Lenen, altijd onverstandig?

Lenen, altijd onverstandig? Volgens het NiBud hadden in 2011 ruim 3,7 miljoen huishoudens een lening, in 2014 hadden 740.000 Nederlanders financiële problemen. Van alle huishoudens in Nederland staat 20% elke maand rood. Vijftig procent van de Nederlandse creditcardeigenaren leent geld of heeft een schuld op de creditcard. De leencultuur is doorgeslagen.

Financiële buffer

Het is belangrijk om in goede tijden een financiële buffer op te bouwen. Hiervan kan je grote noodzakelijke uitgaven doen, zodat je hiervoor geen lening hoeft af te sluiten. Denk aan reparaties aan je huis of een nieuw wasmachine. Probeer te zorgen dat je voor dergelijke uitgaven een potje hebt staan. Sparen klinkt niet aantrekkelijk, maar uiteindelijk is dit wel het verstandigste.

Lenen kost geld

Wanneer je geld gaat lenen zit hier altijd een kostenplaatje aan verbonden. Past dit in je budget? Want een lening aangaan betekent nu eenmaal dat je per maand minder te besteden hebt.

Voorbeeld:
Je leent 10 000,= en wil dit in vijf jaar afbetalen. Dit kost je dan 200,= euro per maand, vijf jaar lang. In totaal betaal je dan 12 000,= (wanneer je leent tegen het gunstige tarief van 6,6% rente). In drie jaar afbetalen van dezelfde 10 000,= tegen hetzelfde gunstige tarief kost je 320,= per maand dus 11 520,= totaal en in 2 jaar is dit 450,= per maand dus 10 800,= totaal.

Is lenen echt nodig?

  • Misschien kan je de koop uitstellen en ervoor sparen. Wanneer je inkomen hiervoor niet toereikend is en je geen spaargeld opzij kan zetten, kan je ook geen lening aflossen.
  • Misschien kan je toch genoegen nemen met iets goedkopers of een reparatie overwegen in plaats van iets nieuws kopen.
  • Wees kritisch naar jezelf, wanneer je structureel te veel geld uitgeeft, moet er iets veranderen. Of je zorgt dat je meer inkomsten genereert door er een tweede baan bij te nemen of een beter betaalde baan te zoeken, of je gaat bezuinigen.

Niet rond kunnen komen

Wanneer je aan het eind van de maand structureel geld moet lenen omdat je salaris dan op is, is lenen echt het domste wat je kan doen. In dit geval zal er echt iets moeten veranderen aan je uitgave patroon. Kijk ook eens na of er geen subsidies zijn waar je recht op hebt. Wanneer je zelf niet ziet hoe je nog kan bezuinigen of voor welke subsidies je in aanmerking komt, kan je het beste hulp vragen. Maak een afspraak bij één van de budgetcoaches van de maatschappelijke dienstverlening. Zij helpen je volledig kosteloos bij het aanvragen van subsidies, toeslagen en belastingteruggave en bij het bijstellen van je uitgavepatroon. Wanneer je niet weet waar je een gratis budgetcoach kan vinden, ga dan even langs op het gemeentehuis om dit na te vragen.

Wanneer is lenen wel verstandig?

  • Wanneer je wasmachine of auto het begeeft en je hebt geen financiële buffer kan een lening een uitkomst zijn. Ook wanneer er kosten gemaakt moeten worden voor het onderhoud van het huis kan er gekozen worden voor een lening. Het is dan wel belangrijk om goed te vergelijken; wat is de goedkoopste lening? Denk ook aan de aflossingsverplichting. Hoe ga je dit inpassen in je budget, wat blijft er dan over? Kan je hiermee rondkomen of moet er bezuinigd worden?
  • Neem genoegen met een goedkopere oplossing wanneer dit mogelijk is en zet geld opzij zodat je in het vervolg een buffer hebt waarmee je financiële tegenvallers kan opvangen.

Leef nu, betaal later lijkt leuk, maar eens krijg je de rekening gepresenteerd.
© 2012 - 2022 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om geld te lenenTips om geld te lenenTegenwoordig willen veel mensen producten kopen voordat ze hier het geld voor hebben. Soms zijn de producten erg nodig e…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Snel verzekering afsluiten bij HemaSnel verzekering afsluiten bij HemaJe kunt bij Hema online snel allerlei verzekeringen afsluiten, vaak zijn er ook acties en kortingen als je meerdere verz…

Online bankgegevens versturen is niet verstandigOnline bankgegevens versturen is niet verstandigOnline kopen en verkopen is in. In principe is daar niets mis mee, want handelen via internet is gemakkelijk en vooral b…
Bronnen en referenties
  • www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/22/nederlanders-lenen-zich-suf.xml
  • www.nibud.nl
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 06-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.