Hoe knapt een vastgoedzeepbel?

Een vastgoedzeepbel is een zeepbel die voorkomt in vastgoedmarkten. Er is dan een snelle toename van bijvoorbeeld huizenprijzen. Een vastgoedzeepbel knapt als het aanbod toeneemt, maar de vraag afneemt. Het gevolg is een sterke daling van de huizenprijzen. Er zijn meerdere indicatoren voor een vastgoedzeepbel en het knappen van een vastgoedzeepbel.

Aandelen

Als je aandelen koopt, kun je ervan uitgaan dat er een kans is dat de waarde van de aandelen sterk daalt. Maar als je een huis koopt is het vaak niet de intentie om te speculeren, te gokken op een waardeverhoging. Vanwege de hoge kosten van een huis is speculatief gedrag hier vaak niet aan de orde. Toch kunnen ook huizen sterk in prijs dalen en stijgen.

Soms kopen personen een huis met de verwachting dat de recente koersontwikkeling zich in de toekomst ook zal doorzetten. Een economische wet zegt echter dat als huizen sterk in prijs stijgen, ze op een gegeven moment weer op de waarde zullen terugkeren waar ze gezien een langjarig gemiddelde zouden moeten zijn. Huizenprijzen kunnen snel dalen of stijgen naar dit langjarige gemiddelde, maar dit kan ook minder snel gegaan en langer duren.

Redenen voor een vastgoedzeepbel

De prijs van woningen wordt bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de vraag toeneemt en/of het aanbod afneemt, zal de prijs omhooggaan. Het aanbod van huizen kan niet snel reageren op de vraag, omdat het een lange tijd duurt om een huis te bouwen en in veel gebieden er gewoon geen ruimte is om te bouwen. Dus als er een plotselinge of langdurige toename is van de vraag, zullen de prijzen zeker stijgen.

Als er een bovengemiddelde stijging van de huizenprijzen is kun je je afvragen wat de oorzaken van die toename van de vraag zijn. Er zijn meerdere oorzaken mogelijk:
  • Een opleving van de algemene economische activiteit en welvaart waardoor het besteedbaar inkomen stijgt. Dit stimuleert woningbezit.
  • Bevolkingsgroei of een demografische verandering kan er ook voor veranderen dat de vroeg toeneemt.
  • Een laag algemeen niveau van de rente. Hierdoor worden woningen beter betaalbaar.
  • Gemakkelijke toegang tot krediet en leningen, waardoor er meer kopers op de markt kopen.
  • Hoge opbrengst van hypothecaire obligaties. Hierdoor komt er meer hypothecair krediet beschikbaar voor kredietnemers.
  • Een mogelijk verkeerde waardering van risico's door bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers. Hierdoor kan het mogelijk zijn om makkelijker geld te lenen.
  • Door de relatie tussen een hypotheekmakelaar en kredietnemer kan een kredietnemer worden aangemoedigd om een huis te kopen
  • Gebrek aan inzicht en kennis bij hypotheeknemers
  • Speculatief gedrag van huizenkopers door hoge en onrealistische verwachtingen van prijsstijgingen

Al deze redenen kunnen, vaak gecombineerd, zorgen voor een vastgoedzeepbel.

De krachten die de vastgoedzeepbel doen knappen

De vastgoedzeepbel knapt op het moment dat er buitensporige risico's doordringen tot het huizensysteem. Dit gebeurt als het aanbod van woningen nog steeds toeneemt. Met andere woorden: het aanbod neemt toe, maar de vraag neemt af. Het gevolg hiervan is een daling van de huizenprijzen.

De aanwezigheid van risico's komt door verliezen geleden door huiseigenaren, hypotheekverstrekkers, investeerders en beleggers. Deze verliezen kunnen geleden worden door meerdere oorzaken:
  • Een stijging van de rente waardoor eigenwoningbezit niet meer mogelijk wordt voor sommige kopers. Door de hoge rente worden huizen voor sommige personen onbetaalbaar.
  • Een terugval in de algemene economische activiteit. Hierdoor neemt het besteedbaar inkomen af en zijn er minder banen. De vraag naar woningen neemt dan af.
  • De vraag is uitgeput. De snelle koersstijging stagneert. Speculanten rekenen op een stijging om het huis rendabel te maken. Als de prijsstijging afneemt, kan het voor speculanten dus mogelijk zijn dat de investering verliesgevend wordt. Mensen kunnen hun huis niet meer betalen en worden hun huis zelfs uitgezet. Het aanbod neemt dan weer toe, maar de vraag neemt af.

Het dieptepunt is er wanneer er niet meer makkelijk hypothecaire leningen te verkrijgen zijn. De kwaliteitseisen worden dan dus verscherpt. De vraag neemt af, terwijl het aanbod toeneemt. Speculanten verlaten de markt en de prijzen zullen sterk dalen.

Een prijsschatting maken om een huis te kopen

Te veel huizenkopers gebruiken recente prijsontwikkelingen om te kijken wat men in de toekomst kan verwachten. Als deze verwachtingen voor de toekomst niet kloppen, worden er grote risico's genomen. Er zijn veel hypothecaire producten speciaal voor hypotheeknemers. Ze zijn ontworpen om op relatief korte termijn geld te lenen. Hypotheeknemers nemen deze leningen, omdat ze verwachten deze leningen binnen een aantal jaar weer terug te kunnen betalen.

Het nemen van risico's is niet per se slecht, soms is het ook nodig. Maar men moet een goede financiële inschatting maken voor de toekomst wanneer men een huis wil kopen. Recente ontwikkelingen geven vaak geen goed beeld voor de toekomst. Hypotheeknemers moeten kijken naar de rente op de langere termijn. Daarnaast kan men verwachten, dat de huizenprijzen op een gegeven moment weer op een langjarig gemiddelde komen, nadat de prijzen sterk gestegen zijn.
© 2015 - 2024 Sasflu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Wubble Bubble Ball: bel die niet knaptDe Wubble Bubble Ball is een opblaasbare bal die er bijna net zo uitziet als een zeepbel. Het is net zo elastisch en bew…

Aflossingsvrije hypotheek omzetten? Waarom?Tot 2013 was de aflossingsvrije hypotheek een populaire hypotheekvorm. Dit was namelijk een effectieve manier om de maan…
Bulletkrediet: werking, kenmerken, voordelen en nadelenBulletkrediet: werking, kenmerken, voordelen en nadelenBulletkrediet is een minder courante vorm van lenen. De klassieke hypothecaire kredieten met een maandelijkse aflossing…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Real_estate_bubble
Sasflu (11 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.