Tips tegen het rood staan

Tips tegen het rood staan De rente die aan de bank moet worden voldaan voor het rood staan kan oplopen tot maar liefst 15 procent. Dit maakt het rood staan een dure vorm van krediet. Het overkomt iedereen wel eens, er staat te weinig op de lopende rekening om de kosten en de opnames te bekostigen. Dit hoeft niet altijd te komen doordat er te weinig geld in het bezit is. Maandelijks te hoge bedragen doorsluizen naar een spaarrekening kan ook zorgen voor het rood staan.

Kosten van het rood staan

Doordat het rood staan vaak gaat om relatief kleine bedragen, lijken de financiële gevolgen mee te vallen. Het gaat om bedragen tot een paar honderd euro en een periode van maximaal een paar weken. Ongemerkt gaat het op jaarbasis toch om substantiële bedragen. De banken verdienen in ieder geval goed aan de rekeninghouders die geregeld rood staan. Stel, u moet 15 procent rente betalen zodra uw lopende rekening in het rood komt te staan. Een halve maand staat u €500 in de min. Op jaarbasis zou dit u kosten: 15 procent van €500 = €75. Dit bedrag delen we door 24 geeft kosten voor een halve maand van €3,13.

Besparingen doorvoeren

Indien u tekens rood staat doordat het geld al is uitgegeven voordat het salaris weer gestort is, zult u besparingen moeten doorvoeren om te voorkomen dat dit iedere maand gaat gebeuren. U moet de inkomsten en uitgaven van enkele recente maanden op een rijtje zetten om erachter te komen hoeveel u uitgeeft en wat er binnen komt. Er moeten besparingen worden doorgevoerd om te voorkomen dat er geleidelijk schulden gaan ontstaan.

Een lening afsluiten als alternatief

In het geval u iedere maand rood staat, kan het goedkoper zijn om een lening af te sluiten om de lopende rekening mee aan te vullen. Het nadeel hiervan is dat u gedurende de gehele maand rente moet betalen over het geleende bedrag. Een extra nadeel is dat het verleidelijk kan zijn om ruimer te gaan leven vanuit de gedachte dat u nog geld achter de hand hebt in de vorm van een nog opneembaar bedrag in de lening.

Maandelijks minder sparen om rood staan te voorkomen

Indien u maandelijks rood staat, en u stort maandelijks een bedrag op uw spaarrekening, dan moet u het spaarbedrag gaan aanpassen. De rente die u moet betalen aan de bank voor de roodstand is vele malen hoger dan de vergoeding die u krijgt op de spaarrekening. U kunt beter de maandelijkse automatische storting naar de spaarrekening stopzetten, en zelf inschatten hoeveel u door gaat zetten aan het eind van de maand.

Datum automatische incasso’s aanpassen

Roodstand wordt vaak veroorzaakt doordat automatische incasso’s te vroeg in de maand verricht worden. Dit kunt u oplossen door contact op te nemen met de incasserende bedrijven. Er zijn vaak wel mogelijkheden om de incasso’s een paar dagen op te schuiven. Op deze manier kunt u een kleine besparing doorvoeren, maar wel een besparing die maandelijks weer terug komt.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost rood staan?Wat kost rood staan?Vrijwel alle bankrekeningen bieden de mogelijkheid om rood te staan op de betaalrekening. Dit is een manier voor de cons…
Rood staan en de gevolgen voor uw hypotheekRood staan en de gevolgen voor uw hypotheekKomt u in het BKR-register als u rood staat of rood kunt staan? Dat is een essentiële vraag voor wie een BKR-hypotheek w…
Rood staan of lenen?Rood staan of lenen?"Zal ik kiezen voor rood staan of lenen?" is een vraag die veel mensen zich stellen wanneer zij behoefte hebben aan meer…

Hoe lening aflossen (welke regels zijn er)?Hoe lening aflossen (welke regels zijn er)?Hoe gaat u uw lening aflossen, hoeveel, wat zijn hiervoor de regels in 2021 en 2022? Als u een lening afsluit, wordt in…
Libor-manipulatie treft ook particulierenLibor-manipulatie treft ook particulierenDe London Interbank Offered Rate (Libor) wordt dagelijks berekend en bepaalt tegen welke tarieven de banken onderling ge…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.