Lagere hypotheekrente, hogere maandlasten. Kan dat?

Lagere hypotheekrente, hogere maandlasten. Kan dat? Hypotheekrentes kunnen uiteenlopen tussen verschillende geldverstrekkers. Daarom loont het zeer de moeite om de rentetarieven van deze hypotheken onderling te vergelijken. Hiervoor zijn veel goede vergelijkingssites op internet te vinden. Maar let u wel op dat de laagste hypotheekrente niet altijd leidt tot lagere maandlasten, er zijn meerdere factoren die hierbij een rol spelen. Is de laagste hypotheekrente altijd de beste keus?

Algemene informatie

Langlopende rentetarieven zijn afhankelijk van ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. Politieke ontwikkelingen, inflatie en verwachtingen over de economie spelen een belangrijke rol. U kunt hierop zelf weinig invloed uitoefenen. Door beperkte economische groei in de Eurozone kunnen de hypotheekrentes lager worden. Het tegendeel kan ook gebeuren. Bij een aantrekkende economie kunnen de rentetarieven stijgen. Geldverstrekkers hanteren onderling ook verschillende rentetarieven, bij sommige partijen is dit onderhandelbaar. Daarom is het raadzaam om hypotheken van verschillende geldverstrekkers onderling te vergelijken. Het kan u mogelijk honderden euro’s per maand besparen aan lasten.

Waarvan is de hypotheekrente die u betaalt afhankelijk?

Buiten de in bovenstaande alinea genoemde redenen is de hypotheekrente die u betaalt ook afhankelijk van uw persoonlijke wensen. In grote lijnen komt het er op neer dat de hoogte van de rente afhangt van de door u gewenste zekerheden. Hoe meer zekerheid u wenst, hoe meer u betaalt. De lengte van de rentevast periode is een voorbeeld van een zekerheid. Hoe langer deze periode vaststaat, hoe meer rente u betaalt.

Uw huidige hypotheekrente tussentijds verlagen?

Hierop heeft u zelf invloed. Het is echter niet altijd de juiste keuze om uitsluitend te gaan voor een lagere hypotheekrente omdat dit niet altijd leidt tot lagere maandlasten. Niet elk gewenst moment of elke hypotheekconstructie is geschikt. Er zijn diverse aandachtspunten.

Aanpassen rentevast periode

Een kortere rentevaste periode zorgt doorgaans voor lagere hypotheekrente. Uw bank hoeft immers over een kortere periode de overeengekomen rente te garanderen. Hierdoor daalt het risico voor de bank, waardoor ook uw hypotheekrente daalt.

Restant rentevast periode

Hoe lang staat de hypotheekrente nog vast? U bent met uw bank overeengekomen om gedurende een bepaalde rentevaste periode af te lossen. Hiervan tussentijds afwijken leidt vrijwel altijd tot een boete en deze kan flink oplopen. Hoe langer de overeengekomen rentevaste periode nog geldt, hoe hoger de boete. U betaalt als het ware de rente die u nog bent verschuldigd zoals u die heeft afgesproken toen u de overeenkomst aanging.

Hypotheekvorm, u betaalt alleen rente en géén aflossing
In dit geval zal kiezen voor lagere hypotheekrente resulteren in lagere maandlasten.

Hypotheekvorm, u betaalt rente én aflossing i.c.m. een spaarconstructie

Wellicht heeft uw hypotheek een spaarconstructie, er zijn verschillende soorten. In de spaarconstructie is sprake van een rentevergoeding. Dit is de rente die u ontvangt over een vermogen dat in het spaargedeelte van de hypotheek zit, zoals bijvoorbeeld de overwaarde van uw vorige woning. Kiezen voor lagere hypotheekrente kan leiden tot lagere rentevergoeding waardoor de maandlasten kunnen stijgen.

Nadere toelichting hypotheek met spaarconstructie(s)

Bij de spaarconstructie dient u op te letten. Indien u in deze situatie kiest voor een lagere hypotheekrente, kan ook de rentevergoeding dalen. Hierdoor rendeert het vermogen dat in de hypotheek zit minder en kan het beoogde doelkapitaal dat u voor ogen had toen u de hypotheek afsloot, niet meer worden behaald. Hoe groter dit vermogen, hoe groter de verschillen in rendement. U kunt dit opvangen door éénmalig geld bij te storten zodat dit vermogen groeit en bij een nieuwe, lagere rentevergoeding uiteindelijk toch hetzelfde doelkapitaal oplevert. Of u lost een deel af op uw hypotheek om dit te compenseren.
Maar indien u dit niet eenmalig kunt/wilt opvangen kunnen de maandlasten op dit onderdeel dus stijgen. Deze situatie kan zich overigens ook voordoen bij het aflopen van een (tussentijdse) rentevaste periode.

Conclusie

Kiezen voor uitsluitend de laagste hypotheekrente zorgt niet altijd voor de laagste maandlasten omdat er meerdere factoren een rol spelen. Omdat het maatwerk betreft is het zinvol dit met een onafhankelijke adviseur te bespreken. Hij of zij kan u het scenario voorrekenen.
© 2016 - 2024 Montagne33, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek oversluiten: lagere renteHypotheek oversluiten: lagere renteJe hypotheek oversluiten is een optie als je voor een lagere rente kan kiezen. Als je een nieuw renteaanbod krijgt van d…
Wat is een Annuïteitenhypotheek?Wat is een Annuïteitenhypotheek?Er bestaat altijd veel onduidelijkheid over de annuïteitenhypotheek. In dit artikel kun je lezen wat een annuïteitenhypo…
Kort of lang de hypotheekrente vastzetten?De hoogte van de hypotheekrente bepaalt een groot deel van uw vaste maandelijkse lasten. Moet u de hypotheekrente kort o…

Omkeerhypotheek voor aanvullend pensioenOmkeerhypotheek voor aanvullend pensioenEigenaren van onroerend goed kunnen door middel van een omkeerhypotheek, als aanvulling op hun pensioen een extra financ…
A-codering bij het BKR en toch een hypotheekA-codering bij het BKR en toch een hypotheekHeb je ooit problemen gehad met het afbetalen van een lening of heb je in de schuldsanering gezeten dan kun je als gevol…
Montagne33 (5 artikelen)
Laatste update: 30-09-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.