Afschrijving berekenen

Afschrijving berekenen Alle ondernemers (en sommige particulieren) krijgen ermee te maken: het berekenen van de afschrijving van bedrijfsmiddelen, zoals machines, computers, apparatuur en auto’s. Hoeveel mag je afschrijven en hoe werkt het berekenen van de afschrijving? Dit artikel geeft informatie over de afschrijving van bedrijfsmiddelen als onderdeel van de boekhouding. Voor particulieren werkt de berekening op dezelfde wijze.

Kosten verdelen bij afschrijving

Bedrijfsmiddelen (machines, computers e.d.) hebben een langere levensduur dan een jaar. Daarom mogen de kosten worden uitgesmeerd over de jaren waarin het product wordt gebruikt. In elk jaar kan er een deel van de kosten van de opbrengsten worden afgetrokken. Om te kunnen afschrijven op een bedrijfsmiddel, moet eerst de jaarlijkse afschrijving worden berekend.

Afschrijving berekenen

Lineaire methode

De methode die het vaakst wordt gehanteerd om de afschrijving van bedrijfsmiddelen te berekenen is de lineaire methode. Dit houdt in dat ieder jaar hetzelfde bedrag wordt afgeschreven. De berekening van de afschrijving is de volgende:

Afschrijving per jaar (aanschafkosten – restwaarde): vermoedelijke gebruiksduur

Aanschafkosten

De aanschafkosten bestaan niet alleen uit de aanschafprijs, maar ook uit aankoop- en installatiekosten. Daar moeten subsidies er kortingen van af worden getrokken.

Restwaarde: wat is restwaarde?

De restwaarde bepaalt wat een bedrijfsmiddel (bijvoorbeeld een auto) nog waard is na een aantal jaren. Neem het voorbeeld van een auto. Sommige auto’s behouden hun waarde niet, terwijl andere, populaire auto’s een minder grote afschrijving hebben en redelijk waardevast zijn. Je kunt advies inwinnen bij de leverancier of een ander expert. Hij kan bepalen wat een bedrijfsmiddel na verloop van tijd nog waard is.

Vermoedelijke gebruiksduur bedrijfsmiddel

In principe gaat het om de technische levensduur van een periode: de periode tot het bedrijfsmiddel versleten is. Je kunt echter ook kiezen voor de economische levensduur. Dat is de levensduur tot het bedrijfsmiddel geen economisch nut meer heeft voor de onderneming. Er mag maximaal 20% per jaar worden afgeschreven. De vermoedelijke gebruiksduur is daarom minimaal vijf jaar.

Afschrijving berekenen: voorbeeld

Je koopt een laptop van € 2.000 waarvan de vermoedelijke gebruiksduur 5 jaar bedraagt. De laptop is dan nog € 150 waard. De afschrijving is 308 euro per jaar.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afschrijving voor ondernemersAls je als zelfstandige ondernemer je eerste belastingaangifte gaat invullen dan zul je al snel ontdekken dat niet alle…
Meest waardevaste auto’sBij het kopen van een auto moet je de jaarlijkse afschrijving meenemen in de overweging welke auto je gaat kopen. Wij ze…
Wat is uw auto nog waard?Wat is uw auto nog waard?Op het moment dat u uw nieuwe auto start, is de auto al veel minder waard geworden. Op een middenklasse auto gooit u op…
Afschrijven van duurzame productiemiddelenAfschrijven van duurzame productiemiddelenMet de les Management en Organisatie is het onderwerp ‘de kosten van duurzame productiemiddelen’ aan bod geweest, hieron…

Geld nodig: Extra geld verdienen of snel lenenGeld nodig: Extra geld verdienen of snel lenenSoms heb je snel geld nodig en moet je op korte termijn een manier hebben om snel aan dat extra geld te komen. Dat kan d…
Bronnen en referenties
  • MKB servicedesk
  • Belastingdienst
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 18-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.