Bouwkundige keuring

U bent van plan een nieuwe woning te kopen. Als u meer zekerheid over de staat van de woning wilt hebben kunt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Als u in aanmerking wilt komen voor NHG zult u in sommige gevallen zelfs verplicht zijn een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Ook als verkoper kunt met het onderzoeksrapport uw vraagprijs onderbouwen en voorkomen dat u later voor bepaalde gebreken aansprakelijk kan worden gesteld.

Wat houdt de bouwkundige keuring in

In principe is een bouwkundige keuring, ook wel bouwtechnische keuring genoemd, een visuele beoordeling van de onderhoudstaat en bouwtechnische punten van een woning of gebouw. Uw huis wordt gekeurd op gebreken en daaruit volgende kosten om te herstellen. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het onderhoud, en de kosten hiervoor, dat nodig is aan de woning, op korte, middellange en lange termijn, maar ook naar achterstallig onderhoud.

Heeft u een woning op het oog om te kopen, dan ben u wellicht al verliefd op de woning geworden. U bekijkt de woning dan ook niet meer zo objectief. Ook daarom is het handig een bouwtechnische keuring te laten doen om u een objectief oordeel te kunnen geven.

Tijdens de keuring worden er naar vele aspecten gekeken. Hieronder een aantal voorbeelden.
  • kruipruimte
  • dakbedekking
  • goten
  • installaties zoals de CV
  • meterkast en overige elektra
  • muren waaronder ook metsel- en voegwerk
  • schuur en/of garage
  • badkamer, keuken, toilet
Daarbij worden ook altijd foto’s gemaakt van belangrijke punten in het huis, deze worden toegevoegd aan het rapport.

Bouwkundige keuring voor mijn huis?

Natuurlijk kunt u zich afvragen of het voor uw huis wel nodig is. Over het algemeen is het aan te raden woningen die gebouwd zijn voor 1960 zeker te laten keuren, omdat daar nogal eens grote gebreken aan kunnen zijn. Woningen gebouwd tussen 1960 en 1985 hebben vaak een aantal specifieke problemen die handig zijn als u die kent. Voor woningen gebouwd vanaf 1985 is het nog steeds verstandig hoewel daar minder grote problemen gevonden zullen worden. Wel kunt u het onderzoeksrapport gebruiken bij onderhandelingen en daarbij levert het u meestal meer op dan dat het u gekost heeft. Indien u een huis wilt kopen met NHG, dan bent u in sommige gevallen zelfs verplicht een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

NHG en een bouwkundige keuring

In sommige gevallen is het nodig een bouwkundige keuring te laten uitvoeren als u in aanmerking wilt komen voor NHG. Dit is nodig als uit het taxatierapport blijkt dat de kosten van direct noodzakelijk herstel van achterstallig onderhoud naar schatting meer bedragen dan 10% van de onderhandse vrije verkoopwaarde vrij van huur. Ook als uit het taxatierapport blijkt dat een bouwkundig onderzoek verstandig is. En sowieso wanneer het om een appartement gaat dat in 1940 of eerder gebouwd is, tenzij er na 1940 nog een totale renovatie heeft plaatsgevonden.

Als u een bouwkundige keuring laat plaatsvinden in verband met een NHG aanvraag, dan moet het rapport volgens de richtlijnen van NHG worden opgesteld, vraag hier dan ook naar bij uw keuringsinstantie zodat u het rapport hier ook daadwerkelijk voor kunt gebruiken.

Bouwkundige keuring als aankoopkeuring

Als u een woning op het oog heeft is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, dit wordt vaak een aankoopkeuring genoemd. Hiermee komt u erachter of de woning achterstallig onderhoud heeft en wat de te verwachte toekomstige kosten zullen zijn. Als u hiervan op de hoogte bent staat u sterker in de onderhandelingen. De kosten voor de keuring haalt u er hierdoor vaak al makkelijk uit. Daarnaast verkleint het de kans op ongewenste verrassingen na de koop.

Bouwkundige keuring als verkoopkeuring

Ook als verkoper kunt u een bouwkundige keuring laten uitvoeren, een zogenoemde verkoopkeuring. Dit versterkt uw positie. U kunt hiermee namelijk de Kwaliteit van uw woning aantonen. Ook onzekerheden van kopers kunt u zo al in een vroeg stadium wegnemen.

Daarnaast heeft een wettelijk meldingsplicht van eventuele gebreken, hiermee voldoet u daar voor een groot deel aan. Als er dan achteraf toch gebreken naar voren komen dan heeft u tenminste een rapport in handen waarin dit wordt aangegeven.

Bouwkundige keuring als opleveringskeuring van een nieuwbouw woning

Ook voor de koop van een nieuwbouw woning is een bouwkundige keuring erg verstandig. Er wordt dan samen met de aannemer gekeken naar alle aspecten waaraan de woning moet voldoen volgens het bouwbesluit en de gemaakte afspraken. Zo voorkomt u dat u er achteraf achter komt dat sommige zaken niet goed zijn. Achteraf zal een aannemer hier moeilijker over kunnen doen. Tijdens de keuring worden gebreken en eventuele tekortkomingen genoteerd en staat alles zwart op wit. Dit is ook handig om achteraf na te kunnen gaan of alle punten hersteld zijn.

U kunt er ook in overleg met uw aannemer voor kiezen om naast de opleveringskeuring aan het eind ook eerder een voor opleveringskeuring te laten uitvoeren. Hierdoor komt niet alles pas op het eind naar voren en kunnen eventuele gebreken al eerder hersteld worden.

De kosten voor een bouwkundige keuring

Er zijn veel instanties die voor u een bouwkundige keuring kunnen laten uitvoeren. Uiteraard hanteert iedere instantie zijn eigen prijs. De kosten liggen vaak tussen de € 250,- en € 400,-. Als u een bouwkundige keuring nodig heeft voor de NHG aanvraag, dan valt de prijs meestal iets hoger uit dan bij een gewone bouwkundige keuring bij dezelfde instantie. De geldverstrekker van uw hypotheek kan vaak de keuring voor u regelen vanuit zijn netwerk. Maar natuurlijk kunt u er ook zelf een uitzoeken.

Lees verder

© 2010 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebreken nieuwbouw: de 5 procent regeling betaaltGebreken nieuwbouw: de 5 procent regeling betaaltEr zijn gebreken aan de woning. Het is zover, uw nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. In veel gevallen moet u bij opleverin…
Aankoopkeuring: vermijd verborgen gebreken bij koop van huisAankoopkeuring: vermijd verborgen gebreken bij koop van huisDe verkoper van een huis heeft informatieplicht en hoort koper van een huis te informeren over verborgen gebreken buiten…
Bijkomende kosten bij het kopen van een huisBijkomende kosten bij het kopen van een huisEen groot nadeel van kopen in plaats van huren, zijn de bijkomende kosten bij het aankopen. Dit zijn bijvoorbeeld de kos…
Paard kopen met verborgen gebrekenPaard kopen met verborgen gebrekenWie een paard of pony koopt, gaat ervan uit dat deze gezond is en vrij van gebreken. Maar toch kan het voorkomen dat ach…
Rentevaste periode hypotheek loopt af. En dan?Rentevaste periode hypotheek loopt af. En dan?Bij het aflopen van een rentevaste periode van de hypotheek schrikken veel mensen vaak wat ze moeten betalen als ze hun…
Bronnen en referenties
  • NHG
Vissies (41 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.