Bulletkrediet: werking, kenmerken, voordelen en nadelen

Bulletkrediet: werking, kenmerken, voordelen en nadelen Bulletkrediet is een minder courante vorm van lenen. De klassieke hypothecaire kredieten met een maandelijkse aflossing van kapitaal en intresten blijven nog steeds het populairst. Er bestaan echter ook andere vormen van woonkrediet die meer en meer in opmars zijn. De bullet lening kan vooral in tijden van inflatie een interessant alternatief zijn. De belangrijkste voordelen zijn de lagere maandlasten, die toelaten om een hoger bedrag te ontlenen. De nadelen zijn er ook: het hogere risico vertaalt zich in hogere rentevoeten. Bovendien ligt het risico niet alleen bij de bank, maar ook bij jou. Hoe werkt zo'n krediet precies en wat zijn de kenmerken?

Werking van een bulletkrediet

Bulletkrediet: principe

Bulletkrediet is een kredietvorm waarbij je tijdens de looptijd alleen rente terugbetaalt. Er is dus geen kapitaalsafbouw zoals bij een klassieke lening. Het kapitaal betaal je in één keer terug bij de eindvervaldag van het krediet. Je hebt dus op de vervaldag van de lening een grote som in één keer nodig. Vaak werkt men hiervoor met een groepsverzekering of belegging.

Vorm

De vorm van de 'bullet' kan een hypothecair krediet of een beroepskrediet zijn. In praktijk komt een bulletkrediet minder vaak voor dan klassieke leningen, ook al omdat niet elke bank dit product aanbiedt. Het risico is immers groter dan bij leningen met kapitaalsaflossingen.

Kenmerken

Deze vorm van lenen gaat steeds gepaard met een belegging, groepsverzekering of levensverzekering die moet zorgen voor de kapitaalsopbouw tijdens de looptijd van de lening.

Sommige ontleners rekenen ook op de verkoop van een onroerend goed op de vervaldag van het krediet. Niet elke bank zal dit echter aanvaarden, tenzij het om een goede cliënt gaat en de waarde van het te verkopen pand veel hoger is dan het nodige kapitaal om de lening terug te betalen.

Voordelen

Lagere maandelijkse lasten

Dergelijke formule heeft het grote voordeel dat de maandelijkse lasten een stuk lager liggen dan bij een klassiek krediet waar je niet enkel intresten maar ook kapitaal aflost.

Meer ontlenen

Dit hangt wat samen met het eerste voordeel. Omdat de maandlasten lager liggen dan bij een klassiek krediet kan je een hoger bedrag ontlenen.

Meesurfen met de inflatie

Een bullet is vooral interessant in tijden van inflatie. Een kapitaal van 200.000 euro moeten terugbetalen over twintig jaar lijkt vandaag veel, maar over twintig of dertig jaar doe je met 200.000 euro veel minder dan nu. Dit komt door inflatie: geld wordt in de loop der jaren steeds minder waard. Een bulletkrediet laat je eigenlijk toe om 'mee te surfen' op de golven en het effect van inflatie en hier je voordeel mee te doen.

Financiële planning

Bovendien kan een dergelijke formule een manier zijn om aan financiële planning en successieplanning te doen, bijvoorbeeld in het kader van het onttrekken van een onroerend goed uit de vennootschap. Het krediet kan ook samenhangen met pensioenopbouw: je leent en verwerft een gebouw, maar belegt tegelijk in een groepsverzekering of belegging.

Nadelen van een bulletkrediet

Het zou te mooi zijn als er alleen voordelen waren. Kies je voor deze vorm van krediet zal je er ook de nadelen moeten bijnemen.

Hogere rentevoeten

Bullets hebben in de meeste banken en financiële instellingen een hogere rentevoet dan klassieke kredieten. In de kredietwereld geldt immers het principe: hoe hoger het risico op niet-terugbetaling, hoe hoger de intrestvoet. Bij deze vorm van lenen loopt de bank het risico dat jij op het einde van de rit, na twintig of vijfentwintig jaar, het kapitaal voor de terugbetaling niet kan ophoesten. Dit vertaalt zich in een hogere, lees duurdere, rentevoet.

Hoger risico bij een bulletkrediet

Het hogere risico ligt niet alleen bij de bank maar ook bij jou. Ben je zeker dat je op het einde van de lening genoeg kapitaal ter beschikking zal hebben om bijvoorbeeld in één klap 200.000 euro op tafel te leggen? Zal je gedurende al die jaren genoeg kunnen sparen of beleggen om aan voldoende eindkapitaal te komen? Denk dus goed na voor je je in het avontuur van een bulletkrediet stort: heel wat mensen waren na een paar jaar vragende partij om hun lening alsnog in een klassiek krediet om te zetten. Het is dan afwachten of de bank je daarin volgt.
© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen: wat is de bulletlening of bulletkrediet?Geld lenen: wat is de bulletlening of bulletkrediet?Wie een huis wil kopen, zal in de eerste plaats denken aan het afsluiten van een hypotheek. Dan betaal je maandelijks ee…
Wat is een bullet journal en hoe kan ik er een maken?Waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord: een bullet journal. Ben jij superchaotisch en vergeet je altijd alles wat…
NutriBullet, voor- en nadelenNutriBullet, voor- en nadelenDe NutriBullet is een blender met een extra sterke motor van 660 Watt, waarmee je zowel fruit, groentes als bijvoorbeeld…
Sociale lening aanvragenSociale lening aanvragenHoe vraag ik een sociale lening aan? Bij een sociale kredietbank kun je een sociale lening aanvragen. Als je tot de mini…

Hoe knapt een vastgoedzeepbel?Een vastgoedzeepbel is een zeepbel die voorkomt in vastgoedmarkten. Er is dan een snelle toename van bijvoorbeeld huizen…
De annuïteitenhypotheekDe annuïteitenhypotheekDe overheid heeft besloten om de belastingteruggave op de hypotheekrente per 1 januari 2013 af te schaffen voor nieuw af…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Moerschy, Pixabay
  • http://www.bibf.be/Uploads/Documents/doc_1755.pdf
  • http://www.financieelgelukkig.be/lenen/bulletkrediet-bullet-lening/
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 28-02-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.