Kerstgeschenken financieren
Elk jaar hetzelfde ritueel als Kerstmis nadert: zoeken naar de ideale kerstgeschenken. Maar de verlanglijstjes zijn lang en niet iedereen kan alles in een keer betalen. Financiering moet steeds meer als noodoplossing dienen. Maar wat zijn dan de opties? En is een financiering wel aan te bevelen om geschenken te kopen?
Cadeaus nu kopen, later betalen
Kerstmis staat in het teken van vrede en (naasten)liefde, het is een feest waarbij we voor cadeaus graag wat dieper in de geldbuidel tasten. Een tablet, een nieuw computergame, een smartphone, sieraden, parfum, enzovoorts. En alles kost een hoop geld. Met Kerstmis willen we onze geliefden bijzonder mooie geschenken geven om hen te laten zien hoeveel ze voor ons betekenen. Weliswaar is dat niet afhankelijk van materiële dingen, maar wie is er nu niet blij met een nieuwe smartphone of een tablet?
Vooral ouders die graag zoveel mogelijk wensen van hun kinderen willen vervullen, komen met het huishoudbudget al gauw in de knel. Veel winkels bieden hun klanten daarom verschillende manieren om juist in de geschenkentijd een kleine betaalpauze te nemen. Wat zijn in dat verband de meest gangbare betaalmethodes?
Koop op afbetaling
Vele grote handelszaken en online winkels bieden hun klanten de mogelijkheid van koop op afbetaling. En kort voor Kerstmis, vaak ook nog eens zonder rente. Maar is dat wel altijd de beste optie? Je moet elke maand voor het gekochte product een bepaald bedrag afbetalen. Hoe hoger de waarde daarvan, hoe hoger ook de maandelijkse termijn. En je wilt toch ook niet tot het volgend kerstfeest je oude cadeau’s afbetalen, nietwaar?
Voor- en nadelen van kopen op afbetaling
Afhankelijk van de winkelier kan je beslissen of je akkoord gaat met een termijnbetaling van 3, 6, 9, 12 maanden of langer. Het grote voordeel van kopen op afbetaling is natuurlijk, dat je het kerstgeschenk meteen onder de kerstboom kan leggen, ook al heb je er het geld niet voor. In een noodsituatie, als de wasmachine of de auto onverwacht kapot gaat, is een koop op afbetaling helemaal zo slecht nog niet. Maar voor het kopen van kerstgeschenken is het af te raden.
Nadeel van kopen op afbetaling
Dat brengt ons meteen al bij het voornaamste nadeel. Een afbetaling hier, een afbetaling daar. Dat loopt al gauw in de honderden
euro’s. Bij koop op afbetaling verliest men al snel het overzicht over de individuele posten. Het gaat immers maar om € 50,00 per maand. Maar dat is voor drie geschenken al € 150,00. Die kom je straks tekort om de maandelijkse kosten van levensonderhoud te betalen.
Nul-procent-financiering
Afhankelijk van de termijn die je kiest, moet je rekening houden met een bepaald percentage aan rente. Dat percentage verschilt per handelaar. Vooral bij grotere winkelketens als Media Markt, licht in dat verband de "0" al ver voor Kerstmis op in de etalages. Zeer verleidelijk. Want zo kan je de allernieuwste spelcomputer toch goedkoop voor zoonlief op de kop tikken. Maar voordat je überhaupt iets afsluit, is het verstandig om ook de kleine lettertjes zorgvuldig te bekijken. Als je bijvoorbeeld een
nul-procent-financiering voortijdig wilt beëindigen, kan dat tot hoge afwikkelingskosten leiden. Informeer je dus op voorhand!
Creditcard: snel en gemakkelijk betalen
Menigeen heeft er een, anderen zien er liever vanaf: de
creditcard. Een creditcard heeft veel voordelen. Hotels of vluchten boeken gaat met een creditcard veel gemakkelijker en sneller. Ook bij het doen van kerstinkopen, kunnen velen niet zonder hun geliefde creditcard. Vooral online laten zich de geschenken op die manier goedkoop en met zeer korte levertijden kopen. Bij betaling met de creditcard kan je er zeker van zijn dat het geschenk, zelfs indien besteld op het allerlaatste moment, toch nog op tijd onder de kerstboom ligt. Doorgaans wordt het bedrag pas aan het einde van de factureringsmaand afgeschreven van de bankrekening. Op die manier heb je dus ongeveer één maand krediet zonder
rente erover te betalen.
Dure cadeau's onder de kerstboom niet altijd zinvol
Maar het beste is natuurlijk om alleen te kopen wat je werkelijk kunt betalen. Dan blijf je aan de veilige kant en hoef je niet meerdere opeenvolgende maanden krom te liggen, alleen maar omdat er een duur cadeau onder de kerstboom moest liggen. Vooral bij jongere kinderen is een duur geschenk sowieso niet erg zinvol. Het aanvankelijk enthousiasme verdwijnt meestal snel en naar het dure geschenk wordt niet meer omgekeken.