Alimentatie stopt na overlijden
Het recht op alimentatie komt te vervallen op het moment dat de alimentatieplichtige komt te overlijden. Overlijden kan ook invloed hebben op de pensioenrechten.
Vaak wordt er niet bij stil gestaan dat overlijden invloed heeft op het recht om alimentatie te ontvangen. Ondanks dat ex-partners gescheiden zijn blijft er toch een financieel band tussen de beide voormalige partners door alimentatie en door gezamenlijke kinderen. Hiermee moet rekening worden gehouden na het verbreken van het huwelijk.
Wat gebeurt er bij overlijden?
Bij overlijden van de gerechtigde op de alimentatie, vervalt de verplichting om partneralimentatie te betalen. Bij het overlijden van de verstrekker van alimentatie, ontstaat er een probleem bij de ontvanger van alimentatie. Het bedrag waar maandelijks op gerekend wordt, zal namelijk niet meer binnenkomen. Hierdoor kan de ontvanger van alimentatie financiële tekorten krijgen. Dit gevaar is te ondervangen door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten op het leven van de verstrekker van alimentatie. Bij overlijden volgt er uit de polis een eenmalige uitkering die voldoende moet zijn om de tekorten op te vangen die door het overlijden zijn ontstaan.
Recht op nabestaandenpensioen bij overlijden ex-partner
Gescheiden mensen moeten er rekening mee houden dat ze voor de pensioenregeling niet meer worden gezien als partners. Bij overlijden van de opbouwer van het pensioen kan er normaal gesproken geen partner worden aangewezen die recht heeft op nabestaandenpensioen. Dit is ondervangen doordat de voormalige huwelijkspartner recht heeft op de nabestaandenpensioen dat gedurende het huwelijk is opgebouwd. Hierdoor bestaat er vaak wel recht op een uitkering voor de ex-huwelijkspartner. Dit kan anders zijn als de ex-partners gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid tot conversie. De ex-partner heeft dan geen afhankelijk recht meer gericht op de opbouwer van het pensioen, maar een eigen recht.
Maatregelen treffen om het wegvallen van kinderalimentatie op te vangen
Er moet ook rekening worden gehouden met het wegvallen van kinderalimentatie na een echtscheiding. De overgebleven ouder moet in de toekomst zien rond te komen zonder de bijdrage van de overleden ouder van de kinderen.
Bestaat er recht op ANW bij overlijden van de ex-echtgenoot?
Onder voorwaarden bestaat daar recht op. Een voorwaarde is dat de overgebleven partner voldoet aan de gestelde eisen die gelden voor de ANW. Daarnaast moet de ouder recht hebben op partneralimentatie die in rechte afdwingbaar is. Het gaat hierbij dus niet uit bijdragen op basis van vrijgevigheid maar het moet zijn vastgelegd, bijvoorbeeld in een notariële akte, of moet door een rechtelijke uitspraak tot stand zijn gekomen.
Bij scheiding moet er gedacht worden aan de polisredactie van levensverzekeringen
Het komt vaak voor dat bij het overlijden van een verzekerde die in het verleden gehuwd is geweest, dat de begunstiging in de levensverzekering nooit gewijzigd is. Een veelvoorkomende situatie is dat partners in de periode dat ze nog samenwonen een levensverzekering hebben afgesloten met elkaar als begunstigde. Doordat ze nog niet gehuwd waren hebben ze elkaars namen als begunstigde voor de uitkering in de polis opgenomen. Zodra ze gaan trouwen hoeft de begunstiging niet gewijzigd te worden, maar als ze vervolgens gaan scheiden, moet er wel om gedacht worden om de begunstiging aan te passen. Het kan gebeuren dat de uitkering na overlijden terecht komt bij een ex-partner waar de overledene in een ver verleden al van gescheiden is.
Reacties
P. de Leeuw, 26-12-2015
Ik ben gescheiden en hebt totaal geen contact meer met mijn ex.
Wie meldt aan mij wanneer zij eventueel is gaan samenwonen of is overleden waardoor ik dan geen partneralimentatie meer hoeft te betalen?
Mvg,
P. de Leeuw
Reactie infoteur, 27-12-2015
Samenwonen zou ze zelf moeten melden. Instanties gaan dat niet doen. Bij overlijden vermoedelijk alleen als er erfrechtelijk nog rechten voor u bestaan.
Peter Loos, 19-06-2013
Ik ben gescheiden en heb 2 kinderen die bij mijn ex-vrouw wonen. Nu woon ik samen en heb een geregistreerd partnerschap met mijn vriendin. Gaat mijn alimentatieplicht die ik jegens mijn kinderen heb, over op mijn vriendin wanneer ik kom te overlijden?
Met vriendelijke groet verblijf ik,
Peter
Reactie infoteur, 19-06-2013
Nee, uw vriendin heeft geen verplichtingen ten opzichte van uw kinderen. Ook niet bij uw overlijden.
Vandenbussche Jacjy, 26-09-2012
M'n ex partner is reeds een jaar gestorven. Dien ik nog een achterstallige alimentatie voor m'n dochter te betalen? Loopt deze alimentatie nog verder na het overlijden van m'n ex?
Reactie infoteur, 27-09-2012
Er blijft altijd een verantwoordelijkheid richting uw kind bestaan. Als ouder moet u ook uw financiele bijdrage leveren aan het opvoeden van uw kinderen.