Wat is een Blokhypotheek?

Wat is een Blokhypotheek? In februari 2013 is de naam Blokhypotheek geboren. De hypotheekconstructie is vernoemd naar minister Blok. De benaming heeft betrekking op de plannen uit het Woonakkoord om de huizenmarkt weer op gang te brengen. Vanaf 1 januari 2013 zijn er nog twee toegestane hypotheekvormen over, namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. De hypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten worden gerespecteerd en hoeven niet veranderd te worden. Andere hypotheekvormen zijn nog steeds mogelijk, maar dan kan er geen aanspraak worden gemaakt op hypotheekrenteaftrek.

Huizenmarkt volledig ingezakt

Door een samenloop van beperkingen van de hypotheekrenteaftrek, vertrouwen in de huizenmarkt, starre houding van banken en door overheidsmaatregelen, is het aantal verkochte huizen in januari 2013 sterk teruggevallen. In januari 2013 zijn er bijna 64% minder huizen verkocht ten opzichte van december 2012. De politiek moest hier iets tegen doen, maar het mocht de schatkist geen geld kosten. In het Woonakkoord is een constructie geïntroduceerd waardoor de lasten voor vooral de starter lager uit gaat vallen, tenminste dat is verteld door de politici. Het voordeel blijkt niet officieel doorgerekend te zijn.

Wat is een Blokhypotheek?

De minister van Wonen heeft in het Woonakkoord een ingewikkelde constructie voorgedragen. Voor nieuw gesloten hypotheken blijft het verplicht om minimaal op basis van annuïteiten de hypotheek volledig af te lossen in een periode van dertig jaar. Er kan naast de lineaire hypotheek of de annuïteitenhypotheek en tweede aflossingsvrije hypotheek afgesloten worden. Iedere maand vindt er een aflossing plaats in de eerste hypotheek. De maandlasten worden gedeeltelijk gecompenseerd doordat er uit de tweede hypotheek een uitkering volgt om de maandlasten draaglijker te maken.

De tweede aflossingsvrije hypotheek bedraagt ten hoogste 50% van de waarde van het huis. De hypotheekrente die voldaan moet worden voor het aflossingsvrij deel is niet aftrekbaar van het inkomen. Het aflossingsvrij deel kan niet afgesloten worden onder NHG en de hypotheekrente van dit deel mag niet lager zijn dan de hypotheekrente van de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek.

Ingewikkelde en foute alternatief

Per 1 januari leek het afsluiten van een hypotheek eenvoudig te worden, maar wel duurder. Er moet maandelijks een bedrag bijeen gebracht worden om aflossingen te verrichten, zodat er op einddatum geen hypotheekschuld meer over is. De Blokhypotheek zorgt voor een ingewikkelde constructie waarbij er op einddatum een restschuld over blijft. In eerste instantie zijn de hypotheekregels ook zo streng geworden om gezinnen te behoeden voor aflossingsvrije hypotheken. Deze gedachtegang heeft de politiek waarschijnlijk weer volledig overboord gegooid. Vóór 2013 was het ook mogelijk om maximaal 50% te financieren met een aflossingsvrije hypotheek.

De politiek doet kansloze pogingen om de huizenmarkt te redden

In de periode vanaf 2008 tot en met 2012 zijn de huizenprijzen tussen de 15% en 20% gezakt. In 2012 is vanuit Europa de noodzaak opgelegd om strenge bezuinigingen door te voeren, hierdoor kon de politiek de te dure regeling van de hypotheekrenteaftrek niet buiten het vizier houden. Vooraf was bekend dat deze maatregelen nog verdere schade kon aanbrengen aan de huizenmarkt. Een volledige afschaffing van de regeling was onbespreekbaar. Er is besloten om de beperking vooral te leggen bij de starters. Nieuwe gesloten hypotheken zijn strengere regels voor opgesteld.

De Blokhypotheek is geen officiële benaming voor een hypotheekvorm of hypotheeksoort. Doordat De heer Stef Blok de minister van Wonen is bij het introduceren van de plannen, heeft de media deze benaming bedacht.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Balkenendenorm en andere naar politici vernoemde termenDe Balkenendenorm en andere naar politici vernoemde termenIn de in 2013 vastgelegde Balkenendenorm wordt bepleit dat openbare bestuurders in ons land niet meer mogen verdienen da…
Blok-hypotheek: 50 procent waarde huis aflossingsvrijBlok-hypotheek: 50 procent waarde huis aflossingsvrijAlternatieve namen voor de Blok hypotheek zijn de Duo-hypotheek, planningshypotheek, schuldopbouwhypotheek of meerwaarde…
Kabinet Rutte II: alle bewindslieden op een rijBegin november 2012 presenteert het kabinet Rutte II zich aan het volk. De nieuwe ploeg van VVD- en PvdA-huize kent voor…
Nieuwe regels hypotheek 2020 en 2021Nieuwe regels hypotheek 2020 en 2021De nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen is per 1 augustus 2020 geactualiseerd en geeft de gedragsregels die ge…

Huis erven en verhuren: box 3 of box 1?Huis erven en verhuren: box 3 of box 1?Een huis erven en een huis erven met hypotheek betekenen niet automatisch dat u het huis ook eenvoudig kunt verkopen teg…
Hypotheekrente kort of lang vastzetten?Hypotheekrente kort of lang vastzetten?De hoogte van de maandelijkse hypotheeklasten zijn voornamelijk afhankelijk van de hypotheekvorm en de hoogte van de hyp…
Bronnen en referenties
  • http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/09/wat-weten-we-sinds-vandaag-meer-over-de-blokhypotheek.xml
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.