Loonvordering: Help, ik krijg geen salaris! Wat te doen?

Loonvordering: Help, ik krijg geen salaris! Wat te doen? Werknemers zitten in een lastig parket, wanneer ze hun loon van hun baas niet ontvangen. Wie geen salaris ontvangt, komt al snel in de problemen. Van het inkomen moeten immers de maandelijkse lasten worden betaald, zoals de hypotheek, de huur, de zorgverzekering, gas en elektriciteit. Een werkgever heeft de plicht om het salaris tijdig te storten op de rekening van de werknemer.

Gesprek

Als het salaris nog niet is uitbetaald, terwijl je nog in dienst bent, kun je het beste als eerste het gesprek met je baas aangaan. Het is belangrijk dat je vriendelijk blijft. Vraag netjes wanneer het loon wordt gestort en benadruk dat het voor je maandelijkse verplichtingen noodzakelijk is dat je salaris aan het einde van de maand netjes op je rekening staat. Meld dat je wil dat het loon zo snel mogelijk wordt gestort. Je kunt het beste op deze manier te werk gaan om de verstandhouding met de baas goed te houden. Dat is wel zo fijn voor een goede werksfeer.

Aangetekende brief

Aangetekende brief als je nog in dienst bent

Wanneer een gesprek met je baas niets oplevert, kun je stap twee zetten. Stuur een aangetekende brief naar je werkgever. Hierin meld je dat je geen salaris hebt opvangen en dat je verwacht dat het achterstallige loon zo snel mogelijk wordt overgemaakt. Eventueel kun je je eis staven met citaten uit het arbeidscontract dat je bent aangegaan met je baas. In de brief meld je hoeveel euro je nog krijgt en meld je dat bij het niet nakomen van de plichten van de werkgever eventueel juridische stappen volgen. Let wel: zo’n brief draagt niet altijd bij aan een goede verstandhouding met je werkgever. Zet zo’n stap dan ook alleen als praten geen resultaat oplevert!

Aangetekende brief als je uit dienst bent

Wanneer je uit dienst bent bij een bedrijf, kun je minder voorzichtig te werk te gaan. Je kunt dan gelijk een aangetekende brief sturen. Als jezelf niet bedreven bent in het schrijven van een goede brief, kun je deze brief ook door een advocaat laten opstellen. In deze brief kun je de werkgever er ook opwijzen dat hij na de vierde dag van het te laat doorbetalen van het salaris verplicht is om rente te betalen. Om indruk te maken op je ex-baas, kun je hierbij wetsartikel art. 7:625 BW vermelden. De werknemer heeft recht op een verhoging van het salaris als het te laat binnen is. Dat bedraagt vijf procent van het loon van dag 1 tot 8 en voor elke werkdag die er na komt 1 procent. Overigens mag deze verhoging nooit hoger oplopen dan de helft van het achterstallige salaris. Een belangrijk onderdeel van de brief is de vermelding van de uiterste datum waarop je verwacht dat het loon binnen is. Houd dit op ongeveer acht dagen. Is het salaris daarna nog niet binnen, dan is het tijd voor hardere maatregelen.

Kort geding/Rechtszaak

Je kunt de werkgever opnieuw een brief sturen, maar als hij niet reageert op de eerste brief, dan heeft het weinig zin om eindeloos te schrijven. Stap naar een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. Als je lid bent van een vakbond, kun je hier ook vaak terecht. Een advocaat kan een eventuele procedure of zelfs een kort geding bij de kantonrechter opstarten. Voor een rechtszaak ben je niet verplicht om een advocaat jouw belangen te laten vertegenwoordigen, maar dat is wel aan te raden omdat een zaak behoorlijk complex kan zijn. Het is dan belangrijk om jezelf door een goede deskundige te laten vertegenwoordigen. Mogelijk kun je de kosten van de rechtszaak verhalen op je (ex)-werkgever. Je kunt de rechter ook vragen om het achterstallige loon te laten verhogen door de ontstane stagnatie.

Voorbereiding op kort geding/rechtszaak

Voordat je een rechtszaak opstart is het onontbeerlijk om te weten waarom je je loon niet ontvangt. Heb je een conflict met je baas, doe je je werk niet goed naar de zin van de werkgever of kan het bedrijf waar je werkt (of hebt gewerkt) zijn verplichten niet meer voldoen? Kom hier eerst achter en bespreek dit met je advocaat. Een kort geding mag alleen worden aangevraagd als er sprake is van een spoedeisend karakter. In de meeste gevallen valt daar ook het niet ontvangen van het salaris onder. Als het kort geding geweest, volgt er een snelle uitspraak.
© 2012 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontslag en recht op vakantiegeldOntslag en recht op vakantiegeldWanneer je verandert van baan of ontslagen wordt heb je recht op je salaris, vakantiegeld en uitbetaling van niet genote…
Salaris te laat of niet ontvangen, wat te doen?Salaris te laat of niet ontvangen, wat te doen?Bij veel mensen komt het salaris op een vaste dag in de maand of week binnen. Altijd de zoveelste dag van de maand of op…

Hoe komen tot een goede verdeling van een erfenisHoe komen tot een goede verdeling van een erfenisSuccessieplanning is een moeilijk onderwerp om aan te snijden bij zowel ouders als kinderen. Niemand wordt graag met de…
Scammen, hoe zit dat nu?Scammen, hoe zit dat nu?Scammen, iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat houdt het nu eigenlijk in? Scammen is een Engels woord wat eig…
Bronnen en referenties
  • http://www.vanderwoudevanderwoude.nl/Arbeidsrecht/Loonvordering.aspx
  • http://www.hilkens.nl/arbeidsrecht.html
  • Boek Arbeidsrecht voor dummies, mr. R.A. Wijnands, Pearson Education Benelux, 2010
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.