Kerstgeschenken financieren

Kerstgeschenken financieren Elk jaar hetzelfde ritueel als Kerstmis nadert: zoeken naar de ideale kerstgeschenken. Maar de verlanglijstjes zijn lang en niet iedereen kan alles in een keer betalen. Financiering moet steeds meer als noodoplossing dienen. Maar wat zijn dan de opties? En is een financiering wel aan te bevelen om geschenken te kopen?

Cadeaus nu kopen, later betalen

Kerstmis staat in het teken van vrede en (naasten)liefde, het is een feest waarbij we voor cadeaus graag wat dieper in de geldbuidel tasten. Een tablet, een nieuw computergame, een smartphone, sieraden, parfum, enzovoorts. En alles kost een hoop geld. Met Kerstmis willen we onze geliefden bijzonder mooie geschenken geven om hen te laten zien hoeveel ze voor ons betekenen. Weliswaar is dat niet afhankelijk van materiële dingen, maar wie is er nu niet blij met een nieuwe smartphone of een tablet?

Vooral ouders die graag zoveel mogelijk wensen van hun kinderen willen vervullen, komen met het huishoudbudget al gauw in de knel. Veel winkels bieden hun klanten daarom verschillende manieren om juist in de geschenkentijd een kleine betaalpauze te nemen. Wat zijn in dat verband de meest gangbare betaalmethodes?

Koop op afbetaling

Vele grote handelszaken en online winkels bieden hun klanten de mogelijkheid van koop op afbetaling. En kort voor Kerstmis, vaak ook nog eens zonder rente. Maar is dat wel altijd de beste optie? Je moet elke maand voor het gekochte product een bepaald bedrag afbetalen. Hoe hoger de waarde daarvan, hoe hoger ook de maandelijkse termijn. En je wilt toch ook niet tot het volgend kerstfeest je oude cadeau’s afbetalen, nietwaar?

Voor- en nadelen van kopen op afbetaling

Afhankelijk van de winkelier kan je beslissen of je akkoord gaat met een termijnbetaling van 3, 6, 9, 12 maanden of langer. Het grote voordeel van kopen op afbetaling is natuurlijk, dat je het kerstgeschenk meteen onder de kerstboom kan leggen, ook al heb je er het geld niet voor. In een noodsituatie, als de wasmachine of de auto onverwacht kapot gaat, is een koop op afbetaling helemaal zo slecht nog niet. Maar voor het kopen van kerstgeschenken is het af te raden.

Nadeel van kopen op afbetaling

Dat brengt ons meteen al bij het voornaamste nadeel. Een afbetaling hier, een afbetaling daar. Dat loopt al gauw in de honderden euro’s. Bij koop op afbetaling verliest men al snel het overzicht over de individuele posten. Het gaat immers maar om € 50,00 per maand. Maar dat is voor drie geschenken al € 150,00. Die kom je straks tekort om de maandelijkse kosten van levensonderhoud te betalen.

Nul-procent-financiering

Afhankelijk van de termijn die je kiest, moet je rekening houden met een bepaald percentage aan rente. Dat percentage verschilt per handelaar. Vooral bij grotere winkelketens als Media Markt, licht in dat verband de "0" al ver voor Kerstmis op in de etalages. Zeer verleidelijk. Want zo kan je de allernieuwste spelcomputer toch goedkoop voor zoonlief op de kop tikken. Maar voordat je überhaupt iets afsluit, is het verstandig om ook de kleine lettertjes zorgvuldig te bekijken. Als je bijvoorbeeld een nul-procent-financiering voortijdig wilt beëindigen, kan dat tot hoge afwikkelingskosten leiden. Informeer je dus op voorhand!

Creditcard: snel en gemakkelijk betalen

Menigeen heeft er een, anderen zien er liever vanaf: de creditcard. Een creditcard heeft veel voordelen. Hotels of vluchten boeken gaat met een creditcard veel gemakkelijker en sneller. Ook bij het doen van kerstinkopen, kunnen velen niet zonder hun geliefde creditcard. Vooral online laten zich de geschenken op die manier goedkoop en met zeer korte levertijden kopen. Bij betaling met de creditcard kan je er zeker van zijn dat het geschenk, zelfs indien besteld op het allerlaatste moment, toch nog op tijd onder de kerstboom ligt. Doorgaans wordt het bedrag pas aan het einde van de factureringsmaand afgeschreven van de bankrekening. Op die manier heb je dus ongeveer één maand krediet zonder rente erover te betalen.

Dure cadeau's onder de kerstboom niet altijd zinvol

Maar het beste is natuurlijk om alleen te kopen wat je werkelijk kunt betalen. Dan blijf je aan de veilige kant en hoef je niet meerdere opeenvolgende maanden krom te liggen, alleen maar omdat er een duur cadeau onder de kerstboom moest liggen. Vooral bij jongere kinderen is een duur geschenk sowieso niet erg zinvol. Het aanvankelijk enthousiasme verdwijnt meestal snel en naar het dure geschenk wordt niet meer omgekeken.
© 2014 - 2023 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het vakantiekrediet, geld lenen om een vakantie te betalenJe kunt voor je vakantie een vakantiekrediet afsluiten. Deze kredietvorm bestaat uit een bepaald soort lening die je kun…
Verschil huurkoop en koop op afbetalingWat is het verschil tussen “koop op afbetaling” en “huurkoop”? Aan welke verplichtingen moeten koper en verkoper zich ho…

Geld lenen: waar op letten?Geld lenen: waar op letten?Als je om wat voor reden dan ook geld wil lenen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Als je geld leent…
Binnen 10 minuten geld lenen? Kan dat?Binnen 10 minuten geld lenen? Kan dat?Snel geld lenen. Waar en hoe kan je het snelste geld lenen? Als je vandaag nog geld nodig hebt, kan je het dan dezelfde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 26-10-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.