Overdrachtsbelasting blijvend op 2 procent

Overdrachtsbelasting blijvend op 2 procent In 2012 is besloten om de overdrachtsbelasting op twee procent te laten. In juni 2011 was de overdrachtsbelasting tijdelijk verlaagd van 6 naar 2 procent, maar mede ter bescherming van de huizenmarkt is de verlaging definitief geworden. Bij het overdragen van een huis, wordt er overdrachtsbelasting in rekening gebracht. In de meeste gevallen worden deze kosten gedragen door de koper van het huis. De hoogte van deze belasting is afhankelijk van het verkoopbedrag van het huis.

Verlaging overdrachtsbelasting

Per 15 juni 2011 is besloten om de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen naar zes procent. De verlaging is doorgevoerd in de hoop dat de huizenmarkt hierdoor stimuleert zou worden. De huizenprijzen waren al jaren aan het zakken, en door de overdrachtsbelasting te verlagen zouden meer mensen een huis willen kopen. In geld uitgedrukt is de verlaging vooral de moeite waarde bij de duurdere koophuizen. Het maakt een groot verschil of er twee procent betaald moet worden over een koophuis van 400.000, of zes procent. Uitgedrukt in euros brengt de verlaging van de overdrachtsbelasting een besparing van 16.000 in dit geval.

Hoe kan ik meer besparen op overdrachtsbelasting?

Indien een huis wordt overgedragen binnen zes maanden nadat het voor de laatste keer is overgedragen, hoeft er geen overdrachtsbelasting betaald te worden. De eerder betaalde belasting mag namelijk afgetrokken worden van het verschuldigde belastingbedrag bij de tweede overdracht binnen zes maanden. Indien het huis duurder verkocht gaat worden, hoeft er uitsluitend maar overdrachtsbelasting betaald te worden over het meerdere. In het geval het bedrag voor een lager bedrag verkocht gaat worden, volgt er geen teruggave van overdrachtsbelasting.

Overdrachtsbelasting was ook onredelijk hoog

De hoogte van de overdrachtsbelasting was een belangrijke reden om geen huis te kopen. Bij het aankopen van een huis moest u gewoonlijk rekening houden met ongeveer 10 procent aan kosten, waarvan het grootste deel verloren ging aan overdrachtsbelasting. Enkele andere bijkomende kosten zijn in ieder geval nog fiscaal aftrekbaar (zoals de noodzakelijke taxatiekosten), maar de overdrachtsbelasting was een strafbelasting voor het kopen van een huis.

Bijkomende kosten bij het kopen van een huis bij 2 procent overdrachtsbelasting

Bij het aankopen van een huis van 250.000, was u ongeveer 10 procent kwijt aan kosten. Globaal gezien zou u ongeveer kunnen rekenen op een besparing van 4 procent van 250.000 = 10.000. In geld uitgedrukt is het een grote besparing, maar de verlaging heeft in 2011 ondanks het grote voordeel mensen onvoldoende kunnen stimuleren om een huis aan te kopen.

Afschaffen van de overdrachtsbelasting

Om de huizenmarkt verder op gang te helpen is er ook voor gepleit om de overdrachtsbelasting volledig af te schaffen. Naast het feit dat het een grote kostenpost is voor onze schatkist, heeft het waarschijnlijk onvoldoende effect op de huizenmarkt. Een verlaging van 4 procent in 2011 heeft niet geholpen om de huizenverkopen weer op niveau te krijgen, waarschijnlijk zal een volledige afschaffing van de overdrachtsbelasting ook niet het beoogde resultaat brengen.

Het probleem gedurende de kredietcrisis was dat de potentiële kopers geen vertrouwen hadden in de huizenmarkt. Uiteraard is dit ook logisch indien u nagaat dat de huizenprijzen al jaren achtereen aan het zakken zijn.
© 2012 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is overdrachtsbelasting?Wat is overdrachtsbelasting?Bij het kopen van een bestaande woning, bent u overdrachtsbelasting verschuldigd. De belasting wordt geheven over de koo…
Verlaging overdrachtsbelasting als reden om huis te kopenVerlaging overdrachtsbelasting als reden om huis te kopenPer 15 juni 2011 is de overdrachtsbelasting verlaagd van 6 procent naar 2 procent. Dit is een ideale kans voor mensen di…
Ook bestaande huizen kunt u verkopen vrij op naamOok bestaande huizen kunt u verkopen vrij op naamDoor de verlaging van de overdrachtsbelasting zijn sommige makelaars overgestapt van de verkoopconditie kosten koper naa…
Overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procentOverdrachtsbelasting van 6 naar 2 procentDe overheid heeft in 2011 besloten dat de overdrachtsbelasting op de verkoop van woningen van 6 naar 2 procent gaat. Daa…

Onbelaste reiskostenvergoeding: vervoer 2020 en 2021Onbelaste reiskostenvergoeding: vervoer 2020 en 2021Een werkgever mag een werknemer een onbelaste vergoeding geven voor zijn reizen naar het werk toe, het woon-werkverkeer.…
Camper met belastingvoordeelCamper met belastingvoordeelEen camper kopen in Duitsland en die met Duits kenteken daar stallen, biedt belastingvoordeel. Maar vakantie met de camp…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.