Uw loon bij ziekte

Uw loon bij ziekte Rondom ziekte en arbeidsovereenkomst bestaan veel misverstanden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat ze in de ziektewet zitten als ze ziek zijn. Maar in feite betaalt de werkgever gewoon 2 jaar lang uw loon door. En hoe zit het dan als u ziek wordt in de proeftijd? Op zulke vragen vindt u hier een antwoord.

Verzekerd via de WIA en de Ziektewet

Wie in dienst is bij een werkgever is verplicht verzekerd voor de inkomensgevolgen van ziekte via de WIA en de Ziektewet. Zowel u als uw werkgever betalen premies voor beide verzekeringen via inhouding op uw loon. Wettelijk is geregeld dat uw werkgever gedurende de eerste twee jaar van uw ziekte uw loon voor minimaal 70% blijft doorbetalen. Het loon waarover dit percentage wordt berekend is wel gemaximeerd via het maximumdagloon.

Op dat moment is er dus nog geen sprake van een geldelijke bijdrage door een uitkeringsinstantie. Wel is denkbaar dat uw werkgever het risico van loondoorbetaling heeft ondergebracht bij een verzekeringsmaatschappij en dat u uw loon of salaris via die maatschappij ontvangt.

WIA als opvolger van de WAO

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte blijft ook de arbeidsovereenkomst met uw werkgever gewoon intact en mag u niet ontslagen worden. Na 2 jaar ziek zijn wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor een uitkering via de WIA, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen als vervanger van de voormalige WAO. Als dat zo is ontvangt u vanaf dat moment een uitkering van UWV. De hoogte van die uitkering is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid en uw laatst verdiende loon. De WIA-uitkering stopt bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd of eerder als u weer in staat bent om te werken.

Ziek tijdens de proeftijd

Aan een nieuw dienstverband gaat doorgaans een proeftijd vooraf. Tijdens zon proeftijd gelden er andere regels dan bij een normale arbeidsovereenkomst. Partijen kunnen bijvoorbeeld makkelijker afscheid van elkaar nemen, ook bij ziekte. Zo hoeft een werkgever tijdens de proeftijd geen opzegtermijn in acht te nemen. U heeft dus geen recht op 2 jaar loondoorbetaling bij ziekte in de proefperiode.

Zwanger tijdens de proefperiode

Hoewel er dus minder stringente regels voor ontslag gelden tijdens de proeftijd, betekent dat niet dat voorschriften geheel ontbreken. Uw werkgever mag u bijvoorbeeld niet ontslaan omdat u zwanger bent. Maar omdat de werkgever de arbeidsovereenkomst zonder opgaaf van redenen mag beëindigen zal het voor u erg moeilijk zijn om aan te tonen dat zwangerschap de aanleiding voor het ontslag was.

De Ziektewet als vangnet

De ziektewet kan onder meer soelaas bieden als men ontslagen wordt tijdens ziekte in de proeftijd maar ook als een ontslagvergunning afloopt tijdens ziekte. In beide gevallen is er geen sprake meer van een dienstverband en treedt de uitkering ingevolge de Ziektewet in de plaats van loondoorbetaling c.q. een WIA-uitkering. U zult dan ook ten hoogste 2 jaar een ziektewetuitkering kunnen ontvangen. Daarna wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering uit hoofde van de WIA.

Op het moment dat u weer in staat bent om te werken, stopt ook de uitkering ingevolge de Ziektewet. Maar aangezien u dan uw baan kwijt bent, kunt u wellicht een beroep doen op de Werkloosheidswet (WW).
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedden merken - Welk merk bed kies je?Als je een bed wilt kopen kun je uit verschillende merken kiezen. Ieder merk heeft zijn voordelen en nadelen. Vergelijk…
In de ziektewetAls je ziek ben en je hebt geen recht meer op loon van een werkgever, dan kan je een beroep doen op de Ziektewet. Je kun…
De WW, de Ziektewet en de rechten en plichten van werklozenHet kan gebeuren dat u in de periode dat u een WW-uitkering krijgt ziek wordt en in de ziektewet terecht komt. Dit kan i…

De goedkoopste taxatie voor uw huisDe goedkoopste taxatie voor uw huisU kunt een taxateur voor verschillende waardebepalingen inschakelen. De prijsverschillen tussen de verschillende taxateu…
Verwarming een graadje lager kunnen zettenVerwarming een graadje lager kunnen zettenU kunt geld besparen en het milieu minder belasten door goed te letten op uw gasverbruik. Aan de andere kant wilt u niet…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 19-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.