België: Nationale Bank

In België is de Nationale Bank de overkoepelende organisatie (centrale bank) die, onder andere, de financiële veiligheid waarborgt voor zowel ondernemers als consumenten. Met uiteenlopende taken is de Nationale Bank een belangrijk onderdeel van de Belgische economie. De Nationale Bank België kent meer verantwoordelijkheden dan enkel het registreren van kredietgegevens van consumenten, zoals dat bij bijvoorbeeld het Bureau Krediet Registratie in Nederland het geval is en speelt daarmee op nationaal en internationaal gebied voor België een belangrijke rol.

Taken van de Nationale Bank

Tot de voornaamste taken van de Nationale Bank België behoren:
  • Het vaststellen en executeren van het monetair beleid in België, met betrekking op het Eurosysteem
  • Het bijhouden van de officiële valutareserves en tevens het administreren van valuta en het uitvoeren van valutamarktoperaties wanneer nodig
  • Het in omloop brengen van bankbiljetten en muntgeld
  • De Nationale Bank houdt de inkomsten en uitgaven van de federale Staat bij
  • De Nationale Bank is de financiële ambassadeur van België
  • De Nationale Bank België beheert de bedrijfscijfers en balansen van bedrijven, deze kunnen opgevraagd worden via de site van de Nationale Bank België
  • En, tot slot, beheert de Nationale Bank België de Centrale voor Kredieten, waarin zowel bedrijven als particuliere consumenten worden opgenomen indien een lening wordt aangegaan.

Voor zaken op financieel gebied is de Nationale Bank dus de plek waar je terecht kunt. De Nationale Bank is tevens een grote schakel in overleg met de politiek en grotere banken van België. Dit is dus vooral interessant voor de grotere ondernemers, de beleggers en de makers van het financiële beleid en de overheid.

Voor de gewone consument is de meest interessante informatie de financiële toezichtfunctie van de Nationale Bank en de Centrale voor Kredieten. Daarover hieronder meer.

Financieel toezicht

De taken en functies van de Nationale Bank België zijn dus erg breed op financieel gebied. Enkel de laatste taak komt overeen met de functie van bijvoorbeeld het Bureau Krediet Registratie in Nederland. Meestal als met betrekking tot leningen wordt gerefereerd naar de Nationale Bank België gaat het om de Centrale voor Kredieten die door de NBB beheerd wordt. Deze Centrale voor Kredieten is in het leven geroepen om consumenten kredietveiligheid voorop te stellen en schuldenlast te voorkomen, om maandelijks een verslag uit te kunnen brengen van de status van consument en krediet in België en als controlepunt voor bedrijven en kredietverstrekkers die bij de Centrale voor Kredieten zijn aangesloten.

Kredietcentrale

De Centrale voor Kredieten kent twee afdelingen: de Centrale voor Kredieten aan Particulieren en de Centrale voor Kredieten aan Ondernemingen, waarbij de eerste uiteraard voor consumenten en leningafnemer is bedoeld en de tweede voor bedrijven en kredietverstrekkers. Als particulier is het mogelijk om je status bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren te raadplegen over jouw financiële situatie en ook als kredietverstrekker is het mogelijk ter controle deze gegevens op te vragen. Kredietverstrekkers kunnen naar aanleiding van deze gegevens een kredietafnemer weigeren.

Negatief geregistreerd bij de Centrale voor Kredieten aan particulieren en lenen

Heb jij vanwege een fout in het verleden of een betalingsachterstand ineens een negatieve registratie opgelopen bij de Centrale voor Kredieten aan particulieren en kun jij daardoor geen geld lenen? In sommige gevallen kun jij terecht bij lening aanbieders die geen controle bij de Nationale Bank doen. Lening aanbieders waarvoor dit geldt zijn over het algemeen online krediet verstrekkers die zogenaamde minileningen (of flitskredieten) verstrekken. Het gaat hier over het algemeen om kleine bedragen en leningen met een looptijd van maximaal 3 maanden. Toch bieden deze leningen soms uitkomst wanneer lenen bemoeilijkt wordt vanwege een registratie bij de Nationale Bank. Aangezien een dergelijke controle niet verplicht is, maar een keuze van de lening aanbieder, kun jij vaak toch terecht wanneer jij geld wilt lenen.

Een controle bij de Nationale Bank, voorafgaand aan het afsluiten van een lening, wordt dus geregeld door de Centrale voor Kredieten. Een positieve of negatieve registratie is hierbij dus van belang en deze informatie kun je direct opvragen wanneer nodig. Op de website van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren kun je tevens meer informatie vinden over hoe je op een goede manier je budget beheert en een negatieve registratie voorkomt.
© 2014 - 2025 Leningexpert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen bij SantanderLenen bij SantanderHet is mogelijk om tegen relatief lage rentepercentages geld te lenen bij de Spaanse bank Santander. De bank is sinds 19…
Minilening aanvragen in BelgiëMinilening aanvragen in BelgiëEen minilening afsluiten van bijvoorbeeld 200 euro gaat supersnel en gemakkelijk bij onze zuiderburen. Het kan zelfs via…
Hoe werk het BKR?Hoe werk het BKR?Iedere kredietverstrekker in Nederland is verplicht dit krediet te melden bij Bureau Krediet Registratie. Banken, hypoth…

Pandhuiswet voor lening met onderpandPandhuiswet voor lening met onderpandIets belenen, krediet van een pandjeshuis, wat zijn de regels voor dit pandrecht? Met een onderpand geld lenen, pandhuis…
Nederland: Bureau Krediet RegistratieIn Nederland beschermt het Bureau Krediet Registratie in Tiel de consument voor overkreditering (te veel lenen). Deze in…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nationale_Bank_van_Belgi%C3%AB
  • NBB: http://www.nbb.be/pub/01_00_00_00_00/01_01_00_00_00/01_01_01_00_00.htm?l=nl
Leningexpert (28 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.