Hoe kom ik van mijn aflossingsvrije hypotheek af

Hoe kom ik van mijn aflossingsvrije hypotheek af Veel huiseigenaren die in het verleden een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten, hebben hier achteraf spijt van. Gedurende de looptijd kan er extra afbetaald worden of kan er vermogen opgebouwd om de schuld op de einddatum mee af te betalen. In het verleden zijn er veel beleggingshypotheken afgesloten in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek. Deze combinatie is gesloten vanuit de gedachte dat met de beleggingsopbrengst uit de gekoppelde beleggingspolis ook de aflossingsvrije hypotheek afbetaald kon worden. In deze constructie is er te weinig rekening gehouden met het sterk dalen van de keurskoersen. Het voordeel van deze hypotheekconstructie zijn de lage maandelijkse lasten.

Kenmerken van een aflossingsvrije hypotheek

De maandlasten voor deze hypotheekvorm bestaan uitsluitend uit te betalen hypotheekrente. Er wordt geen kapitaal opgebouwd om de lening in de toekomst mee af te betalen. Ook het overlijdensrisico is in dit geval niet afgedekt. Deze hypotheekvorm zorgt voor maximaal fiscaal voordeel gedurende de looptijd.

Aflossing wordt doorgeschoven naar de toekomst

De hypotheekaflossing zal uiteindelijk toch moeten plaatsvinden. De huiseigenaar heeft gedurende een periode van dertig jaar recht op aftrek van de hypotheekrente. Een aflossingsvrije hypotheek zal op einddatum niet afbetaald worden. De terugbetalen zal pas plaatsvinden na verkoop van het huis, of de schuld gaat na overlijden over op de erfgenamen van de huisbezitter.

Aflossingsvrije hypotheek toch aflossen

Gedurende de looptijd hebt u de mogelijkheid om extra af te lossen of om kapitaal op te bouwen om de aflossing op einddatum mogelijk te maken. Extra aflossen heeft als voordeel dat de maandlasten lager worden. Het voordeel van kapitaal opbouwen in plaats van tussentijds aflossen, is dat het aftrekbaar deel van de hypotheek maximaal blijft.

Kapitaal opbouwen om de hypotheek mee af te lossen

Een kapitaal opbouwen kunt u doen op een reguliere spaarrekening, maar u kunt er ook voor kiezen om een speciale bankspaarrekening te openen. Het nadeel van een spaarrekening is dat het vermogen meetelt bij het bepalen van het vermogen in box drie. Kapitaal vanaf ruim twintigduizend euro per volwassene moet belasting over voldaan worden. In het geval u het vermogen opbouwt op een zogenaamde spaarrekening eigen woning (bankspaarrekening gekoppeld aan de hypotheek) telt het saldo niet meer voor de belastingheffing in box drie.

Hypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm

Uw hypotheek omzetten naar een andere hypotheekvorm is niet altijd noodzakelijk. Het verschil tussen de aflossingsvrije hypotheek en diverse andere hypotheekvormen is de waardeopbouw en de aflossing. Vaak is het handiger om tussentijds extra af te lossen vanuit een spaarrekening. Op deze manier houdt u het spaarvermogen voor de belastingheffing laag en kunt u direct profiteren van lagere maandlasten.

Extra aflossen heeft ook nadelen

U moet zich wel goed beseffen dat het extra aflossing op de hypotheekschuld ook nadelen heeft. Het geïnvesteerde bedrag kan namelijk niet meer eenvoudig uit het huis gehaald worden, ook niet als er overwaarde in het huis zit. Na verkoop van het huis moet de overwaarde namelijk weer benut worden voor het aankopen van een andere huis, de zogenaamde bijleenregeling. Daarnaast kan het voordeliger zijn om te sparen in plaats van het geld te gebruiken om extra af te lossen.
© 2012 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aflossingsvrije hypotheek niet omzetten, maar aflossenAflossingsvrije hypotheek niet omzetten, maar aflossenDe aflossingsvrije hypotheek is de hypotheekvorm met de laagste mogelijke maandlasten. Deze hypotheekvorm bevat geen ver…
Met €250 per maand uw aflossingsvrije hypotheek aflossenMet €250 per maand uw aflossingsvrije hypotheek aflossenDoor maandelijks een bedrag vrij te maken voor het extra aflossen van uw hypotheek, kunt u ook uw aflossingsvrije hypoth…
Aflossingsvrije hypotheek: oversluiten of aflossen?Aflossingsvrije hypotheek: oversluiten of aflossen?Een van de meest verkochte hypotheekproducten is de aflossingsvrije hypotheek. Vanwege de lage maandlasten kozen miljoen…
Goedkoopste hypotheekvorm - de aflossingsvrije hypotheekGoedkoopste hypotheekvorm - de aflossingsvrije hypotheekTot 2013 was het mogelijk om de hypotheek gedeeltelijk aflossingsvrij te houden. Kwalitatief is het een slechte hypothee…

De kwaliteit van de hypotheekadviseurDe kwaliteit van de hypotheekadviseurEen goed hypotheekadvies kan een groot verschil maken. U moet maandelijks voor een periode van dertig jaar de maandlaste…
Juist niet extra aflossen op uw hypotheekJuist niet extra aflossen op uw hypotheekExtra aflossen op uw hypotheek biedt voordelen, maar zeker ook nadelen. In dit artikel treft u vijf nadelen aan van het…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.