15 tips om geld te besparen
Heb jij ook altijd te weinig geld en wil je graag geld besparen? Er zijn talloze manieren om geld te besparen. Zeker in moeilijke financiële tijden kan het heel handig zijn om extra geld over te houden aan het einde van de maand. Iedereen heeft graag een beetje extra geld over en het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om dat te bereiken.
Geld besparen
In moeilijke financiële tijden, is de kans aanwezig dat er veel minder geld ter beschikking is. Je kunt op heel veel manieren geld besparen en vaak is dit helemaal niet zo moeilijk. Je moet alleen vaak even weten hoe je het moet aanpakken. De onderstaande vijftien tips kunnen helpen om meer geld over te houden.
Tip 1: Houd je inkomsten en uitgaven bij
Mensen hebben vaak niet door hoeveel geld ze eigenlijk uitgeven. Daarom is het handig om een kasboek bij te houden, waarin je precies aangeeft hoeveel geld je verdiend hebt en wat je uitgeeft. Op deze manier word je veel bewuster van het geld dat je hebt. Je kunt een kasboek maken bijvoorbeeld in Excel, of in een boekje schrijven. Er zijn ook speciale computerprogramma’s die je hiervoor kunt gebruiken.
Tip 2: Geld besparen op je vaste lasten
Probeer geld te besparen op je vaste lasten. Kijk bijvoorbeeld of je een goedkopere hypotheek kunt vinden, of hoe je de verzekeringen kunt verlagen. Wellicht kun je ook manieren vinden om de energiekosten te verlagen, of juist de kosten voor de wekelijkse boodschappen. Heb je een huisdier? Misschien is er dan goedkoper voer dat je kunt kiezen. Er zijn heel erg veel manieren om op je vaste lasten te besparen. Wees kritisch en probeer zelf te kijken welke mogelijkheden er zijn.
Tip 3: Abonnementen en loterijen
Ben je lid van een sportschool, een tijdschrift of een andere club waarbij maandelijks of jaarlijks geld wordt gevraagd? En hoe zit het met loterijen? Ben je daar lid van? Abonnementen en loterijen kunnen erg duur zijn en zorgen voor een enorme kostenpost. Loterijen zijn verleidelijk, omdat er wordt geadverteerd met enorme prijzen. De kans dat je deze wint is echt enorm klein, waardoor je vooral veel geld kwijt bent. Kijk ook kritisch naar de abonnementen: ga je wel naar de sportschool? Lees je het tijdschrift wel? En zijn er wellicht andere alternatieven (elke ochtend joggen is bijvoorbeeld voordeliger dan naar de sportschool gaan).
Tip 4: Geld besparen op de energiekosten
Onbewust wordt er veel geld uitgegeven aan energiekosten. Kijk eens kritisch naar de energie die je gebruikt. Staat je tv altijd op standby? Zet hem uit als je ’s avonds naar bed gaat. Zijn er andere apparaten die je onnodig aan laat staan? En hoe zit het met de stookkosten? Kun je misschien eerst proberen je warmer te kleden voordat je de kachel aanzet? Ook op het water kun je erg besparen. Een half uur douchen is helemaal niet nodig.
Tip 5: Verzekeringen
Bekijk je verzekeringen eens goed. Zijn alle verzekeringen werkelijk nodig? Heb je een reisverzekering nodig als je toch niet op vakantie gaat? En hoe zit het met andere verzekeringen? Kijk eens of er goedkopere alternatieven zijn. Dit kan je per maand al flink wat geld besparen.
Tip 6: Bespaar geld in de supermarkt
Het is in de supermarkt helemaal niet nodig om constant naar de dure producten te grijpen. De meeste winkels hebben ook goedkopere alternatieven. Een pak spaghetti heb je al voor 25 cent en smaakt vaak precies hetzelfde als het dure merk. Ook kun je dure koekjes kopen en allerlei frisdranken, maar het kost wel veel extra geld zo. Moet het werkelijk allemaal zo duur zijn? Wees kritisch als je naar de supermarkt gaat.
Tip 7: Voorkom onnodige aankopen
Ken je dat? Je ziet iets en koopt het, terwijl je later denkt dat het misschien toch wel zonde van je geld was. Probeer dit soort aankopen te voorkomen: zelfs wanneer het kleine aankopen van een paar euro zijn. Denk altijd goed na voordat je iets koopt. Wacht desnoods een dagje. Pas ook zeker op met de online aankopen. Dit is vaak met twee muisklikken geregeld.
Tip 8: Geld besparen op de auto
Kijk eens of je geld kunt besparen op je auto, bijvoorbeeld door een goedkopere verzekering te zoeken. Ook kun je geld besparen door minder snel de auto te pakken en vaker de auto. Hierdoor verbruik je minder benzinekosten en kun je geld besparen. Werk je verder weg en heb je de auto nodig? Kijk dan eens of carpoolen met een collega een optie is.
Tip 9: Trap niet in reclames
‘Nu, twee voor de prijs van één!’ Met dit soort kreten proberen winkels je te lokken iets te kopen. Het is inderdaad goedkoper dan normaal en bespaart geld. Toch moet je jezelf de vraag stellen: heb ik dit product echt nodig? Wilde je het al kopen of denk je: handig voor als ik het wél nodig heb? In dit laatste geval: niet kopen. Dit is altijd nog goedkoper dan wel kopen.
Tip 10: Maak een budget
Door een budget te bepalen kun je veel makkelijker geld besparen. Verzin van tevoren hoeveel geld je de komende week wilt uitgeven en houd je hier ook aan. Dit vergt enige oefening. Probeer je echter aan je budget te houden. Is je budget op? Jammer dan.
Tip 11: Bespaar met je creditcard
De creditcard lijkt erg handig om snel iets te betalen. Toch kost het je uiteindelijk meer geld, omdat je rente moet betalen tijdens het afbetalen. Geen creditcard is dus een goede oplossing. Heb je toch een creditcard nodig, bijvoorbeeld voor het boeken van een vakantie of voor je werk, gebruik deze dan ook echt alleen voor de zaken die je nodig hebt.
Tip 12: Niet meer pinnen
Pinnen is zo makkelijk, zeker tegenwoordig. Je kunt kleine bedragen pinnen, zonder dat het je extra geld kost. Met de pinpas ben je het overzicht echter volledig kwijt. Beter is om geen pinpas te gebruiken in winkels. Houd het geld dat je wilt uitgeven in je portemonnee. Dit geld is er, meer niet.
Tip 13: Besparen op kleine dingen
Een zakje chips hier, een truitje daar en laten we dat leuke plantje kopen. He, die dvd is maar vijf euro. Juist al die kleine bedragen kunnen erg ophopen en voor je het weet heb je tientallen euro’s uitgegeven aan kleine dingetjes. Pas hiermee op en koop ze bij voorkeur niet.
Tip 14: Geef niet meer uit dan je hebt
Dit klinkt zo logisch, maar toch gaan veel mensen hier de fout mee in. Ze hebben een creditcard of een lening. Ook zijn er veel mensen die elke maand in het rood staan. Wist je dat het rentepercentage voor rood staan véél hoger is dan de meeste spaarrekeningen? Je betaalt dus veel geld als je even rood staat. Geef geen geld uit dat je niet hebt. Sluit dus geen lening af en ga geen geld pinnen als het niet op je rekening staat. Dit scheelt uiteindelijk erg veel geld.
Tip 15: Gebruik je spaarrekening
Heb je geld bespaard? Zet het dan op je spaarrekening. Het staat dan niet op je gewone rekening en hierdoor geef je het minder snel uit. Daarbij kun je ook nog eens profiteren van de rente en dit is dus ook alleen maar een groot voordeel.
Lees verder