Seniorenkortingen liggen voor het oprapen

Seniorenkortingen liggen voor het oprapen Seniorenkortingen zijn er volop, ook in 2019 en 2020. Ouderen kunnen in de praktijk allerlei kortingen krijgen. Niet alleen van de fiscus, maar ook van allerlei bedrijven. Ook vijftigplussers komen voor kortingen in aanmerking. Maar niet alle senioren weten dit. Maak dus gebruik van de mogelijkheden die er zijn.

Ouderenkortingen

Nederland vergrijst. Reden waarom ondernemingen zich steeds meer op ouderen richten. Daarbij kiest men een ruime doelgroep: de vijftigplusser wordt in deze dynamische tijd al tot oudere gerekend, en kan gebruik maken van allerlei kortingen. Over het algemeen gaat het om babyboomers die wel wat te besteden hebben. Binnen vijf jaar is een derde van de Nederlandse bevolking ouder dan 55 jaar.

De fiscus en heffingskortingen

De bekendste leeftijd afhankelijke korting die de fiscus biedt is de zogenaamde ouderenkorting en alleenstaande ouderenkorting van maximaal 1.596 euro in 2019. U komt daarvoor in aanmerking als:
 • U 66 + (AOW-gerechtigde) bent en belastingplichtig. Hierbij geldt dat u uiterlijk aan het einde van het kalenderjaar 66 jaar plus vier maanden of ouder bent (2019).
 • Uw verzamelinkomen niet meer is dan € 47.423 (2019) of € 48.000 in 2020.

De uitkeringsinstantie van uw pensioen houdt bij de inhouding van loonbelasting rekening met de ouderenkorting. De ouderenkorting wordt dus automatisch verleend door de uitkeringsinstantie die uw loonheffingskorting toepast. Als u een alleenstaande oudere bent met recht op AOW voor ongehuwden, kunt u ook aanmerking komen voor de ouderenkorting of als u nog werkt de arbeidskorting 2019. Tot slot zullen vele 66 plussers voor sommige belasting toeslagen in aanmerking kunnen komen. Bijvoorbeeld de toeslag op de ziektekosten, omdat de 66 plusser met zijn inkomen regelmatig beneden het vereiste inkomen uit komt. Of de zorgtoeslag 2019.

Seniorenkortingen en de ouderenbond

Maar tot de senioren wordt ook steeds meer de 50 plusser gerekend. Die portemonnee is vaak beter gevuld. Bovendien zijn er in ons land meer dan 5 miljoen landgenoten ouder dan 50 jaar. Bij ANBO bedragen in 2019 de kosten van lidmaatschap € 45 (2019), een bedrag dat u door kortingen snel weer terug kunt verdienen.

ANBO

Ook biedt ANBO kortingen en ledenvoordeel aan voor onder andere:
 • Zorg verzekeringen (zorgcollectief).
 • Overige verzekeringen.
 • Rijbewijs keuringen.
 • Belastingservice.
 • Culturele activiteiten.
 • Bewegen.
 • Bellen.
 • Gas en elektra (energiecollectief).
 • Sport.
 • Woning laten schilderen met korting.
 • Hotels.

Senioren kortingen en bedrijfsleven

Maar u hoeft niet altijd lid te zijn van een bond om kortingen te krijgen. Gemeenten hebben vaak een stadspas die voordelen geeft op allerlei voorzieningen. Of denkt u aan de kaarten in het openbaar vervoer. Ook het bedrijfsleven biedt kortingen. Om bedrijfseconomische motieven uiteraard. De doelgroep is groot, waardoor gemakkelijker kortingen kunnen worden gegeven. Ouderen maken eerder gebruik van de daluren, waardoor de capaciteitsbenutting van bedrijven verder verbetert. Hotelkamers staan minder leeg. Bedrijven bieden commerciële passen die kortingen geven, maar er zijn ook regelingen voor:

1. Hotels en Landal Green Parks

De 66 plusser kan soms kortingen krijgen van 10 of 25 procent, afhankelijk van het seizoen en het arrangement. Het Franse Mercure berekent voor een 55 plusser soms maar 1 persoon per tweepersoonskamer, waarbij ook nog eens het ontbijt van de tweede persoon gratis is. Bij de Spaanse Paradores is regelmatig sprake van kortingen van 30% op de prijs van een kamer met ontbijt. Landal Green Parks heeft meerdere arrangementen met grote kortingen (tot 30%).

2. Bioscopen

In de middag zijn senioren kaarten met korting te krijgen.

3. Theaters.
Veel theaters bieden ouderen kortingen.

4. Sport

Er zijn speciale sportprogramma’s voor senioren, tegen lagere prijzen.

5. Sport Reizen

Vooral vliegtuig maatschappijen zijn bereid een stuk van de prijzen af te doen.

Slot

Enerzijds ziet men dat de overheid zijn doelgroep voor financiële bijstand en kortingen aan het beperken is. Anderzijds heeft het bedrijfsleven de 50 plusser ontdekt. Tot welke doelgroep u ook hoort, doe er vooral uw voordeel mee. Denk ook aan de verschillende beurzen voor senioren want de huidige bezuinigingen betekenen vast ook een hap uit uw portemonnee.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ouderenkorting 2021 omhoogOuderenkorting 2021 omhoogWie in 2023 recht heeft op AOW, heeft in beginsel ook recht op de ouderenkorting 2024. Deze heffingskorting is wel inkom…
Ouderenkorting 2017 en 2018 omhoogOuderenkorting 2017 en 2018 omhoogDe ouderenkorting wordt in 2016, 2017 en 2018 per saldo verhoogd, een logische zet want het lijkt slecht gesteld met de…
Slecht zien / horen en senior: Snel in gevaarlijke situatiesnieuws uitgelichtSlecht zien / horen en senior: Snel in gevaarlijke situatiesVan 17 juni tot en met 1 juli 2015 voerden de belangenorganisatie ANBO en Specsavers een online onderzoek uit onder ruim…

China stoomt op in de vaart der volkerenChina stoomt op in de vaart der volkerenDat China opstoomt in de vaart der volkeren van de wereldeconomie zien we niet alleen aan de dubbel cijferige economisch…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Reacties

Joke Boukes, 19-06-2019
Ik ben 57. Kan ik ook korting krijgen op trein en bus? Reactie infoteur, 20-06-2019
Beste Joke Boukes,
Vaak zijn de seniorenkortingen in het openbaar vervoer vanaf 65 jaar, maar regionaal kan dit anders zijn. Bovendien heeft de NS allerlei aanbiedingen en kortingskaarten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Eveline Sonneville, 04-01-2018
Begrijp ik het nou goed? Zijn er ook vliegtuigmaatschappijen die korting geven aan 50-plussers? Waar kan ik daar meer informatie over vinden? Alvast bedankt, Eveline Reactie infoteur, 05-01-2018
Beste Eveline Sonneville,
U kunt er altijd naar vragen, luchtvaartmaatschappijen lopen er niet mee te koop en het geldt niet voor alle vluchten en reizen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Imca Morales, 17-12-2017
Hoe vraag ik kortingskaarten of -passen aan? Reactie infoteur, 18-12-2017
Beste Imca Morales,
Hoe u een kortingspas voor senioren aanvraagt, hangt van de instelling af. Bij een gemeente bijvoorbeeld kan dit online of aan de balie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Peet van Raffe, 24-07-2017
Waar en bij welke instellingen of winkels krijg ik korting met mijn senioren pas? Reactie infoteur, 24-07-2017
Beste Peet van Raffe,
Er zijn meerder seniorenpassen in omloop en de kortingen die u dan kunt krijgen kunnen per gemeente of uitgevende instelling verschillen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

J,van Wissen, 20-01-2013
Ik word in mei van dit jaar 59 jaar. Ik kan met 60 met flexibel pensioen gaan en ben dat ook aan het overwegen. Dit wordt met name ingegeven om dat ik mijn echtgenote moet helpen in het huishouden vanwege de gevolgen van een herseninfacrct in 2009. Kunnen jullie me aangeven of er buiten de seniorenkortingen nog andere aanspraken voor handen zijn. Ik heb ergens iets opgevangen dat een boekje van de overheid zou zijn, waarin iets in zou staan over 141 regelingen of iets dergelijks. Dat potje zou goed gevuld zijn maar is blijkbaar niet zo bekend.
Alle hulp en bijdrage is welkom.
alvast bedankt
m.vr.gr.
J.van Wissen Reactie infoteur, 21-01-2013
Beste J. van Wissen,
Kijkt u eens naar: http://tinyurl.com/bdtsww2

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 16-09-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.