Nederland: Bureau Krediet Registratie
In Nederland beschermt het Bureau Krediet Registratie in Tiel de consument voor overkreditering (te veel lenen). Deze instantie is dus opgericht ter controle en voor consumentenveiligheid. Tegenwoordig heeft een groot deel van de Nederlanders namelijk betalingsachterstanden of zelfs schulden. In dit artikel alles over de werkwijze van het BKR en een (negatieve) BKR registratie.
Registratie bij het BKR
Het Bureau Krediet Registratie, ofwel afgekort BKR, houdt in het elektronisch informatiesysteem Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) een dossier bij van iedere Nederlandse inwoner. Zaken die geregistreerd worden zijn leningen, creditcards en andere betalingen. Naar aanleiding van dit bestand worden zogenaamde BKR toetsingen gedaan door onder andere leningverstrekkers. De kredietgegevens van een persoon kunnen op die manier als het ware nagevraagd worden, om de kredietveiligheid te waarborgen. In feite staat iedereen geregistreerd bij het BKR. Echter kan een BKR registratie ook negatief zijn, wat inhoudt dat je door het Bureau Krediet Registratie en aangesloten bedrijven als onkredietwaardig wordt beschouwd. Dit gebeurd wanneer je een betalingsachterstand van twee tot vier maanden hebt opgelopen. De schuldeiser in kwestie dient hier dan een melding van te maken bij het BKR. Vanaf dat moment sta je negatief geregistreerd en slaag je dus niet voor een BKR toetsing.
Wat weet het BKR van mij?
De informatie die bij het BKR geregistreerd wordt betreft de naam, geboortedatum, voorletters en adres. Van leningen en overeenkomsten zijn het geleende bedrag, de ingangsdatum en theoretische einddatum van de lening bekend. Daarnaast ook nog de soort overeenkomst en indien van toepassing bijzonderheden. Deze informatie blijft vijf jaar na de aflossing van de lening in het systeem geregistreerd. Het BKR kan dus ook jouw financiële situatie van enige tijd geleden terugkijken.
Cijfers
Het belang van de registratie in het systeem van het BKR blijkt steeds weer belangrijk. Het percentage van Nederlanders met schulden die niet afbetaald kunnen worden blijft namelijk stijgen (in 2008-2013 met 2%). Daarbij schat het BKR dat er ook sprake is van veel 'onzichtbare schulden' die niet geregistreerd staan, zoals betalingsachterstand in het betalen van huur, abonnementen, energiekosten, belastingdienst en zorgverzekeringen. Daarnaast zijn studieschulden ook niet geregistreerd bij het BKR. Aangezien streng toezicht op leningen nodig blijkt, pleit het BKR er dan ook voor om ook deze 'onzichtbare beelden' te registreren om zo de financiële situatie van persoon tot persoon beter in de gaten te kunnen houden.
Gegevens opvragen bij het BKR
Wil jij weten wat er van jou geregistreerd staat of navragen of een betalingsachterstand geregistreerd staat? Je kunt voor een klein bedrag (€4,95 in 2013) jouw gegevens opvragen bij het BKR. Het snelste is dit te regelen bij je eigen bank. Meestal duurt het 10 dagen voor jij de informatie zult ontvangen.
Waar kan ik terecht voor krediet
Indien jij een negatieve BKR registratie hebt opgelopen, maar in een situatie zit waar jij toch snel geld moet lenen, zijn er enkele mogelijkheden.
- Onderhandse lening: het lenen van geld bij vrienden of familieleden, waarbij je duidelijke afspraken maakt
- Gemeentelijke kredietbank: iedere gemeente heeft een Kredietbank, waar je terecht kunt voor financieel advies, maar in sommige situatie ook krediet om schulden af te lossen (saneringskrediet)
- Minilening op internet: veel lening aanbieders op internet voeren geen BKR controle uit, deze toetsingen zijn immers niet verplicht
Indien jij wilt lenen voor je onderneming zijn tevens de volgende mogelijkheden:
- Lenen bij particulieren: bij particuliere geldverstrekkers maak je zelf de afspraken en ruil je zeggenschap voor financiële middelen
- Crowdfunding: de nieuwste manier van financiering voor je idee, helemaal in opkomst. Bij deze methode van lenen biedt je via een platform jouw ideeën en toekomstige producten en diensten aan in ruil voor sponsoring. Indien je je streefbedrag bij elkaar hebt gekregen kun je de beloofde producten en diensten realiseren. Voordeel: je bouwt direct publiek op
Een BKR registratie hoeft dus vaak niet direct te betekenen dat je jouw financiering niet rond kunt krijgen. Er zijn in sommige gevallen ook andere mogelijkheden om geld te lenen.