InfoNu.nl > Financieel > Geld > Langdurigheidstoeslag bijstand en minima

Langdurigheidstoeslag bijstand en minima

Langdurigheidstoeslag bijstand en minima Bijstand of minima, maak ook in 2017 gebruik van de individuele inkomenstoeslag, voorheen langdurigheidstoeslag genoemd. De individuele inkomenstoeslag is een gemeentelijke toeslag voor wie gedurende langere tijd moet rondkomen van een een minimuminkomen. Op of net boven het bijstandsniveau komt u ervoor in aanmerking. Maak gebruik van deze gemeentelijke tegemoetkoming, want het is al gauw een paar honderd euro netto. De toeslag wordt niet gekort op uw uitkering. Bekijk de hoogte en voorwaarden.

Bijstand 2017

Een beroep op de bijstand is mogelijk bij een te laag inkomen en daarbij een bedrag aan spaargeld en vermogen in 2017 van maximaal 5.940 voor een alleenstaande en 11.880 voor een gezin. Een hoger bedrag aan spaargeld en vermogen kan ertoe leiden dat:
 • Geen bijstandsuitkering wordt gegeven;
 • Er minder bijstand wordt gegeven;
 • Er in plaats van bijstand een lening wordt gegeven. Dat doet zich bijvoorbeeld voor bij een eigen huis met overwaarde.

De hoogte van de bijstandsuitkering 2016 en 2017 is vooral afhankelijk van uw leeftijd en of u alleenstaande bent of niet.

Maar we kennen ook een individuele inkomenstoeslag (voorheen de langdurigheidstoeslag genoemd) die niet wordt gekort op uw uitkering.

Wat is de individuele inkomenstoeslag?

De individuele inkomenstoeslag is een toeslag die in handen is van uw gemeente. De gemeente kan aanvullende voorwaarden stellen, maar kan de voorwaarden ook verruimen. De toeslag is bedoeld voor mensen die al enige tijd moeten rondkomen van een minimuminkomen of minder. In 2017, in sommige gemeente was dit ook in 2016 al het geval, wordt meestal de term individuele inkomenstoeslag gebruikt.

Voorwaarden voor de individuele inkomenstoeslag

Hoewel de voorwaarden per gemeente iets anders kunnen zijn en het dus de moeite waard is om te bekijken wat de regels in uw gemeente zijn, gelden in zijn algemeenheid de volgende voorwaarden:
 • U woont in de gemeente waar u de toeslag wilt aanvragen;
 • U staat in het GBA ingeschreven in de gemeente waar u de toeslag aanvraagt;
 • U bent geen student;
 • U bent tussen de 21 en de AOW-leeftijd (65 plus);
 • U voldoet aan de vereiste periode dat u een laag inkomen heeft, waarbij u maximaal 110 % van de bijstandsnorm aan inkomen hebt. Dit kan in de ene gemeente vijf jaar zijn en in een andere gemeente drie jaar;
 • U mag niet meer vermogen hebben dan bij een bijstandsuitkering is toegestaan. Dat wil zeggen voor een alleenstaande maximaal 5.940 en 11.880 voor een alleenstaande ouder of gezin;
 • U hebt een aantoonbaar inkomen. U kunt geen individuele inkomenstoeslag aanvragen als u in de 36 maanden vóór de maand van het indienen van uw aanvraag gedurende een halfjaar (26 weken) geen aantoonbaar inkomen heeft gehad.
 • U kunt eenmaal per twaalf maanden de individuele inkomenstoeslag ontvangen.

Hoogte individuele inkomenstoeslag

De individuele inkomenstoeslag is een netto toeslag waarover u geen belasting betaalt en die niet wordt gekort op uw uitkering. De toeslag is bedoeld als extra om noodzakelijke uitgaven te kunnen doen zoals het kopen van een koelkast, wasmachine, eettafel of bijvoorbeeld een bankstel (voorbeelden, gemeenten hebben op dit punt hun eigen beleid, de bedragen kunnen dus ook een stuk lager zijn):
 • Voor een alleenstaande bedraagt de toeslag 360;
 • Voor een alleenstaande ouder met minderjarige kinderen bedraagt de toeslag 470;
 • Voor alleenstaande ouders met meerderjarige thuiswonende kinderen bedraagt de toeslag 600.

Individuele inkomenstoeslag aanvragen

U vraagt de toeslag aan bij uw gemeente. De aanvraag is gratis. Daarvoor hebt u nodig een identificatiebewijs, een bewijs van uw inkomsten en een bewijs dat het opgegeven bankrekeningnummer ook uw bankrekeningnummer is. Dit laatste om fraude tegen te gaan.

Lees verder

© 2012 - 2017 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Moeite om maandelijks rond te komenGezinnen die moeite hebben om maandelijks rond te komen, kunnen hulp krijgen van de overheid. Dit kan in de vorm van een…
Geen Nederlands, geen bijstand!nieuws uitgelichtGeen Nederlands, geen bijstand!Als het aan het kabinet ligt worden de regels voor de bijstand flink aangescherpt. Zo wordt het verplicht voor bijstands…
WWB (bijstand) 2012 & WIJ 2012WWB (bijstand) 2012 & WIJ 2012In 2012 zal er een aantal veranderingen plaatsvinden met betrekking tot de WWB (bijstand) en WIJ. Zo wordt de WIJ in 201…
Wet Werk en BijstandWet Werk en BijstandVooruitlopend op de invoering van de Wet werken naar vermogen (WWNV) in 2013, wordt de Wet werk en bijstand (WWB) in 201…
Bijstandsuitkering en eigen huisBijstandsuitkering en eigen huisVoor het aanvragen van een bijstandsuitkering gelden strenge voorwaarden. Het eigen huis behoort ook tot het vermogen en…

Reageer op het artikel "Langdurigheidstoeslag bijstand en minima"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Cor Bastinck, 17-08-2017 10:43 #11
Waarom kunnen mensen boven de 65 jaar deze inkomenstoeslag niet aanvragen? zoals voor mensen met alleen AOW of beetje pensioen? Reactie infoteur, 19-08-2017
Beste Cor Bastinck,
Waarschijnlijk is dat omdat iemand met AOW vaak meer dan 110% van de bijstandsnorm zal ontvangen en er in de gemeente mogelijk andere regelingen zijn. Iemand met een te laag inkomen kan wel een beroep doen op een bijstandsuitkering.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Cjm van Aken, 26-04-2017 15:29 #10
Hoe kan ik deze langdurigheidtoeslag aanvragen bij de gemeente Etten leur. Kan dat
Via een site of zo? Ik kan deze info nergens vinden. Ik heb deze toeslag al meer keren ontvangen. Reactie infoteur, 27-04-2017
Beste Cjm van Aken,
Meer informatie hierover vindt u op werkpleinregioetten-leur.nl/html/VoorInkomen.htm
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Karelschollen, 13-04-2017 03:16 #9
Wanneer wordt de langdurigheidstoeslag uitgekeerd? Reactie infoteur, 13-04-2017
Beste Karelschollen,
Meestal is dit halverwege de maand, maar dat kan per gemeente anders zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Jolanda Krijnen, 17-03-2017 08:18 #8
Hoi ik heb elk jaar de toeslag gehad. Maar moet ik het nu dan opnieuw aanvragen of krijg je de toeslag automatisch?
Mvg Jolanda Reactie infoteur, 19-03-2017
Beste Jolanda Krijnen,
Een gemeente kan zijn regels aanpassen. Het lijkt niet onlogisch dat u een nieuwe aanvraag moet doen, omdat uw persoonlijke situatie zich ook kan wijzigen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fatma, 09-03-2017 00:55 #7
Welke datum wordt de langdurigheid toeslag uitbetaald? Reactie infoteur, 09-03-2017
Beste Fatma,
De dag van uitbetaling van de langdurigheidstoeslag is afhankelijk van (de afhandelingssnelheid van) uw gemeente.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Agnes, 21-12-2016 21:25 #6
Welke datum wordt de langdurigheid toeslag uit betaald? Reactie infoteur, 23-12-2016
Beste Agnes,
Het moment van uitbetaling van een langdurigheidstoeslag hangt af van uw gemeente en de snelheid van afhandeling.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Gert Voerman, 19-09-2016 16:10 #5
Graag wil ik de langdurigheids aanvragen, hoe moet ik dat doen? Reactie infoteur, 20-09-2016
Beste Gert Voerman,
Voor de langdurigheidstoeslag moet u naar het gemeenteloket gaan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rianne, 29-08-2016 16:20 #4
Waarom is de langdurigheidstoeslag per gemeente verschillend, ik woon in Enschede en krijg 114 euro voor een alleenstaande in mijn buurgemeente Hengelo krijgt een alleenstaande 345 euro waarom zijn de verschillen zo groot? Reactie infoteur, 31-08-2016
Beste Rianne,
Dat komt door de vrijheid in het gemeentelijk beleid. In de ene gemeente bent u inderdaad beter af dan in de andere.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hennie, 07-01-2014 14:08 #3
Waarom zijn de regels niet landelijk hetzelfde? dat is onrechtvaardig! de bedragen verschillen per gemeente en ook de regel maximaal 110% van de bijstandsnorm geldt niet in alle gemeenten.
Daar mag blijkbaar zomaar maximaal 100% van de bijstandsnorm van gemaakt worden.
In mijn voormalige gemeente kon er eens per drie jaar een aanvraag ingediend worden, dit was zeer vernederend omdat je met een bewijsje van de gemeente naar een bedrijf moest waarvan je de mensen kende en die dan dus wisten dat het via de gemeente ging.
Ook het aankoopbewijs met handtekening van de verkoper moest naar de gemeente gestuurd worden. Om je rot te schamen, vreselijk vernederend.
Na herindeling veranderde de langdurigheidstoeslag, dit werd jaarlijks in plaats van drie-jaarlijks en de gemeente stopte met bepalen waar het geld wel/niet aan uitgegeven mocht worden.
(Een wasdroger vanwege vochtoverlast in huis en teveel last van rugklachten werd bijvoorbeeld afgewezen omdat dit luxe was).
Maar alleenstaanden kregen op een gegeven moment een lager bedrag, terwijl een tv, wasmachine, koelkast of iets dergelijks voor alleenstaanden net zoveel kost als voor een echtpaar/samenwonenden of een alleenstaande ouder.
Ik heb jaren geen langdurigheidstoeslag gekregen omdat ik werkte (zelfstandig gezocht freelance werk, vanwege gezondheidsproblemen waren reguliere werktijden niet te doen).
De inkomsten werden van m'n bijstandsuitkering afgetrokken en de werkzaamheden bleven ONDER het bijstandsniveau. Ik werd dus gestraft en dat langdurig! dit heeft me nog dieper in de armoede gestort, terwijl mensen die niks deden de langdurigheidstoeslag wel kregen.
Dat soort zaken hebben me murw gemaakt, want meer dan je best doen met als dank een trap na krijgen is slopend. Het deugt van geen kant en de gemeente deed alles om NIET naar me te luisteren. Papieren/bezwaren die ik opstuurde raakten weg of werden naar een andere afdeling gestuurd, van kastje naar de muur beleid. Rechtszaak niet mogelijk, want je moet sowieso een bedrag betalen en dat had ik niet. Uiteindelijk werd er gezegd dat er een cursus was gevolgd en dat het nu niet meer voor zou komen. Maar ik kreeg geen cent, schadepost omdat ik ondanks chronische gezondheidsproblemen (waar ik vanwege de werkzaamheden veel extra last van ondervond) toch m'n best had gedaan in totaal rond de tweeduizend euro. Al met al zeer onrechtvaardig en ronduit asociaal beleid. Reactie infoteur, 07-01-2014
Beste Hennie,
Door de gemeentelijke vrijheid zijn de gemeentelijke regels niet overal hetzelfde. Zo is ook de belasting niet in elke gemeente even hoog en moet niet overal evenveel voor een vergunning worden betaald. Helaas geldt dit ook voor de langdurigheidstoeslag, de thuiszorg en allerlei andere zaken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rianne, 23-05-2013 14:26 #2
Wat hier boven staat geldt niet voor de gemeente Enschede. 2 jaar geleden was de langdurigheidstoeslag 350 euro, vorig jaar 114 en dit jaar heeft de gemeente de langdurigheidstoeslag maar helemaal geschrapt. ik ben chronisch rug patiënt moet rond komen van een bijstandsuitkering en de gemeente bezuinigt weer op de minima. ik vind het schandalig. Reactie infoteur, 23-05-2013
Beste Rianne,
Tja, het kan per gemeente inderdaad anders zijn. Het is maar net waar ze de prioriteiten leggen helaas.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Van der Loo, 04-03-2013 11:41 #1
Geachte dames, heren
Moet ik als ik in november 2012 langdurigheidstoeslag heb ontvangen, wachten tot november 2013 voor ik het weer aan kan vragen? Kan ik met terugwerkende kracht langdurigheidstoeslag aan vragen? Mijn consulente heeft jaren gezegd dat ik er geen recht op had terwijl ik dat wel had blijkt nu. Reactie infoteur, 22-03-2013
Beste Van der Loo,
U kunt eens per kalenderjaar een langdurigheidstoeslag aanvragen als u vijf jaar of langer een inkomen hebt tot 110% van het bijstandsniveau. U kunt het dit jaar dus weer aanvragen met ingang van 1 januari.
Met vriendelike groeten,
Zeemeeuw

Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 21-09-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: Bijstand 2014 en 2015
Reacties: 11
Schrijf mee!