Verdien ik wel genoeg geld: klopt mijn salaris?

Verdien ik wel genoeg geld: klopt mijn salaris? Niemand wil natuurlijk te weinig verdienen voor zijn of haar werkzaamheden. Vragen die tijdens het werk naar boven komen zijn vaak gerelateerd aan de hoogte van het salaris. Men vraagt zich af of er wel genoeg verdient wordt. Is mijn salaris hoog genoeg? Verdienen mijn collega’s meer dan ik voor dezelfde werkzaamheden? Wat is het minimumloon voor het werk dat ik uitvoer? In dit artikel lees je over deze financiële kwesties.

Salarisverhoging vragen

Tijdens het sollicitatiegesprek wil je natuurlijk dolgraag weten wat je salaris is. Niet altijd is dat duidelijk in de vacature en moet je er achter zien te komen tijdens het gesprek. Vaak vergt dit een subtiele manier van handelen want niet iedereen vindt het even gepast om zonder pardon naar de hoogte van salaris te vragen. Uiteraard staat vragen altijd vrij en is dat geen probleem. Het is echter niet altijd makkelijk te berekenen wat je uiteindelijke salaris wordt. Externe taken kunnen de hoogte van het salaris natuurlijk beïnvloeden.

Je sollicitatiegesprek is een persoonlijke kwestie. De onderhandelingen die plaatsvinden over het salaris blijven vaak ook tussen vier muren. Hoe je collega’s het af hebben gebracht tijdens deze onderhandelingen kun je dus vaak ook niet weten en het kan dus best zijn dat je collega’s meer of minder verdienen voor hetzelfde werk dat jij uitvoert.

Wat is het minimumloon van 2011/2012?

Het minimumloon is in Nederland wettelijk vastgesteld. Dit betekent dat je hier niet onder mag verdienen. Het minimumloon is natuurlijk niet voor iedereen gelijk. Minimumloon is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder leeftijd. Ook bepaalde uitkeringen kunnen van invloed zijn op je minimumloon. Als jij bijvoorbeeld een Wajong uitkering hebt, kan in sommige gevallen je minimumloon lager uitvallen. Tevens is het zo dat het minimumloon van iemand van zestien jaar natuurlijk lager ligt dan iemand van vijfentwintig.

Waarom verdienen mijn collega’s meer?

Het kan voorkomen dat je collega’s meer verdienen dan jij. De oorzaak hiervan is niet altijd even duidelijk. Vaak vraag je jezelf dan af hoe dat nou kan. Je doet immers hetzelfde werk? Toch? Vaak vergissen mensen zich hierin want deze aanname is niet altijd het geval. Je collega’s kunnen andere taken op zich genomen hebben. Denk bijvoorbeeld aan leidinggevende taken of management taken. Ook kan leeftijd een factor zijn voor de hoogte van het uiteindelijke salaris. Tevens is werkervaring een zeer belangrijke factor als het gaat om de hoogte van het salaris. Hoe meer relevante werkervaring je hebt opgebouwd, hoe meer je mag verdienen.

Hoe kan ik zorgen dat ik meer ga verdienen?

Als eenmaal de hoogte van het salaris op papier staat hoeft dat natuurlijk niet gelijk vast te staan voor een langere periode. Op de hoogte van het salaris heb je zelf in principe ook invloed. Denk aan het actief omscholen van je eigen kennis. Meer kennis betekent vaak ook meer salaris. Ook is het zo dat hoe langer je bij een bedrijf werkt, hoe meer geld je mag verwachten. Bij een bepaald aantal jaren werken stopt deze stijging overigens.

Hoe moet ik promotie vragen?

Dit is vaak een lastig punt. Kun je promotie vragen of word je dan raar aangekeken? Wat zullen mijn collega’s denken als ik om meer salaris ga vragen? Ik mag toch eigenlijk helemaal niet zeuren of is nooit geschoten altijd mis? Promotie vragen is in sommige situaties geoorloofd. Je mag zelf best het initiatief nemen om de onderhandelingen over je salaris opnieuw te bespreken. Als jij van mening bent dat jij te weinig verdient voor het werk dat jij levert moet je het zeker proberen. Het is dan belangrijk om van te voren te beseffen en te bedenken waarom jouw salaris omhoog moet. Wat maak jou zo waardevol in het bedrijf? Ben jij degene die geld in het laatje stopt? Mag jij gerust iets meer verdienen dan je collega die toch niet zoveel doet? Bedenk goede argumenten voordat je de onderhandelingen opent voor de hoogte van je salaris.

Ankereffecten

De economische psychologie staat natuurlijk niet stil en komt constant met nieuwe ontdekkingen. Een reeds bekende ontdekking is het ankereffect. Dit betekent dat men een bepaald beginwaarde in het hoofd heeft en vanuit die startwaarde verschuivingen maakt. Tijdens het onderhandelen van de hoogte van je salaris kan het in acht nemen van dit psychologisch verschijnsel je weerhouden van bepaalde valkuilen. Denk aan het volgende:

  • Als jij een bepaalde waarde noemt kun je beter een waarde noemen dat hoger is dan waar jij tevreden mee bent. De andere partij (bijvoorbeeld je opdrachtgever of je werkgever) zal zijn waarde baseren op de waarde die jij hebt genoemd. De andere partij gebruikt jouw waarde als anker en gaat vanaf dat startbedrag veranderingen aanbrengen. Het is aan jou de kunst om je anker niet te ver te leggen, maar precies op het juiste plekje.
  • Houd er rekening mee dat ook jij prooi kan vallen aan het ankereffect. Jij bent ook maar een mens! Als je van je bijbaan (laag inkomen) een vaste baan aanneemt heb je vaak een te laag startbedrag in je hoofd. Je kunt genoegen nemen met een bedrag dat ver boven je bijbaan ligt, maar dat niet realistisch is met wat je collega’s krijgen voor hetzelfde werk.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een normaal startsalaris?Wat is een normaal startsalaris?Een startsalaris waarmee je in dienst komt bij een werkgever is maatgevend voor de rest van jouw loopbaan bij die betref…
Wat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatWat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatEen nieuwe baan in 2024, maar wat verdient uw buurman of buurvrouw? Of wat verdient een piloot, de huisarts, de postbode…
Loon en salaris uitgelegdLoon en salaris uitgelegdLoon is, evenals salaris, de beloning voor arbeid die men niet in zelfstandige dienst verricht. Loon is dus de vergoedin…
Loonvordering: Help, ik krijg geen salaris! Wat te doen?Loonvordering: Help, ik krijg geen salaris! Wat te doen?Werknemers zitten in een lastig parket, wanneer ze hun loon van hun baas niet ontvangen. Wie geen salaris ontvangt, komt…
Leren budgetteren, ofwel slim met je geld omgaanLeren budgetteren, ofwel slim met je geld omgaanDe groep mensen, en dat zijn lang niet altijd jongeren, die diep in de schulden zit is groot en wordt alsmaar groter. So…
Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.