China stoomt op in de vaart der volkeren

China stoomt op in de vaart der volkeren Dat China opstoomt in de vaart der volkeren van de wereldeconomie zien we niet alleen aan de dubbel cijferige economische groei. Ook de Big Mac doet zijn opmars en het gebruik van de credit card en AliPay groeit fors. Europa zou blij zijn met de economische groei die regelmatig in China wordt bereikt (ten minste 7% per jaar en vaak veel hoger). China aast op schaarse grondstoffen in de wereld en koopt op strategische plekken havens op, zoals in Griekenland. De VS proberen in 2020 de opmars van China wel te vertragen, maar dat zal de ambitie van China om nummer 1 in de wereld te worden niet wegnemen.

Geld in China

De officiële valuta van China is de renminbi (¥), RMB, de munteenheid is de yuan, (元). Verder geldt:

1 yuan (元) is onderverdeeld in tien jiao (角) en 1 jiao is weer onderverdeeld in tien fen (分). Anders gezegd: 1 yuan (元)= 100 fen (分).

Een waardedaling van de valutakoers van de renminbi maakt Chinese producten in het buitenland goedkoper en aantrekkelijker. Een waardestijging zal China zoveel mogelijk willen vermijden.

Bankiers in China vinden Nederland, verzekeraars zoals Anbang ook

De bankiers hebben China al lang ontdekt. Met zijn vele inwoners en fikse economische groei is China een geweldige markt in opkomst en heeft het een groot potentieel aan klanten. En zoals u weet zijn bankiers er om de groei waar mogelijk te stimuleren en om er zo veel mogelijk aan te verdienen. China wordt daarbij gezien als emerging market. Maar andersom kopen ook Chinese bedrijven veel bedrijven in het buitenland op, binnen en buiten de EU. Zo kocht het Chinese Anbang bijvoorbeeld Reaal Nederland. Chinese bedrijven lijken steeds meer een prominente plek op het wereldtoneel te willen veroveren.

De creditcard in opmars

Het gebruik van de creditcard is in China is fors gegroeid naar ruim 60 miljoen kaarten. In potentie zijn er 1,3 miljard Chinezen met een creditcard mogelijk, ofwel een markt van circa 1¾ miljard dollar. Naar schatting 30% van de Chinezen heeft een betaalkaart, er dus dus nog een hele weg te gaan. Velen betalen via AliPay of WeChat. Ter vergelijking: in andere minder ontwikkelde landen is ook een enorme opmars gaande naar digitaal betalen, de corona-uitbraken in 2020 hebben dit proces verder doen versnellen en het einde is nog niet in zicht.

Chinezen en betaalkaarten

De aard van de Chinees is over het algemeen zo ingesteld, dat alleen het geld besteed wordt dat er is. Rood staan zal een Chinees niet zo snel doen. In de praktijk blijkt dan ook dat Chinezen met een creditcard weliswaar een betaalrekening aanhouden, maar vrijwel direct de gekochte goederen betalen. Ze kopen dus niet of nauwelijks op krediet, terwijl voor de creditcard bedrijven, net zoals in feite bij webwinkels, de winst zit in de hoge kredietrentes. Chinezen hebben een conservatief uitgavenpatroon. Maar liefst 94% van de Chinese creditcardhouders lost zijn schuld af voordat er rente over moet worden betaald.

De Chinese markt

Gerenommeerde banken als HSBC en CitiBank kunnen alleen in samenspraak met de binnenlandse spelers creditcards verschaffen. De verwachting is overigens dat binnen afzienbare tijd de markt voor creditcards verder voor buitenlandse banken zal opengaan. Een van de doelen is dan niet alleen om zoveel mogelijk Chinezen aan de creditcard te helpen, maar ook het behoudende betaalgedrag bij te stellen. Dat zal gegeven de Chinese cultuur niet eenvoudig zijn, maar kan, wanneer het lukt om betaaltermijnen door te schuiven, heel veel geld in het laatje brengen. Van de banken, wel te verstaan.

Conclusie China is booming

China is een groot land met veel inwoners. Onder een streng geleide economie mogen steeds meer bedrijven ook in de rest van de wereld economische activiteiten ontplooien. Ook in Nederland. Nederland ziet hierin meestal de extra contacten en exportmogelijkheden als positief. Of dat terecht zo wordt gezien, moet echter nog maar worden afgewacht. Op de Nederlandse markt kan in eerste instantie de komst van China een gunstig effect op de prijzen hebben, omdat de concurrentie daarmee toeneemt. Het is de vraag of niet te veel westerse kennis op een eenvoudige wijze in handen komt van de Chinezen. China staat er niet bekend om zijn kennis altijd te willen delen met het Westen. Niemand kent nog de effecten voor de langere termijn, maar dat de invloed van China in de wereld verder zal toenemen, daar twijfelt anno 2020 eigenlijk niemand aan.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De financiële bom is in handen van ChinaDe financiële bom is in handen van ChinaDe schuldenberg van de VS is inmiddels immens te noemen. China beschikt over schatten aan financiële reserves en investe…
American Express Creditcard: Flying Blue Credit CardAmerican Express wint veel terrein in Nederland op de, door banken aangeboden en in Nederland al erg populaire, Visa en…
Skype, de bekendste VOIP-aanbieder naast WeChatSkype, de bekendste VOIP-aanbieder naast WeChatVoor het grote publiek is Skype de eerste en bekendste softwareaanbieder voor gratis en goedkoop bellen en telefoneren v…
Lenen met negatieve BKR codering: Kan dat nou wel of niet?Lenen met negatieve BKR codering: Kan dat nou wel of niet?Veel mensen vragen zich af of het nu mogelijk is om geld te lenen bij de bank, wanneer je een negatieve BKR toetsing of…

Koopkrachtberekening klopt zeldenKoopkrachtberekening klopt zeldenDe koopkracht van alle Nederlanders staat voortdurend in de politieke belangstelling, maar een koopkrachtberekening is z…
Seniorenkortingen liggen voor het oprapenSeniorenkortingen liggen voor het oprapenSeniorenkortingen zijn er volop, ook in 2019 en 2020. Ouderen kunnen in de praktijk allerlei kortingen krijgen. Niet all…
Bronnen en referenties
  • McKinsey
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 20-08-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.