Hypotheeklening: lenen op kosten van uw baas

Het systeem van lenen op een groepsverzekering is weinig bekend in ons land. Stel bijvoorbeeld dat uw werkgever elke maand premies betaalt voor de groepsverzekering van zijn personeel en dat uw groepsverzekeringsreserve inmiddels is opgelopen tot 20.000 euro. U zou dan kunnen overwegen reeds een voorschot op uw groepsverzekeringskapitaal te vragen, zodat u dat bedrag nu al kan gebruiken voor uw verbouwingen. Natuurlijk krijgt u dat bedrag dan niet meer als u later met pensioen gaat.

Lenen op de groepsverzekering

Houd er wel rekening mee bij dit systeem dat u op dat voorschot rente moet betalen. In feite krijgt u van de verzekeraar namelijk niet uw eigen reserve, maar wel een lening voor een bedrag dat (ten hoogste) gelijk is aan dat tegoed. Het bedrag zélf vervroegd ter beschikking stellen, wordt door de fiscus immers niet toegelaten. Op de lening die u krijgt, dient u rente te betalen. Anderzijds ontvangt u natuurlijk ook rente op uw tegoed dat bij de verzekeraar blijft. Het verschil tussen beide moet u ramen op ongeveer 1,5 procent per jaar. Dat is de rente die u moet betalen wanneer u een voorschot vraagt op uw groepsverzekering. Of om bij ons voorbeeld te blijven: neemt u 20.000 euro op, dan zal u daarop tot uw pensionering jaarlijks ongeveer 1,5 procent rente of 300 euro moeten betalen.

Voorbeeld

Is uw reserve nog niet groot genoeg om uw verbouwingen te financieren dan kan u ook een voorschot vragen op het kapitaal dat nog moet opgebouwd worden. Neem nu volgend voorbeeld. Stel dat uw werkgever maandelijks bijdragen betaalt voor de groepsverzekering van zijn personeel. Uit deze groepsverzekering mag u bij uw pensionering een gewaarborgd eindkapitaal van 125.000 euro verwachten. Op dit moment zit er echter nog maar 4.000 euro in uw spaarpot. Deze bedragen kan u aflezen op het groepsverzekeringsoverzicht dat u jaarlijks ontvangt.

Hoewel uw reserve nog minimaal is, zou u kunnen overwegen om het beloofde eindbedrag, of een deel ervan, nu al op te vragen voor uw verbouwingen. Stel bijvoorbeeld dat u 50.000 euro nodig heeft. U kan dan aan de verzekeraar een lening vragen voor dit bedrag. Met de maandelijkse premiebetalingen van uw werkgever wordt het gegarandeerde eindkapitaal ondertussen verder opgebouwd zodat u daarmee de lening kan aflossen bij uw pensionering. Dat betekent natuurlijk wel dat u op dat moment nog maar een stuk van uw pensioenkapitaal tegoed heeft. Vermits u al 50.000 euro nodig heeft om het voorschot terug te betalen, heeft nog maar 75.000 te verwachten als pensioenkapitaal.

Verder moet u uiteraard rente betalen op het geleende geld. Stel bijvoorbeeld dat u 7 procent rente moet betalen. U moet dan tot aan uw pensionering elk jaar 3.500 euro aan interest betalen (7 procent op 50.000 euro). Kapitaalsaflossingen komen daar uiteraard niet meer bij. Het ontleende kapitaal wordt immers bij elkaar gespaard door de premies die uw werkgever maandelijks stort.

Lange looptijd

Alles bij elkaar is dat een aantrekkelijke formule: u betaalt enkel rente op het ontleende bedrag en uw werkgever neemt de kapitaalaflossingen voor zijn rekening. Er zijn echter ook enkele nadelen verbonden aan deze formule. Bent u nog erg jong dan hangt u nog een lange periode vast aan de rentebetalingen op de lening. Het kapitaal kan immers pas bij uw pensionering worden terugbetaald. Wie bijvoorbeeld slechts dertig jaar oud is, moet nog 35 jaar lang intresten betalen op het ontleende kapitaal. En dat komt meestal duurder uit dan wanneer een gewone lening op twintig jaar zou worden afgesloten waarvoor zowel kapitaal als intrest moet worden afgelost.

En soms zit het venijn hem ook in de staart. Vermits het kapitaal bij uw pensionering wordt aangewend om het ontleende kapitaal terug te betalen, krijgt u op dat moment niets, of hooguit een gedeelte van het opgebouwde kapitaal, in handen. De eindbelasting op groepsverzekeringskapitalen valt echter niet weg. Daardoor bent u op dat moment belasting verschuldigd op een kapitaal dat u niet meer krijgt. In bepaalde gevallen kan die belasting gespreid worden over een lange periode zodat u jaarlijks slechts een klein stukje moet betalen. Overweegt u op uw groepsverzekering te lenen, informeer dan in elk geval op voorhand of dat belastingregime in uw geval mogelijk is.

Veranderen van werkgever

Houd er ten slotte ook rekening mee dat deze formule moeilijkheden kan opleveren wanneer u na verloop van tijd - al dan niet gedwongen - uw werkgever verlaat. U zal de verzekeringspremies dan zelf moeten voortbetalen om de lening af te betalen. En dat kan een zware dobber zijn wanneer u het volledige kapitaal heeft opgevraagd. Om op dat vlak moeilijkheden te voorkomen, verbiedt een aantal werkgevers om te lenen op de groepsverzekering.

Alles bij elkaar zijn dergelijke leningen meestal maar interessant wanneer slechts een stuk van het gewaarborgde pensioenkapitaal wordt geleend. De belastingen aan het einde van de rit kunnen dan betaald worden uit het resterende kapitaal en moet u na verloop van tijd de premies zelf verder betalen omdat u van werkgever verandert dan is dat minder zwaar. Bovendien begint u hier best niet aan wanneer u jonger bent dan 40 jaar. Tot uw pensionering moet u immers interesten blijven betalen aan de verzekeraar. Voor jonge bouwlustigen is lenen op een groepsverzekering dan ook zelden interessant. Maar voor verbouwingen die u op iets latere leeftijd plant, kan uw groepsverzekering als een geschenk uit de hemel komen.
© 2008 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pensioensparen in België: Hoe en waarom pensioensparen?Pensioensparen in België: Hoe en waarom pensioensparen?Pensioensparen is en blijft een fiscaal voordelige maatregel waar je kan van genieten. Tegelijkertijd ben je ook bezig m…
Bulletkrediet: werking, kenmerken, voordelen en nadelenBulletkrediet: werking, kenmerken, voordelen en nadelenBulletkrediet is een minder courante vorm van lenen. De klassieke hypothecaire kredieten met een maandelijkse aflossing…
De werking van de banksparen-hypotheekDe werking van de banksparen-hypotheekOm een woningaankoop te financieren kunt u gebruik maken van de banksparen-hypotheek. Daarbij stort u per maand een deel…

Belastingdienst België & fiscale aftrek enige eigen woningBelastingdienst België & fiscale aftrek enige eigen woningLet op uw fiscale aftrek voor de enige eigen woning, de woonbonus. Belangrijk daarbij is wanneer de lening is afgesloten…
Een lening met vaste kapitaaldelgingenDe gewone leningformule waarbij u elke maand evenveel afbetaalt aan de bank is in de meeste gevallen financieel het mees…
Bronnen en referenties
  • Bron: Geldwijzer
Guy1962 (193 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2008
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.