Ontbindende voorwaarden – de vijf meest gebruikelijke
Bij het kopen van een huis moet je rekening houden met voorbehouden die er nog zijn om de koop ook daadwerkelijk voort te zetten. In dit artikel worden de vijf meest gebruikelijke ontbindende voorwaarden besproken.
In een voorlopig koopcontract is vastgelegd dat je na ondertekening nog drie dagen bedenktijd hebt om toch nog onder de koop uit te komen. Na deze drie dagen is de overeenkomst definitief. Beide partijen zijn verplicht om zich te houden aan de koop of de verkoop. Als één van de partijen nog onder de overeenkomst uit wil, is er een sanctie vastgelegd in de overeenkomst. Hierbij zal het gaan om een boetebepaling. Dit moet je zien te voorkomen door ontbindende voorwaarden op te nemen in de koopovereenkomst. Als er nog afhankelijkheden zijn, leg deze dan op schrift vast. Hieronder de meest voorkomende ontbindende voorwaarden.
Onder voorbehoud van financiering
Deze wordt standaard opgenomen in het voorlopig koopcontract. Er wordt in de overeenkomst een periode bepaald waarin je de hypotheek kunt regelen. Indien je de financiering niet rond kunt krijgen, wordt de koop ontbonden. Zodra de termijn is verstreken is de ontbindende voorwaarde niet meer van toepassing en wordt de koop op dit onderdeel definitief. Als het niet lukt om de financiering rond te krijgen, moet de koper dit eventueel nog aantonen aan de verkopende partij.
Onder voorbehoud van een bouwkundige keuring
Bij het opnemen van dit beding heeft de koper na ondertekenen van het voorlopig koopcontract nog de tijd om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. In het beding kan worden vastgelegd wanneer de koop alsnog kan worden ontbonden op basis van de bouwkundige keuring. Dit kan bijvoorbeeld zijn vanaf een bepaald bedrag aan investering om de gebreken aan het huis te verhelpen. Vooral bij het kopen van en oudere woning is het aan te raden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren.
Verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Het krijgen van NHG biedt een extra zekerheid voor de koper van het huis. In het geval de maandlasten niet meer te dragen zijn door arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of scheiding kan onder voorwaarden een eventuele restschuld worden kwijtgescholden bij gedwongen verkoop. Daarnaast biedt het ook een klein rentevoordeel. Deze ontbindende voorwaarde wordt vaak opgenomen in combinatie met het voorbehoud met betrekking tot de financiering.
Verkoop van eigen woning
In dit geval zal de koop niet doorgaan als het de koper van het huis niet gelukt is om de eigen woning te verkopen. Op deze manier kun je voorkomen dat je met twee huizen komt te zitten. De nieuw aangekochte woning en de woning die je probeert te verkopen. Voor verkopers is dit een ontbindende voorwaarde die ze liever niet in de overeenkomst opnemen. Door het voorbehoud is de transactie te zwaar afhankelijk van de verkoop van de oude woning van de koper.
Voorbehoud huisvestingsvergunning
Het kunnen kopen van een goedkope woning kan in bepaalde gemeenten afhankelijk worden gemaakt van het wel of niet hebben van een huisvestingsvergunning. Zolang deze vergunning nog niet is toegekend, is het verstandig om een voorbehoud in het voorlopig koopcontract op te laten nemen. Als je de vergunning namelijk niet krijgt, kun je de woning niet betrekken. De duur van deze ontbindende voorwaarde moet afgestemd worden op de periode tot er duidelijkheid bestaat over de huisvestingsvergunning.
© 2014 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In tien jaar hypotheekvrijEen hypotheek heeft normaal gesproken een looptijd van dertig jaar. Door tien jaar lang diep in de buidel te tasten is h…
Bronnen en referenties
- http://www.notaris.nl/deze-ontbindende-voorwaarden-horen-in-een-koopcontract