Meer geld besparen in tien stappen
Geld besparen, wie wil dat niet? Een bekend gezegde is 'aan het eind van mijn geld heb ik altijd nog een stukje maand over'. Het is dus niks om je voor te schamen, want met de juiste maatregelen kun je tientallen euro's per maand besparen. Met deze tien stappen kun je makkelijk geld besparen zodat je nooit meer met bibberende handen bij de kassa staat afvragend of je saldo wel toereikend is!
Krijg inzicht in je uitgaven en inkomsten
Het klinkt misschien als een open deur, maar het is van groot belang dat je weet waar je geld precies naar toe gaat. Een aantal lasten zijn vast, bijvoorbeeld je huur of hypotheek. Toch zijn er veel uitgaven die iedere maand wisselen, en laat dat nou net zijn waar je op kunt besparen! De makkelijkste techniek om inzicht te krijgen in je financiën is om een kasboek bij te houden voor een bepaalde tijd. Dit kan tegenwoordig ook online, bijvoorbeeld middels
MijnGeldzaken Huishoudboekje. Zo kun je precies zien waar je geld heen gaat, en hoeveel.
Analyseer je inkomsten en uitgaven
Nu je zicht hebt gekregen op je inkomsten en uitgaven is het verstandig deze eens goed onder de loep te nemen. Je zult merken dat er veel zogenaamde sluipende kostenposten zijn. Dit zijn uitgaven die op het moment van aanschaf erg onschuldig lijken, maar ondertussen wel een grote hap uit je maandelijkse budget neemt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dagelijks een broodje met koffie kopen op het werk of een tijdschrift kopen voor de zondagmiddag.
Ook doe je er verstandig aan als je de categorieën van al je uitgaven vergelijkt met wat de meeste mensen uitgeven aan zaken als boodschappen, verzekeringen of huishoudelijke producten. Als je merkt dat je bovengemiddeld veel uitgeeft aan iets, dan kun je gericht kijken hoe je geld gaat besparen!
Analyseer je verzekeringen
Veel mensen zijn onnodig hoog of voor veel dingen ongemerkt verzekerd. Hier valt veel geld op te besparen met de volgende aandachtspunten:
- Uiteindelijk zijn maar een aantal verzekeringen echt noodzakelijk: een inboedelverzekering tegen brand of inbraak, een zorgverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering en een opstalverzekering als je een eigen woning hebt. Ga kritisch bij jezelf na of je alles wat niet binnen dit lijstje valt wel echt nodig hebt.
- Als je een reisverzekering hebt, controleer dan of deze niet al onder je ziektekostenverzekering valt.
- Maak een overzichtelijke lijst met zaken waarvoor je met welke verzekering verzekerd bent. Hierdoor voorkom je oververzekering of zelfs dubbele verzekeringen.
- Heb je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeringsmaatschappij, ga dan eens na of er niet korting valt te regelen!
Waar heb je recht op?
Veel mensen lopen ieder jaar honderden euro's mis simpelweg omdat ze niet weten waar ze recht op hebben. Wist je bijvoorbeeld dat je kwijtgescholden kan worden van alle gemeentelijke lasten? Ook kun je soms een bijdrage ontvangen voor bepaalde zaken, zo is er zorgtoeslag, kindgebonden budget, huurtoeslag en kinderopvangtoeslag. Om na te gaan of je hier recht op hebt kun je het beste kijken op de toeslagensite van de
belastingdienst.
Besparen op boodschappen
Een groot kostenpost voor de meeste mensen is iedere maand weer de boodschappen. Maar velen beseffen niet dat dit ook een kostenpost is waar veel op bespaard kan worden! Hier vind je een paar praktische tips om te besparen op de boodschappen:
- Maak een boodschappenlijst en beloof jezelf dat je verder niks zal kopen dan wat er op je boodschappenlijst staat.
- Doe geen boodschappen als je honger hebt. Hierdoor ben je eerder geneigd toe te geven aan impulsaankopen.
- De duurste producten staan altijd op ooghoogte. Het bovenste en onderste schap vind je de goedkopere (huis)merken, die vaak uit dezelfde fabriek als de A-merken komen!
- Maak gebruik van aanbiedingen. Het is erg de moeite waard om iedere week de folders door te pluizen op zoek naar aanbiedingen. Zo stunten supermarkten soms met 1+1 gratis-acties. Mocht je een voordelige actie vinden op een product wat je erg vaak nodig hebt dan is het soms verstandig grotere hoeveelheden in te slaan en eventueel in te vriezen.
- Koop in grootverpakkingen. Kleinere porties zijn veelal verhoudingsgewijs veel duurder. Ook is het aan te raden ongesneden groente te kopen
- Koop groente in blik. Het is misschien niet even lekker, maar het is even gezond als verse groente.
- Plan een vegetarische dag in de week. Vlees is erg duur, en met zelfs een simpele maatregel als één vegetarische maaltijd per week kun je erg veel geld besparen. Ook ontdek je misschien wel hartstikke lekkere nieuwe gerechten op deze manier!
Bespaar op gas en licht
Hoewel de prijzen voor gas en elektra grotendeels vastgelegd zijn per wet, zijn er prijsvechters toegetreden op de markt van gas en licht. Het is handig na te gaan of een overstap naar een andere energiemaatschappij voordelig voor je kan zijn. Een handige vergelijkingssite hiervoor is de site
Gaslicht.
Alternatieven voor kopen
Het kopen van bepaalde producten is soms helemaal niet nodig. Als je bijvoorbeeld graag leest kun je ook in je vriendenkring of familie boeken aan elkaar uitlenen. Hierdoor bespaar je veel geld door niet alles zelf te kopen. Als je een boek uit hebt belandt het immers toch vaak in de kast! Dit geldt ook voor producten zoals dvd's en spelletjes. Het kan zelfs met meubels!
Budgetteer je inkomsten en uitgaven
Nu je besparingsmogelijkheden hebt doorgevoerd is het verstandig om te kijken welk bedrag je uittrekt voor bepaalde kosten. Zo kun je iedere week een bedrag pinnen voor boodschappen en op is op.. Hierdoor heb je ook goed inzicht op hoeveel je nog te besteden heeft voor bepaalde zaken.
Winkel verstandig
Iedereen heeft af en toe nieuwe kleren nodig of wil wat leuks kopen, dit moet je ook zeker kunnen blijven doen als je toch wilt besparen! Hierdoor is het verstandig een realistisch bedrag te budgetteren voor zaken als kleding en vrije tijd. Als je iets nieuws wilt aanschaffen is het handig om een aantal zaken bij jezelf na te gaan:
- Heb ik dit echt nodig? Een hele makkelijke vraag om te stellen aan jezelf, en het kan je heel veel geld besparen. Wil ik echt dit paar schoenen van €100,- of wil ik genoegen nemen met het andere paar dat veel minder kost? Ga ik dit echt gebruiken? Is het dit geld waard voor mij?
- Geef geen geld uit wat je niet hebt. Koop dus nooit iets op afbetaling of met geleend geld, hierdoor kun je makkelijk in de schulden raken.
- Sta nooit rood. Dit kost je handen vol geld!
Spaar bewust
Als je succesvol besparingen heeft doorgezet hou je natuurlijk extra geld over. Dit geld kun je gebruiken om iets leuks te kopen, maar het is niet onverstandig om ook te gaan sparen. Als je het geld op een spaarrekening zet bouw je rente op en heb je altijd geld achter de hand. Zo kom je niet voor onvoorziene uitgaven te staan die je niet kunt betalen, zoals bijvoorbeeld een kapotte wasmachine.
Behoud het inzicht op je inkomsten en uitgaven
Als je veranderingen hebt aangebracht om geld te besparen heb je nog maar het halve werk gedaan. Het is nu de kunst om het ook in de gaten te blijven houden. Blijf het kasboek wat je eerder (online of op papier) hebt gemaakt bijhouden en grijp in als je weer de mist in dreigt te gaan. Besparen is niet makkelijk omdat het vaak betekent dat je veranderingen in je leven moet aanbrengen, maar het is het zeker waard!