Boeterente berekenen, hoeveel ben ik kwijt?
Om de boeterente te berekenen bepaal je het verschil tussen de actuele hypotheekrente en de hypotheekrente die je nu betaalt. Dit verschil reken je door over de resterende looptijd van de rentevastperiode van je hypotheek. Boeterente is fiscaal aftrekbaar. Hierbij gelden dezelfde regels als de aftrek van de hypotheekrente.
Wat is boeterente?
Als je een hypotheek wilt oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker dan kun je te maken krijgen met boeterente. Boeterente is een boete die je moet betalen omdat de hypotheekverstrekker rente misloopt (voor de resterende looptijd) omdat jij de hypotheek bij een andere verstrekker onderbrengt. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt altijd een clausule opgenomen waarin de boeterente staat. In die clausule staat ook de hoogte hiervan vermeld.
Wanneer moet je boetenrente betalen?
Je moet boeterente betalen als je de hypotheek voortijdig beëindigt, of wanneer je meer aflost dan is afgesproken. Een boeterente kan je er van weerhouden om de hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Simpelweg omdat het vaak hoge kosten met zich mee brengt.
Hoe hoog is de boeterente?
Een aantal zaken heeft invloed op de hoogte van het bedrag dat aan boeterente betaald dient te worden. Sla de hypotheek akte er even op na. Daarin staan de afspraken die specifiek voor je hypotheek gelden. Zaken die invloed hebben op de hoogte van de boeterente zijn:
- hypotheekbedrag: naarmate het hypotheekbedrag hoger is, groeit de hoogte van de boeterente mee
- boete vrije aflossing: de boeterente wordt hoger naarmate het boetevrije aflossingdeel kleiner wordt
- resterende rentevastperiode: hoe kleiner de resterende periode, hoe lager het boeterente bedrag zal zijn
- het verschil tussen de rente op de huidige hypotheek en de actuele hypotheekrente: als de actuele rente hoger is dan de rente van je hypotheek dan betaal je geen boeterente
Boeterente berekenen
Als je de boeterente wilt berekenen dan moet je eerst de voorwaarden opzoeken die in je hypotheek akte staan. Aan de hand van die informatie kun je dan uitrekenen hoeveel boeterente je ongeveer zult moeten gaan betalen. De resterende rentevastperiode bepaalt daarbij voor een groot deel de hoogte van het bedrag. Zit je vlak tegen het einde van die periode aan dan valt de boeterente waarschijnlijk erg mee. Heb je nog jaren te gaan dan kun je rekenen op een forse boeterente. Het uitgangspunt daarbij is simpel: de hypotheekverstrekker loopt geld mis doordat jij de hypotheek eerder wilt beëindigen. Dit misgelopen geld is in feite de boeterente die je moet betalen.
Om de boeterente te berekenen moet je het verschil uitrekenen tussen de rente van de hypotheek, dus wat je betaalt aan de hypotheekverstrekker, en de actuele hypotheekrente. Je kunt dit op maandbasis of op jaarbasis doen. Als je het verschil hebt uitgerekend, moet je dat doorrekenen naar de resterende rentevastperiode van de hypotheek. Als je dat hebt gedaan dan weet je vrij nauwkeurig, bij benadering, de hoogte van de boeterente.
Boeterente is fiscaal aftrekbaar
De boeterente is net als de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. Hierbij gelden dezelfde regels als bij de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Als je een deel van de hypotheek ergens anders voor hebt gebruikt dan het onderpand, dan is de rente over dat deel niet fiscaal aftrekbaar. Je kunt overigens altijd de boeterente mee financieren in een nieuwe hypotheek.
Conclusie
Als de actuele hypotheekrente lager is dan de hypotheekrente die je nu betaalt, dan kan oversluiten interessant zijn. De boeterente kun je altijd mee financieren in een nieuwe hypotheek zodat je niet in geldnood komt. De boeterente berekenen is niet ingewikkeld, maar kost wel tijd.