Ontsnappingsroute overname ABN AMRO heette MAC
Dat de kredietmarkt behoorlijk op slot zat door de hypotheekcrisis in de VS en onderling wantrouwen, werd ook zichtbaar in de koers van ABN AMRO. Niemand wilde de hoofdprijs betalen en er was een ontsnappingsclausule ingebouwd. Eerst volgde de nationalisatie van de ABN AMRO bank en eind 2015 werd een deel van de aandelen van ABN AMRO naar de beurs gebracht. Van een bijna faillissement naar een nieuwe beursgang van ABN AMRO, al met al een dolle rit.
Inhoud
Biedingen op ABN AMRO in 2007
De biedingen op
ABN AMRO dateren van eind juli en begin augustus 2007. Het Consortium van Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander bood bijna 38 euro, terwijl de waarde van het bod van Barclays tendeerde naar 32 euro. Een groot verschil van circa 11 miljard euro. Opvallend was dat de koers van ABN AMRO toch richting 33 euro ging, iets meer dan het bod van Barclays maar veel minder dan het bod van het Consortium. Hoe was dat mogelijk, want men zou toch een koers van ABN AMRO om en nabij de 38 euro kunnen verwachten. Maar de markt heeft altijd gelijk en daarom is de vraag wat hier aan de hand was.
Kredietcrisis
Vooral de institutionele beleggers meden sinds de zomer van 2007 bijna alles wat op risico leek. Men stapte liever in de veilige staatsobligaties dan de onzekere aandelen. Voor zover men nog risico’s nam, eiste men een risico opslag. Aandelenkoersen leden hier zwaar onder. Vooral de zakenbanken ondervonden koersdalingen tot 30 procent. Het bod van Barclays dat voornamelijk in aandelen luidde daalde daardoor, het bod van het Consortium leek nauwelijks houdbaar. De markt zag dat, en prijste dat in. Bonden praatten inmiddels zelfs hardop over het niet doorgaan van een overname.
De Nederlandsche Bank
Bovendien moesten de Nederlandsche Bank en minister Bos van Financiën nog besluiten over de verklaring van geen bezwaar ten aanzien van Consortium. Het wachten was niet alleen op zo’n verklaring, maar ook op de eventuele aanvullende voorwaarden die de toezichthouders kunnen eisen om de risico’s van de voorgenomen splitsing van ABN Amro te beperken. Een een
gezonde financiering was daarmee nog niet rond. Ook de Europese Commissie moest in verband met de mededinging nog akkoord gaan.
ABN AMRO als bank
De zakenbank van ABN AMRO die ook in de boedel zat, zou wel eens zwaar getroffen kunnen zijn door de kredietcrisis. Dit betekende een extra risico en dus een verdere waardedaling. Ook was inmiddels duidelijk dat nogal wat klanten bij ABN AMRO waren
weggelopen. Hoeveel zullen we niet snel weten, maar de Rabobank en andere banken sponnen garen bij deze leegloop.
De MAC clausule als ontsnappingsroute
De MAC clausule is de Material Adverse Change clausule. Deze kan in werking treden bij substantiële wijzigingen in de markt of bij een van de betrokken banken. Niet geheel duidelijk is wat er onder substantieel moet worden verstaan, er wordt immers in de praktijk nauwelijks van de clausule gebruik gemaakt. Toch hielden marktvorsers er rekening mee dat geprobeerd zou worden om de clausule toe te passen, en daarmee van het bod af te zien of het bod fors te verlagen. En van die onzekerheid houden beleggers niet. Te meer omdat een dergelijke ingreep ook weer tot aanvullende schadeclaims en langdurige processen kan leiden. Met dit in het achterhoofd leek zelfs een koers van circa 33 euro nog aan de hoge kant.
Overname ABN AMRO
Het mocht allemaal niet baten. Het consortium van RBS, Fortis en Banco Santander namen in 2007 ABN AMRO over. Het duurde niet lang want al op 29 september 2008 meldde Fortis de lasten niet meer te kunnen dragen. Een volledig faillissement inclusief ABN AMRO dreigde.
Nationalisatie ABN AMRO in 2008
Toenmalig minister Wouter Bos wist op 24 december 2008 via een nationalisatie van de bank ABN AMRO voor een volledige ondergang te redden. Die nationalisatie heeft zeker 22 miljard euro gekost en daar komt de misgelopen rente nog bij. De periode 2009-2015 is vooral gebruikt om orde op zaken te stellen bij ABN AMRO om er weer een levensvatbare bank van te kunnen maken die naar de beurs zou kunnen gaan. Eind 2015 leek het zover. Een deel van de aandelen zou op de beurs worden verhandeld. Nou ja, aandelen, het waren geen gewone aandelen maar certificaten. Zo kon een stevige beschermingswal worden gemaakt om een volgende desastreuze overname van de bank te voorkomen.
Slot ABN AMRO in 2015 naar de beurs, beursgang
Eind november 2015 ging uiteindelijk een deel van ABN AMRO naar de beurs. Of dit een goede belegging is, is afhankelijk van de prijs die u voor de stukken moet betalen en natuurlijk de prestaties van de bank. Velen waagden toch een gokje. Op 20 november 2015 stonden de koersen bij de start van de handel 2,4 procent hoger op 18,18 euro. Eind augustus 2017 bedraagt de koers 23,8 euro. Dat is nog los van het dividend een stijging van 31%.