mijn kijk op

Koningshuis wel of niet te duur

Koningshuis wel of niet te duur Ons koningshuis is te duur volgens niet aanhangers van de monarchie. Bedoelen ze dat ze eigenlijk geen zin hebben om mee te betalen aan die prachtige jurken van prinses Maxima? Om over de hoedjes van prinses Beatrix maar te zwijgen. Hoeveel schoenen de Koninklijke hoogheden in de kasten hebben staan blijft ook een koninklijk geheim. Het koningshuis te duur vinden is uiteraard een persoonlijke mening. Maar als berekend kon worden wat het koningshuis ons oplevert door alle activiteiten van de koninklijke familie zou die prijs wel eens mee kunnen vallen.

Leuk traktement voor koninklijke familie

Ons koningshuis kost jaarlijks vele miljoenen aan belastinggeld. En niet alleen onze koning vangt een leuk “traktement” maar ook een groot gedeelte van zijn familie. Heel anders is dat bijvoorbeeld bij de president van Amerika die zijn vrouw en kinderen van zijn eigen honorarium moet onderhouden. De familie van de president kan helemaal fluiten naar de centen van de Amerikaanse belastingbetalers.

Kan nog duurder dan ons koningshuis

Afhankelijk van wat allemaal wordt meegeteld wordt ons koningshuis zelfs op een aantal veelvouden van het “traktement” van de koning en zijn familie geraamd. Maar ja, de kosten van de staatsbezoeken, beveiliging en het onderhoud van de paleizen moeten toch ook betaald worden. Het kan ook altijd nog duurder zoals bij de Koninklijke familie van Groot-Brittannië. Maar het kan ook goedkoper zoals bij onze zuiderburen en in Denemarken, Zweden en Spanje. De kroon wordt wat goedkoopte betreft echter gespannen door het groothertogdom Luxemburg maar dat is ook zo’n klein landje.

Miljarden per jaar door stabiliteit

Maar voorstanders van het handhaven van de Koninklijke toelages rekenen ons voor dat het koningshuis jaarlijks enkele miljarden oplevert. Handelsdelegaties die meegaan met de prachtige reizen die de koning met zijn gevolg maken doen immers goede zaken. Terwijl premiers komen en gaan blijft een koning of koningin toch meestal een zeer groot deel van zijn of haar leven op de troon zitten. Buitenlandse investeerders zien dit als een factor van stabiliteit waardoor ze eerder bereid zijn om te investeren. Als je naar de blije gezichten kijkt van de leden van de handelsmissie, in het kielzog van het hoge gezelschap, zou je zonder meer geloven dat slechts één handelsmissie evenveel oplevert als de totale jaarkosten van ons koningshuis.

Vergelijkend onderzoek

En ter vergelijking. Als ik het goed heb komen de productiekosten van een musical toch wel ergens tussen een half miljoen en anderhalf miljoen uit. Daar moeten zeer veel kaartjes voor worden verkocht om terug te verdienen en liever wil een producer er toch een autootje voor zijn vrouw aan overhouden, een Maserati of zo. Kijk nu eens naar ons koningshuis. Zonder extra productiekosten trakteren ze miljoenen tv-kijkers op een spektakel dat door velen meer wordt gewaardeerd dan welke musical ook.

Koekhappen is slechts één optreden

Ik zeur niet over het koekhappen op zich en de verplichte lach die het hele gevolg voortdurend op de Koninklijke gezichten toont maar geef graag aan dat het voor mij altijd weer een dilemma is om te kiezen tussen voor de buis gaan zitten of naar de plaatselijke zakloop wedstrijd gaan kijken. En dat is pas één optreden in het openbaar waar menige artiest toch een schaamteloos hoog honorarium voor zou opeisen en waarbij de kijker het bij zo’n artiest zonder volgzaam gevolg moet doen.

Wat mag dat kosten?

Staatsiebezoeken, manifestatie, lintjes knippen en honderden andere activiteiten verricht door leden van ons koningshuis geven miljoenen op zijn minst heel even plezier en dat een aantal keren per jaar. Wat dat mag kosten? Daar zijn de meningen over verdeeld en die van mij mag duidelijk zijn. Gewoon doorgaan.
© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koning en Koningin doen kennismakingstourKoning en Koningin doen kennismakingstourDe koning en koningin maakten na de inhuldiging van de koning in hun nieuwe hoedanigheid kennis met hun land en het Nede…
Quiz voor dementen over het Koningshuis en NederlandQuiz voor dementen over het Koningshuis en NederlandEen quiz voor mensen met dementie over ons Koningshuis en Nederland kan dezelfde vragen hebben als een vraag- en antwoor…

Een BKR-registratieAls je geld wilt lenen, dan gaat dit tegenwoordig heel gemakkelijk. Dit kan je doen via een van de vele aanbieders op he…
Toegevoegde waarde van het pensioenregisterToegevoegde waarde van het pensioenregisterIn januari 2011 is het pensioenregister in gebruik genomen. Hierin kunnen burgers nagaan wat ze aan pensioenrechten hebb…
Bronnen en referenties
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 26-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.