Aanvragen Bijzondere Bijstand

Aanvragen Bijzondere Bijstand Het kan iedereen voorkomen. U komt in een bijzondere situatie terecht waarin u noodzakelijke kosten niet meer kunt betalen. Wat nu? Daarvoor is de Wet Bijzondere Bijstand (WBB). Iedereen heeft recht op bijzondere bijstand indien nodig. Hiermee wordt u geholpen met deze kosten. U zult wel aan wat voorwaarden en plichten moeten voldoen. Hoe hoog de bijzondere bijstand is en waar u deze kunt aanvragen wordt verderop in dit artikel behandeld.

Wat is Wet Bijzondere Bijstand (WBB)?

De Wet Bijzondere Bijstand is er voor mensen die noodzakelijke kosten moeten maken in in bijzondere omstandigheden en deze zelf niet kunnen betalen. Iedereen heeft hier recht op, zowel een alleenstaande als een gezin. Het kan zijn dat u de kosten niet kunt betalen van uw eigen inkomen of als de algemene bijstand hier niet in voorziet. Oftewel, is uw draagkracht te laag dan kunt u hiervoor misschien in aanmerking komen.

Wanneer recht op bijzondere bijstand?

Om recht te hebben op bijzondere bijstand moet u voldoen aan onderstaande voorwaarden:
  • bijzondere omstandigheden in uw leven brengen kosten met zich mee
  • deze kosten kunt u niet zelf betalen
  • deze kosten kunt u niet ergens anders vergoed krijgen
  • deze kosten zijn noodzakelijk
  • u bent Nederlander of hiermee gelijk gesteld

Overige situaties

Overige situaties waarin u recht kunt hebben op bijzondere bijstand is:
  • U maakt kosten om uw kind aan maatschappelijke activiteiten mee te kunnen laten doen. Dit kind volgt een beroepsopleiding. U zorgt voor dit kind.
  • U bent gehandicapt of chronisch ziek.
  • U zorgt voor een kind die chronisch ziek of gehandicapt is.

Bijzondere bijstand en eigen inkomen

Het is dus niet zo dat u alleen recht kunt hebben op bijzondere bijstand als u al bijstand ontvangt. Bijzondere bijstand is er dus ook voor mensen met eigen inkomen, maar deze kosten daar geheel of gedeeltelijk niet van kunnen betalen. Er wordt dan gekeken naar uw financiële draagkracht.

Aanvragen bijzondere bijstand

U kunt bijzondere bijstand aanvragen bij uw gemeente. De gemeente kijkt naar uw situatie en omstandigheden en of u aan alle voorwaarden voldoet. Hiermee wordt besloten waar u recht op heeft. Dit kan het gehele bedrag zijn of een deel hiervan. U ontvangt na beoordeling van uw aanvraag een beschikking over uw recht op bijzondere bijstand.

Hoogte bijzondere bijstand

Hoeveel u kunt krijgen voor bijzondere bijstand is per situatie verschillend. Voor sommige omstandigheden kan een maximum vergoeding of richtprijs gelden. De hoogte van de bijzondere bijstand is nooit hoger dan de daadwerkelijk gemaakte of te maken kosten. Ook kan het voorkomen dat u bijzondere bijstand in natura ontvangt. Dit is niet in de vorm van geld maar van goederen of diensten. Het kan ook voorkomen dat de gemeente de bijzondere bijstand verstrekt als aanvullende collectieve ziektekostenverzekering.

Plichten

u zult zich aan alle plichten moeten houden zodra u bijzondere bijstand aanvraagt. Indien u zich niet aan deze plichten houdt kan de gemeente uw bijstand verlagen, uw periodieke bijzondere bijstand beëindigen, of de bijstand als lening verstrekken.
© 2011 - 2024 Vissies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekrenteaftrek: woning en bijstandHypotheekrenteaftrek: woning en bijstandOok met een eigen woning hebt u in 2021 en 2022 recht op recht hebt op bijstand en hypotheekrenteaftrek, maar hoeveel kr…
Individuele studietoeslag of inkomenstoeslag aanvragen, 2021Individuele studietoeslag of inkomenstoeslag aanvragen, 2021De gemeente heeft in 2021 mogelijk twee interessante toeslagen voor u: de individuele studietoeslag en de individuele in…
Bijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingBijverdienen en bijstand: vrijlatingsregelingDe vrijlatingsregeling regelt hoeveel u mag bijverdienen met werk als u bijstand krijgt, hoeveel u netto zelf mag houden…
Wat houdt Wet Werk en Bijstand (WWB) in?Wat houdt Wet Werk en Bijstand (WWB) in?Alle Nederlanders hebben recht op een basisuitkering. De mensen die geen recht hebben op salaris, winst uit onderneming…

Hoe kan iemand zien hoeveel pensioen hij heeft opgebouwd?Mensen die een pensioen hebben opgebouwd, kunnen op www.mijnpensioenoverzicht.nl precies zien op hoeveel geld ze recht h…
Netto bijstandsuitkering 2021 en eigen vermogenNetto bijstandsuitkering 2021 en eigen vermogenWie in 2021 of 2022 onvoldoende inkomen heeft om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien en minder inkomen heeft dan…
Bronnen en referenties
  • Overheidsloket.overheid.nl
Vissies (41 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.