Minder geld uitgeven?

Minder geld uitgeven? De budgetteringbureaus die allerlei peilingen verrichten zeggen het unaniem, we houden de hand op de knip. Iets wat we de afgelopen jaren niet of nauwelijks gedaan hebben. Zelfs aan het begin van de crisisperiode zijn we er nog vanuit gegaan dat deze maar heel kort zou zijn en werd het meer uitbundige leven gretig voortgezet.

Zorgvuldigheid

Inmiddels is het allemaal net iets anders en letten we meer op wat we uitgeven, kijken zorgvuldiger naar onze spullen om te bezien of ze al wel vervangen moeten worden en vergelijken prijzen meer. Een prima ontwikkeling die ook niet verkeerd is als er geen crisis is. Al is het maar vanuit milieuoogpunt.

Toch zijn er nog wel meer aantal zaken waar we op kunnen letten. Lang niet altijd ingrijpend, maar slechts wat meer aandacht hoe je met zaken om gaat. Zaken die betrekking hebben op jezelf, je gezondheid en welzijn, maar ook je omgeving.

Check…

  • We zijn gewoontedieren en dat geldt ook voor de supermarkt waar we de boodschappen halen. Vergelijk eens wat supermarkten, de verschillen zijn er wel degelijk. Ook al hebben de goedkopere supermarkten niet altijd A-merken (wat overigens ook nog niet zoveel wil zeggen), je kunt altijd je basisspullen bij een dergelijke supermarkt halen en wat overige zaken bij de supermarkt die de A-merken wel heeft. Maak een boodschappenlijstje en werk dat af en begin bij de goedkope supermarkt.
  • We dingen niet erg af, we weten dat het kan bij het kopen van een auto, maar er zijn zoveel zaken waar je nog meer af kunt dingen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de nieuwe televisie of stereo die je gaat kopen. Als je het helemaal handig wilt spelen, kijk dan of je meerdere zaken nodig hebt (of als je weet dat vrienden of familie ook iets van plan zijn te kopen). Bij meer elektronische artikelen valt er altijd wat af te dingen.
  • Kijk serieus naar de overzichten van de energieleveranciers. De leveranciers doen onderling niet veel voor elkaar onder, maar de checklists en tools die ze leveren, zijn wel vaak erg handig. Denk aan de stekker voor je op te laten telefoon of laptop, maar ook het dopje in de waterkraan en douche wat korter (er zijn speciale zandlopers voor). Opgeteld kan het een aanzienlijk bedrag schelen op jaarbasis.
  • Als je boodschappen gaat doen let dan op de aanbiedingen. Maar kijk alleen naar de aanbiedingen die je ook regelmatig nodig hebt. Als je daar meer van koopt schiet het op, niet als je het af en toe gebruikt of koopt vanuit het gegeven dat het een aanbieding is.
  • Als je een auto hebt, maar deze niet heel vaak nodig hebt, is het goed te bekijken of er in de omgeving (familie, vrienden of buren) ook mensen zijn die de auto maar af en toe gebruiken. Een auto delen, want dat kan als je deze niet dagelijks nodig hebt en goed afstemt, levert snel veel geld op.
  • Lekker shoppen … menigeen die daar helemaal voor gaat. Maar die pinpas is erg verleidelijk. Haal het maximaal te besteden bedrag van je rekening en neem dat mee om te besteden. Pinpas lekker thuislaten. En als je toch gaat shoppen, loop ook die tweedehands winkeltjes eens binnen. Behalve minder geld uitgeven, loop je ook nog de kans iets heel aparts tegen te komen.
  • Niet eenvoudig, maar tabak wordt alsmaar duurder, stoppen levert behalve een betere gezondheid ook een vollere portefeuille op.
  • Kijk weer eens op de zolder wat je daar allemaal nog hebt staan (of die van een familielid). Voordat je allemaal nieuwe spullen gaat kopen kan de zolder nog een prima alternatief bieden en zeker zo leuk. Je kunt van alles als plantenbak gebruiken, verzamelbakken voor op het aanrecht of denk aan leuke bijzettafeltjes. Laat je creativiteit los.
  • Als je de cijfers ziet over wat we aan eten weggooien is dat eigenlijk schandalig. Bekijk goed wat je in de koeling hebt liggen, voordat het bederft of je opnieuw naar de winkel gaat voor nieuwe spullen. Als je alleen al denkt dat het niet op gaat, kijk dan bij aankoop of je het ook in kunt vriezen … of koop het niet en ga een keer vaker naar de winkel.

Tot slot

De lijst is nog veel langer, maar zolang er quick wins tussen zitten, zijn we nog wel geneigd het op te pakken, althans zo blijkt uit de cijfers. Maar behalve dat we dat geld nu goed op een andere manier kunnen gebruiken, is het ook vaak beter voor het milieu én onderscheiden we ons meer. Dit soort creativiteit wordt behalve inventief gevonden ook hoog ingeschat als het gaat om anders dan anders te zijn … en dat vinden de meeste mensen niet verkeerd. Wat je reden ook is, probeer het eens.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hand op de knip en cash in de knipHand op de knip en cash in de knipAls de economie niet meewerkt worden we voorzichtig, terwijl het in feite nooit verkeerd is om je financiën goed in beel…
Besparen door uitgaven te heroverwegenBesparen door uitgaven te heroverwegenImpulsaankopen zijn uitgaven die consumenten vaak niet verricht zouden hebben als ze de aankoop hadden heroverwogen. U k…

WW-uitkering, hoogte en duurWW-uitkering, hoogte en duurMomenteel ontvangen ontslagen werknemers nog maximaal 38 maanden WW-uitkering maar zoals in oktober 2012 uit de plannen…
Hoogte wachtgeld voor politiciHoogte wachtgeld voor politiciWachtgeld is een vorm van werkeloosheiduitkerings die politici en andere bestuurders ontvangen na ontslag of na het aflo…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.