Huizen in Duitsland stukken goedkoper

Huizen in Duitsland stukken goedkoperNet over de grens in Duitsland vind je huizen die ongeveer de helft kosten van gelijkwaardige woningen in Nederland. Voor een vrijstaand huis met vijf ruime kamers, twee badkamers en een garage op zo’n duizend vierkante meter eigen grond ben je vaak nog geen drie ton kwijt. Een droomkasteel is binnen handbereik. Er zijn verschillende redenen hoe dat komt.
Economie
De slechte economie hield de huizenprijzen laag. Een werkloosheid onder de 9 procent was in het grootste deel van Duitsland na 1995 iets bijzonders. De huizenprijzen bewegen nu eenmaal mee met de economie zowel in Duitsland als in Nederland, zowel naar boven als naar beneden.

Huizen Duitsland

De rente ging in de jaren negentig omlaag maar de overheid nam geen maatregelen. In Duitsland kwamen er geen banen bij. De werkloosheid steeg en de huizenprijzen gingen verder omlaag net zoals in Nederland in de jaren tachtig. In de eerste helft van de jaren tachtig daalden in Nederland de huizenprijzen met bijna 20 procent. Vanaf 1990 ging het steeds beter met de economie in Nederland en daarom stegen de prijzen gemiddeld met zeven procent per jaar. In Duitsland was de stijging zeer bescheiden met nog geen procent per jaar gemiddeld.

Er is ook een verschil in werkloosheid die in Duitsland acht procent bedraagt en in Nederland vier. De regering neemt nu wel maatregelen om de werkloosheid te verlagen. Er zijn hervormingen aangekondigd die de economie een duwtje in de rug moeten geven. De tijd zal het leren nu het spook van de recessie op de loer staat.

Bevolkingsgroei
Nog een reden waarom de huizenprijzen in Duitsland veel lager zijn dan die in Nederland is de bevolkingsgroei. In Nederland neemt die de komende jaren nog fors toe maar in Duitsland vindt het omgekeerde plaats: bevolkingskrimp. Dat neemt niet weg dat de vraag naar huizen nog redelijk groot is maar veel minder dan in Nederland. Het gaat niet zozeer om het aantal mensen maar om het aantal huishoudens dat nog steeds toeneemt in West-Duitsland. Maar er blijft een groot verschil met Nederland.

Kredietcrisis

Net als Nederland schoot Duitsland banken te hulp die dreigden om te vallen. Het doel was 'de financiële markt te stabiliseren, de Duitse economie van kapitaal te voorzien en de veiligheid van spaarders en investeerders te waarborgen', aldus in een verklaring, na een Eurotop in Parijs. 'De uitzonderlijke situatie op de markt vroeg om uitzonderlijke maatregelen' waar gevolg aan werd gegeven..

De nabije toekomst ziet er weer een stuk beter uit en er zal tussen Duitsland en Nederland weinig verschil zijn omdat de Nederlandse economie voor een groot deel afhankelijk is van Duitsland. Onze economieën kunnen tegen een stootje en zijn sterker dan die van bijvoorbeeld België en Spanje waar het aantal faillissementen fors toeneemt.

Levensonderhoud

De kosten van levensonderhoud liggen in Duitsland aanzienlijk lager dan in Nederland met gemiddeld zo’n 15 tot 20 procent. Wil je meer weten over dit onderwerp dan zijn die te vinden op de website Verhuis.de. Werkelijk op zoek naar een woning in de grensstreek dan kan de site Donkiz.nl je op weg helpen.
© 2008 - 2025 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Verhuis.de
  • Grenswoningen.nl
Reacties

Warning: Undefined array key "gebruikersnaam" in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 246

Deprecated: strtolower(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 246

Fatal error: Uncaught Error: Undefined constant "datum" in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php:249 Stack trace: #0 /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/index.php(82): include() #1 {main} thrown in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 249