Uw loon bij ziekte
Rondom ziekte en arbeidsovereenkomst bestaan veel misverstanden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat ze in de ziektewet zitten als ze ziek zijn. Maar in feite betaalt de werkgever gewoon 2 jaar lang uw loon door. En hoe zit het dan als u ziek wordt in de proeftijd? Op zulke vragen vindt u hier een antwoord.
Verzekerd via de WIA en de Ziektewet
Wie in dienst is bij een werkgever is verplicht verzekerd voor de inkomensgevolgen van ziekte via de WIA en de Ziektewet. Zowel u als uw werkgever betalen premies voor beide
verzekeringen via inhouding op uw
loon. Wettelijk is geregeld dat uw werkgever gedurende de eerste twee jaar van uw ziekte uw loon voor minimaal 70% blijft doorbetalen. Het loon waarover dit percentage wordt berekend is wel gemaximeerd via het maximumdagloon.
Op dat moment is er dus nog geen sprake van een geldelijke bijdrage door een uitkeringsinstantie. Wel is denkbaar dat uw werkgever het risico van loondoorbetaling heeft ondergebracht bij een verzekeringsmaatschappij en dat u uw loon of salaris via die maatschappij ontvangt.
WIA als opvolger van de WAO
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte blijft ook de arbeidsovereenkomst met uw werkgever gewoon intact en mag u niet ontslagen worden. Na 2 jaar ziek zijn wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor een uitkering via de WIA, de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen als vervanger van de voormalige WAO. Als dat zo is ontvangt u vanaf dat moment een uitkering van UWV. De hoogte van die uitkering is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid en uw laatst verdiende loon. De WIA-uitkering stopt bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd of eerder als u weer in staat bent om te werken.
Ziek tijdens de proeftijd
Aan een nieuw dienstverband gaat doorgaans een proeftijd vooraf. Tijdens zo’n proeftijd gelden er andere regels dan bij een normale arbeidsovereenkomst. Partijen kunnen bijvoorbeeld makkelijker afscheid van elkaar nemen, ook bij ziekte. Zo hoeft een werkgever tijdens de proeftijd geen opzegtermijn in acht te nemen. U heeft dus geen recht op 2 jaar loondoorbetaling bij ziekte in de proefperiode.
Zwanger tijdens de proefperiode
Hoewel er dus minder stringente regels voor ontslag gelden tijdens de proeftijd, betekent dat niet dat voorschriften geheel ontbreken. Uw werkgever mag u bijvoorbeeld niet ontslaan omdat u zwanger bent. Maar omdat de werkgever de arbeidsovereenkomst zonder opgaaf van redenen mag beëindigen zal het voor u erg moeilijk zijn om aan te tonen dat zwangerschap de aanleiding voor het ontslag was.
De Ziektewet als vangnet
De ziektewet kan onder meer soelaas bieden als men ontslagen wordt tijdens ziekte in de proeftijd maar ook als een ontslagvergunning afloopt tijdens ziekte. In beide gevallen is er geen sprake meer van een dienstverband en treedt de uitkering ingevolge de Ziektewet in de plaats van loondoorbetaling c.q. een WIA-uitkering. U zult dan ook ten hoogste 2 jaar een ziektewetuitkering kunnen ontvangen. Daarna wordt beoordeeld of u in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering uit hoofde van de WIA.
Op het moment dat u weer in staat bent om te werken, stopt ook de uitkering ingevolge de Ziektewet. Maar aangezien u dan uw baan kwijt bent, kunt u wellicht een beroep doen op de Werkloosheidswet (WW).