Hoger salaris krijgen: verdien ik wel genoeg?
Het is soms lastig om te bepalen of het salaris dat je verdient marktconform is. Vooral wanneer je al lang bij hetzelfde bedrijf werkt kan het voorkomen dat je kennis en kunde niet meer overeenkomen met je salaris. Misschien verdienen je collega’s meer dan jij of misschien betaalt de concurrent wel veel hogere salarissen. Maar hoe kom je hier achter? In dit artikel zijn enkele voorbeelden beschreven van manieren waarmee je kan achterhalen of je salaris marktconform is.
Collectieve arbeidsovereenkomst
Gestart kan worden door te bekijken of het bedrijf waar je werkt zich conformeert aan een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Een CAO is een verzameling afspraken tussen werkgevers en vertegenwoordigers van werknemers. Je kan nakijken of je contract en salaris wel overeenkomen met de CAO-afspraken.
Komen je werkzaamheden nog wel overeen met je functiebeschrijving?
Vaak zijn de taken en verantwoordelijkheden van de verschillende functies binnen een bedrijf beschreven in functiebeschrijvingen. Bij die functiebeschrijvingen horen vervolgens bepaalde salarisschalen. Het kan zijn dat je werkzaamheden door de jaren heen dermate zijn veranderd dat je feitelijk een andere (hogere) functie bekleedt. Wanneer je werk uitvoert met meer verantwoordelijkheden verdien je mogelijk een upgrade van je functiebeschrijving én je salaris. Je behoort dan immers in een hogere salarisschaal te worden geplaatst.
Ga eventueel een gesprek aan met je leidinggevende of, indien mogelijk, met een P&O adviseur. Eventueel kan een dergelijk onderwerp worden aangesneden tijdens een functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek.
Wat vindt je jezelf waard?
Het kan nooit kwaad om voor jezelf eens op een rijtje te zetten hoeveel je jezelf waard vindt. Haal je bijvoorbeeld altijd ruim je targets, dan presteer je waarschijnlijk bovengemiddeld. Som eens op hoeveel je waard bent voor het bedrijf. Hoe onmisbaar ben je? Heb je een unieke functie binnen het bedrijf? Hoeveel ervaring heb je? Werk je bijvoorbeeld veel meer uren dan in je contract staan?
Wanneer je een mooi overzicht hebt is het eenvoudiger om je leidinggevende te overtuigen dat je meer behoort te verdienen.
Vraag eens rond bij collega’s
Je kan eens bij collega’s met soortelijk werk rondvragen wat zij ongeveer verdienen. Dit is een lastigere variant, maar in de praktijk valt het vaak mee. Sommige collega’s doen niet geheimzinnig over hun salaris. Vergelijk daarna de prestaties, ervaring en verantwoordelijkheden eens van die collega’s met die van jezelf en bepaal of je salaris voldoende is.
Solliciteer eens bij een ander bedrijf of op een andere functie
Door eens bij een andere werkgever te solliciteren kan je te weten komen wat je bij een ander bedrijf kunt verdienen. Mogelijk is het aanbod zo goed dat je de overstap maakt. Zelfs al wil je geen andere baan, dan nog kan het geen kwaad om middels een sollicitatiegesprek je marktwaarde te bepalen. Eventueel kan je met het aanbod schermen bij je eigen leidinggevende en zodoende bij je huidige bedrijf een mooie salarisverhoging krijgen. Er staat voor de leidinggevende namelijk druk op: hij dreigt je kwijt te raken. Niet zelden hoor je verhalen over mensen die een prachtaanbod krijgen en daardoor een mooi tegenvoorstel van hun eigen baas krijgen.
Internet
Het internet is een onuitputtelijke informatiebron. Ook met betrekking tot salarissen is er enorm veel informatie te vinden. Er zijn zelfs websites te vinden waarop voor verschillende functies is aangegeven wat anderen verdienen. Daarbij wordt bijvoorbeeld aangegeven wat de ervaring is van anderen, etc.
Een andere optie is door op bijvoorbeeld een openbaar financieel forum een topic te openen waarin je de vraag stelt wat een marktconform salaris is voor jouw functie. Je kan anoniem aangeven hoe je werksituatie is, wat je ervaring is, etc. De kans is groot dat mensen met een soortgelijke functie gaan reageren en vergelijken, waardoor je kan achterhalen of je salaris marktconform is.
Professional inschakelen
Wanneer bovenstaande manieren je niet aanspreken, kan je altijd nog een professional inschakelen zoals een loopbaanbegeleider.