Enkele tips om uw huis groener en goedkoper te maken

Uw huis en uw levensstijl groener maken, betekent vaak ook dat u goedkoper gaat leven, en dat is natuurlijk mooi meegenomen. Kleine aanpassingen kunnen al een hele hoop helpen om bij te dragen aan een betere wereld, en om uw maandelijkse en jaarlijkse kosten te verminderen. Hier volgen enkele suggesties en tips die u direct kunt toepassen.

Koop zuinigere lampen

Vervang uw gloeilampen door energie-zuinige tl-lampen. Deze zijn wel iets duurder dan normale lampen, maar dat verdient u ruimschoots terug doordat ze veel minder energie verbruiken, en veel langer meegaan dan gewone lampen.

Groener schoonmaken

U kunt geld besparen door het vervangen van uw traditionele huishoudelijke schoonmaakmiddelen met organische, toxine-vrije producten, of u kunt zelfs uw eigen schoonmaakmiddelen maken. Citroensap geeft een prachtige glans bij het polijsten van meubels en een soda-oplossing is perfect voor de schoonmaak. U kunt reinigingsmiddelen voor de vloer maken met citroensap en organische oliën. Doe eens een zoekopdracht in google voor ‘zelfgemaakte schoonmaakmiddelen’, en u vindt vele goede recepten.

Overweeg om te carpoolen

Als het gaat om vervoer, dan kunt u aanzienlijk kosten besparen door het opzetten van een lokale carpoolgroep. Veel mensen rijden alleen naar hun werk of brengen slechts 1 kind met de auto naar school. Als u samen rijdt met collega’s of met de buren regelt dat u omstebeurten uw beide kinderen naar school brengt, kan dat veel geld schelen in benzinekosten, en het vermindert ook de uitstoot van uitlaatgassen. Uiteraard is fietsen nog goedkoper en milieuvriendelijker! De weerstand van uw autobanden kan veel invloed hebben op het totale brandstofverbruik. Autobanden, zoals de meeste andere dingen, werken het beste wanneer ze in topconditie zijn. Zorg dus dat ze altijd goed opgepompt zijn.

Maak optimaal gebruik van warmte tijdens het koken

Koken vergt warmte en dus energie, dus door zuinig met deze warmte om te gaan kunt u geld besparen. Doe altijd een deksel op de pannen die worden gebruikt om te koken. Water zal ongeveer 6% sneller koken in pannen met een deksel erop, en daardoor bespaart u tijd en elektriciteit, en dat is beter voor het milieu. Als u gebruik maakt van een oven, houd de ovendeur dan gesloten. De meeste moderne ovens hebben een doorzichtige deur zodat u kunt zien wat er binnen gebeurt. Elke keer dat u de ovendeur open doet gaat ongeveer 20% van de warmte verloren. Als u bijvoorbeeld een cake aan het bakken bent, en u opent steeds de ovendeur om te zien hoe het gaat, dan bakt u op slechts 80% van de juiste temperatuur, terwijl u energie en geld verspilt.

Let op uw thermostaat

Maak verstandig gebruik van uw thermostaat. Zet de temperatuur ‘s nachts lager dan overdag. Als u slaapt hoeft u niet het hele huis te verwarmen. Ruimtes in huis die u niet gebruikt, hoeft u ook niet te verwarmen. Verwarm bijvoorbeeld de studeerkamer alleen als er ook daadwerkelijk iemand aan het werk is. Zet de thermostaat uit als u een weekend weg bent, of als het vriest, zet hem niet uit, maar wel lager, zodat de leidingen niet bevriezen. Ook dit bespaart geld, energie en is dus groener.

Kies een koud-water-wasmiddel

Uw wasmachine besteedt 90% van zijn energieverbruik aan het opwarmen van het water. U kunt hier aanzienlijk op besparen door het gebruik van een koud-water wasmiddel, en door over te schakelen naar een koude, of op zijn best, warm water setting. Als alle wasmachines in het land op koud water draaiden, zouden alle kleren net zo schoon zijn als nu, maar we zouden landelijk enorm besparen op de CO2-uitstoot. Overweeg ook het gebruik van wasverzachter te verminderen of te elimineren. U heeft het niet per se nodig, en wasverzachters bevatten schadelijke toxines die via de waterafvoer in het milieu terecht komen. Er zijn ook eco-vriendelijke wasverzachters beschikbaar die deze toxines niet bevatten.

Isoleer uw huis

Isoleer elk deel van het huis dat kan worden geïsoleerd als u dat nog niet gedaan heeft. Isolatie zorgt dat de warmte die u binnen produceert met behulp van de kachel, ook daadwerkelijk binnen blijft, zodat de kachel niet harder hoeft te werken. Ongeveer 40% van het warmteverlies in huizen wordt vaak toegeschreven aan het ontbreken van spouwmuurisolatie. Als u begint met het aanbrengen van isolatie, overweeg dan het gebruik van milieuvriendelijke isolatiematerialen. Bijvoorbeeld cellulose-isolatie, met behulp van gemalen oude kranten en tijdschriften, of isolatiemateriaal gemaakt van formaldehyde-vrij glasvezel. Dit is veel vriendelijker voor het milieu dan de traditionele materialen.

Let op lekkages

Lekkages in uw leidingen of van uw kranen kunnen u veel geld kosten. Een enkele gestage druppel kan oplopen tot 250 liter water per maand! Dat is 3.000 liter per jaar, waar u voor betaald, maar wat u nooit heeft gebruikt. Controleer uw toiletsysteem op lekkage door enkele druppels heldere kleurstof in uw watertank te doen. Spoel niet door gedurende tenminste 30 minuten en kijk of de kleur verschijnt in de toiletpot. Als dat zo is, dan is er een lek en zal dat moeten worden gerepareerd. U kunt op wc-water besparen door een volle fles water in de stortbak te doen. Op deze manier gebruikt u minder water als u doortrekt.

Hang uw was te drogen

Gebruik geen droger voor uw was, Dit is een van de grootste energie-slurpende apparaten die er is. Hang uw kleren te drogen aan een waslijn, in de zomer buiten, en in de winter binnen. Dit is goedkoper want het kost geen enkele energie. Als u toch per se een droger wilt gebruiken, let dan op deze dingen. Doe een grote superabsorberende handdoek bij de droger in, dit vermindert de droogtijd tot 10%, en bespaart geld en energie. Houd het pluizenfilter superschoon. Check het na elke droogcyclus. Zorg dat u gebruik maakt van de cool-down cyclus. Dit laat de kleren verder drogen met de restwarmte in de droger terwijl die afkoelt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eeuwig ontevreden versus gelukkig wordenEeuwig ontevreden versus gelukkig wordenEeuwig ontevreden zijn moet een ramp zijn! Niet alleen voor jezelf, maar ook je omgeving gaat gebukt onder al dat geklaa…
Op vakantie met de auto en goedkoop tankenOp vakantie met de auto en goedkoop tankenGoedkoop tanken op vakantie. Wie met de auto door Europa rijdt en op de kosten wil besparen, kan nog flink wat pecunia i…
Kunststof: recyclen van plasticKunststof: recyclen van plasticVeel van het plastic dat wij gebruiken wordt gerecycled. Vanuit gemeenten wordt de inzameling van gebruikt plastic steed…
Persoonlijke lening goedkoper dan hypotheek?Persoonlijke lening goedkoper dan hypotheek?Een persoonlijke lening of een hypotheek afsluiten voor een verbouwing, wat voor lening wordt het? Een persoonlijke leni…

De notaris en de aankoop van een woningDe notaris en de aankoop van een woningDe koper van een nieuwe woning krijgt nu een financieel voordeel van 4% van de koopsom. Dankzij de verlaging van de over…
Levensloopregeling 2020 en levensloopverlofkortingLevensloopregeling 2020 en levensloopverlofkortingDe levensloopregeling is in 2012 vervallen voor nieuwe toetreders, maar wie in daarvoor al spaarde met de spaarloonregel…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.