hoor ik het graag. Reactie infoteur, 03-01-2020
Beste Miranda,
Helaas kiest de bank dan voor extra inkomen uit een hogere rente, terwijl een lagere rente bij oversluiten er juist voor zorgt dat u eenvoudiger de lening kunt terug betalen. Ook met dat laatste zou een bank blij kunnen zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pieter, 29-01-2010
Hallo,
Dank je wel. Ik wist niet dat ikmijn andere leningen kon oversluiten, maar dit oversluiten is mij eenvoudig gelukt. Het scheelt me een hoop rente. Ook met BKR kun je eenvoudig en goedkoop oversluiten zag ik. Maar dat is misschien iets voor iemand anders. Reactie infoteur, 03-01-2020
Beste Pieter,
1. Het is vaak verstandig, om meerdere leningen samen te voegen naar een lening met een lagere rente. Zorg daarbij wel dat het geen actierente is, die na een paar maanden veel hoger is. Als je daar op let, is het oversluiten van een lening goedkoper. Zie ook het rekenvoorbeeld van een goedkopere lening bij oversluiten in het artikel een lening oversluiten doe je zo.
2. Wie bij lenen met BKR zijn lening oversluit, kan zo oude rekeningen voldoen en door de herstelbetaling afkomen zijn zijn negatieve BKR codering. Ook heel verstandig dus.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.