Tweede hypotheek: Wat zijn de voordelen en nadelen?

Een tweede hypotheek is een manier om extra geld te lenen tegen een relatief lage rente. Voor een verbouwing of voor meer kredietruimte bijvoorbeeld. Ook kun je met een tweede hypotheek een nieuw huis kopen, terwijl je oude huis nog niet verkocht is en op beide hypotheken gebruik maken van de hypotheekrente aftrek van de belastingen. Wat zijn nou precies de voordelen van een tweede hypotheek? En wat zijn eventuele nadelen of kosten waarmee je rekening moet houden als consument?

Wat is een tweede hypotheek of krediethypotheek?

Een tweede hypotheek is een extra hypotheek, die je sluit op je bestaande woning voor meer kredietruimte. Deze vorm van een tweede hypotheek wordt ook wel een krediethypotheek genoemd. Door de overwaarde op je huis te benutten, kun je geld bijlenen dat je vervolgens kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing of voor andere specifieke doeleinden. Ook kan je een tweede hypotheek sluiten, wanneer je een nieuw huis koopt terwijl het oude huis nog te koop staat. Omdat de woningmarkt op dit moment zo stroef is, mag je in dit geval ook de rente van de tweede hypotheek aftrekken van de belastingen voor een periode van in totaal twee jaar.

Wat zijn de voordelen van een tweede hypotheek?

Wanneer je geld wilt lenen, is het relatief voordeliger om je bestaande hypotheek te verhogen of om een tweede hypotheek af te sluiten dan te kiezen voor een persoonlijke lening of flexibel krediet. De rente is veel gunstiger dan bij een lening. Wanneer je een tweede hypotheek afsluit om je bestaande huis te verbouwen, waardoor het in waarde toeneemt, mag je de rente aftrekken van de belasting. Ook wanneer je een nieuwe hypotheek sluit op een ander koophuis, en je de bestaande hypotheek nog betaalt omdat het oude huis nog niet is verkocht, geldt dat je de rente voor in totaal 24 maanden mag aftrekken.

Zijn er ook nadelen verbonden aan een extra hypotheek?

Je komt niet zomaar in aanmerking voor een tweede hypotheek op je bestaande woning maar moet langs de notaris om de overwaarde op je huidige koopwoning te mogen uitnutten. Je betaalt dus notariskosten en de afsluitkosten van de nieuwe hypotheek. Soms wordt er van je verlangd dat je een taxatierapport laat opstellen, zodat je kunt bewijzen dat je huis meer waard is dan wanneer je het destijds kocht.

Voor zowel een tweede hypotheek op een bestaande als op een nieuwe woning geldt bovendien natuurlijk dat je wel in staat moet zijn om de rente op de hypothecaire lening te betalen op jouw inkomen.

Wat kost een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek kost je in ieder geval afsluitkosten, notariskosten en eventueel taxatiekosten, wanneer je die afsluit op je bestaande woning voor meer kredietruimte. Ook bij de aankoop van een nieuw huis, betaal je in de kosten koper notariskosten, en betaal je daarnaast afsluitkosten voor de hypotheek, maar die zou je ook onder andere omstandigheden natuurlijk moeten betalen. In het eerste geval moet je goed nagaan of de baten opwegen tegen de kosten. In het tweede geval is een nieuwe hypotheek bijna altijd gunstiger en stelt je bovendien in staat om alvast een nieuw huis te kunnen kopen, terwijl je oude huis nog te koop staat, ook als dat voor langere tijd het geval zou zijn.

Wanneer kom je in aanmerking voor een krediethypotheek of tweede hypotheek?

Je komt in aanmerking voor een krediethypotheek of andere tweede hypotheek, wanneer je voldoende kunt lenen op jouw inkomen om de maandelijkse lasten te kunnen betalen.

Wanneer kom je in aanmerking voor hypotheekrente aftrek op een tweede hypotheek?

Om in aanmerking te komen voor aftrek van de hypotheekrente moet je overwaarde in je woning hebben, die kunnen aantonen en het vrijkomende geld gebruiken om je huis in waarde te doen stijgen door een renovatie of verbouwing. Bij een tweede hypotheek op een nieuwe woning heb je voor een periode van twee jaar recht op hypotheekrente aftrek op beide hypotheken, zolang je oude huis nog niet is verkocht.
© 2011 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwaarde woning opnemenAls je vermogen vastzit in de woning, kun je de woning verkopen en kleiner gaan wonen, zodat je de overwaarde van je hui…
Aftrek hypotheekrente 2020 omlaag: de veranderingenAftrek hypotheekrente 2020 omlaag: de veranderingenDe hypotheekrenteaftrek 2020 is om een aantal redenen relatief laag. Fiscale ingrepen, een lage hypotheekrente en de afl…
Hypotheekrenteaftrek 2021 omlaagHypotheekrenteaftrek 2021 omlaagDe hypotheekrenteaftrek gaat ook in 2021 omlaag. Het kabinet wordt daarbij geholpen door stijgende huizenprijzen, de ver…
ING bank: hypotheekrente en hypotheek via aankoopversnellerING bank: hypotheekrente en hypotheek via aankoopversnellerDe ING bank is ook in 2022 eigenlijk de bank van iedereen: u kunt er terecht voor lenen, sparen en natuurlijk een hypoth…

Maximale hypotheek voor startersMaximale hypotheek voor startersIn januari 2011 zijn de NHG-normen voor berekening van de maximale hypotheek aangepast. Konden tweeverdieners met een ge…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 15-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.