Taxatie woning; de waardebepaling van een huis

Taxatie woning; de waardebepaling van een huis Als je een huis gaat kopen of verkopen krijg je te maken met een taxateur die bepaalt hoeveel je woning waard is. Aan de hand daarvan wordt een taxatierapport opgesteld. Daarin staat wat je huis waard is in meerdere meetstandaarden. De meest voorkomende zijn de executiewaarde, de onderhandse verkoopwaarde, de verkoopwaarde vrij van huur en gebruik en de woz waarde. In dit artikel staan ook de factoren die bij een taxatie een rol spelen. Het taxatierapport heb je onder andere nodig als je een hypotheek wilt afsluiten. De geldverstrekker kan namelijk aan de waarde van je huis bepalen hoeveel risico hij loopt. Als je bijvoorbeeld minder leent dan de executiewaarde heeft dit gevolgen voor de rente die je betaalt. De geldverstrekker loopt minder risico.

Waarde

De executiewaarde is het bedrag wat de woning opbrengt bij gedwongen verkoop. Deze ligt uiteraard lager dan de onderhandse verkoopwaarde. De vrije verkoopwaarde, ook wel de onderhandse verkoopwaarde genoemd, is namelijk het bedrag dat de woning opbrengt als het onder normale omstandigheden verkocht wordt.

Woz

De woz-waarde is een schatting van wat je huis waard is op basis van andere vergelijkbare woningen in de omgeving. Deze waarde gebruikt de Belastingdienst voor het bepalen van de huurwaardeforfait.

Welke factoren spelen een rol bij het taxeren? Sommigen zullen voor de hand liggen, terwijl anderen je wellicht zullen verbazen.

Woning

Het type woning beïnvloedt de prijs van een woning. Is het een vrijstaand huis of een appartement in een flatgebouw. In een stad beïnvloedt het type woning wel drie keer meer de prijs dan op het platteland.

Bouwjaar

Het bouwjaar is uiteraard ook van groot belang. Woningen die gebouwd zijn na 1930 hebben een grotere waarde, aangezien men toen pas dubbele muren ging bouwen. Dit is van belang voor de isolatie én de vochtigheid in huis.

Appartement

Als er sprake is van een appartement dan zit het weer anders in elkaar. Aangezien de appartementen rond de Wereldoorlogen van slechte kwaliteit zijn, leveren appartementen gebouwd voor 1905 of na 1990 meer op dan die in de tussenliggende periode gebouwd zijn.

Onderhoud

Is het huis goed onderhouden of moet de nieuwe bewoner de boel eerst flink verbouwen? Dit heeft een grote invloed op de waarde van de woning. Ook de leeftijd van de Cv-ketel en de mate van isolatie hebben invloed op de waarde. Net als het feit of de woning voorzien is van dubbel of enkel glas.

Inhoud

De grootte van de binnenkant van het huis heeft ook invloed op de verkoopprijs. Overigens betekent meer kamers niet altijd dat de woning meer waard is. Soms is een huis met dezelfde inhoud maar met minder kamers meer waard, aangezien het huis ruimer oogt.

Oppervlakte

De oppervlakte van de grond is ook van belang. Is er sprake van een grote tuin of grenst je huis aan openbaar terrein.

Omgeving

Uiteraard is de omgeving ook van belang. Indien je huis inderdaad aan openbaar terrein grenst, maakt het heel wat uit of er sprake is van een woonerf of een drukke autoweg. Bedrijventerreinen, spoorwegen en andere vormen van geluidsoverlast zorgen voor een lagere waarde. Maar ook wijken met een lage status, bijvoorbeeld vanwege criminaliteit, kennen een lagere waarde. Een bosrijke omgeving, ander groen en water zorgen voor een hogere waarde van de woning.

Werkgelegenheid

Raar, maar waar: Hoe meer banen in de buurt, des te hoger de waarde van de woning. Daarom zijn huizen in de Randstad meer waard dan huizen in Drenthe.
© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om uw huis te laten taxerenEen taxatie is een waarde-inschatting van bijvoorbeeld een huis. Toch zijn er veel verschillende uitkomsten mogelijk. Er…
Huis taxeren, kies de goedkoopsteEr zijn verschillende uitgangspunten bij het laten taxeren van uw eigen huis. U kunt gewoon de goedkoopste taxateur neme…
Taxatierapport: kosten en uitlegTaxatierapport: kosten en uitlegTaxatierapport is nodig als het middels hypotheek te kopen huis een bestaand huis is. Hypotheekverstrekker wil weten wat…
Overwaarde woning berekenenOverwaarde woning berekenenDe overwaarde van de woning kan op diverse manieren worden bepaald, bijvoorbeeld door een taxatierapport op te laten ste…

Tophypotheken: tophypotheek boven de executiewaardeTophypotheken: tophypotheek boven de executiewaardeAFM wil een verbod op tophypotheken, maar heeft het voorstel nu aangepast: de top van de hypotheek moet binnen vijf tot…
AnnuïteitenhypotheekAnnuïteitenhypotheekDe annuïteitenhypotheek is vooral geschikt voor mensen, die hun maandelijkse lasten gelijk willen houden en in het begin…
Bronnen en referenties
  • Diverse vakliteratuur
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 25-11-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.