Financiële vrijheid

Financiële vrijheid Er word veel over geschreven en nog meer naar gezocht, we willen het allemaal. Rijk worden! Het schijnt zo makkelijk te zijn en iedereen moet het kunnen. Toch lijkt het vaak moeilijker dan gedacht. Hieronder een klein stappenplan naar wat meer financiële vrijheid, en wie weet? Een rijk leven!

Weet wat uw inkomsten zijn

Het is heel belangrijk dat u weet wat er elke maand binnenkomt aan inkomsten en wat er uitgaat aan uitgaven. Zo komt u niet meer voor verassingen te staan door onverwachtse rekeningen. Als u in kaart brengt wat de inkomsten en uitgaven zijn weet u precies wat u elke maand overhoud om te sparen en/of leuke dingen te doen. Zonder overzicht loopt u een grote kans om in de schulden te komen omdat u geld gaat uitgeven waarvan u niet weet of dat geld er wel is. U kunt online een kasboek aanmaken waarin u heel makkelijk een mooi overzicht kunt maken van uw financiën.

Bezuinigen

Als u precies weet wat uw inkomsten en uitgaven zijn kunt u gaan kijken of er manieren zijn om te bezuinigen. In veel huishoudens kan er hier en daar wel wat bezuinigd worden. Een abonnement op een tijdschrift wat u ooit heeft aangeschaft maar misschien niet meer de moeite waard vind. Of op verzekeringen, misschien bent u wel dubbel verzekerd of duurder verzekerd dan nodig. Ga al uw uitgaven na en kijk waar het misschien wel wat minder kan.

Pinnen

Pinnen is een gevaarlijke gewoonte. Een broodje pinnen hier, een drankje pinnen daar. Als u al die kleine bedragen optelt word het ineens een grote uitgave. Daarom is het verstandig om elke maand als het salaris gestort is 1 x huishoudgeld op te nemen voor 4 weken. Bereken hoeveel u nodig heeft per week en neem dit bedrag x 4 op. Zo hebt u meer overzicht over wat u uitgeeft. En als u wat overhoud van het huishoudgeld kunt u dit weer in uw spaarpot doen of op uw spaarrekening zetten.

Sparen

Maak het tot uw prioriteit om elke maand minstens 10% van uw inkomsten te sparen. Laat het automatisch afschrijven naar uw spaarrekening zodat u er niet naar om hoeft te kijken. Verdiep u in de soorten spaarrekeningen die er zijn en de rentepercentages. Zet uw spaargeld op een rekening waar u een hoog rentepercentage op uw spaargeld krijgt. Hoe meer u spaart, hoe leuker het wordt. Sparen brengt een goed gevoel met zich mee, niet alleen geeft het meer zelfvertrouwen. U hebt ook geen zorgen meer over onvoorziene uitgaven die zich altijd aan kunnen dienen, een kapotte auto of wasmachine, een onverwacht hoge rekening op de deurmat.
Ook een goede manier om te sparen is een spaarpot aan te schaffen en hier dagelijks wat kleingeld in te doen. Op deze manier merkt u bijna niet dat u spaart omdat de bedragen zo klein zijn. Toch zult u merken dat na een aantal maanden u ongemerkt toch een behoorlijk bedrag bij elkaar hebt gespaard.

Meer inkomsten

Nu u een overzicht van uw financiën hebt, weet waar te bezuinigen en elke maand een bedrag opzij zet om te sparen kunt u gaan proberen om meer inkomsten te gaan vergaren. Als u meer inkomsten heeft kunt u meer sparen en zo word u vermogen steeds iets groter. Dit is vaak het moeilijkste onderdeel. Toch zijn er tientallen manieren om meer geld te verdienen, als u maar bereid bent er iets voor te doen. Met stilzitten is nooit iemand rijk geworden. Bijv., Ga een gesprekje aan met de baas over een promotie, klus hier en daar wat bij, of begin een eigen webshop. Volg u passie, wat vindt u leuk om te doen? Mensen verdienen vaak meer als ze dingen doen die ze leuk vinden en hun gevoel erin leggen, dat word vaak beloond. Zoek voor uzelf uit wat u leuk vind en wat u graag zou willen doen.
© 2011 - 2024 Marie897, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een simpel stappenplan om meer te sparen!Geld opzij zetten om te sparen is heel belangrijk. Bijvoorbeeld een noodfonds voor noodgevallen en onverwachte kosten (k…
100 euro extra per maand verdienen100 euro extra per maand verdienenExtra geld verdienen, wie wil dat nou niet? Met 100 euro extra per maand kun je vaak net wat meer. Je kunt eindelijk gel…
Financieel onafhankelijkFinancieel onafhankelijkVeel mensen hebben de doelstelling om financieel onafhankelijk te zijn. Helaas is dit niet voor iedereen weg gelegd. Fin…

Vakantiegeld; wat is dit en wanneer krijg je het?Vakantiegeld; wat is dit en wanneer krijg je het?In de vijfde à zesde is het weer zover, dan wordt samen met je salaris ook weer je vakantiegeld gestort. Velen kijken hi…
Het leven wordt steeds duurderHet leven wordt steeds duurderAlles wordt duurder de dag van vandaag. De prijzen rijzen de pan uit. Het wordt steeds moeilijker om te kunnen sparen. H…
Marie897 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.